ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Vinificatie -> Overige hulpstoffen  
 
Over ons
Actueel
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
 
 
Vooraf
Wijnmaken basics
Alcoholische gisting
Werkbladen
Malolactische gisting
Ontzuren
Enzymen
Gistsoorten
Sulfiet
Overige hulpstoffen
Bewaren hulpstof
Hout en wijn
Problemen
Suzuki-aantasting
Meten en registreren
Hygiëne
Diversen
Artikelen vinificatie
Artikelen Gisten
Werkgroep Vin
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers
 

Onderwerp Overige hulpstoffen

Beneden
 

Inleiding

Bij de bereiding van wijn worden verschillende hulpstoffen gebruikt. In dit onderdeel van onze website vindt u informatie over de werking en over het gebruik van deze stoffen. Of een waarschuwing om ze niet meer te gebruiken, ook al deed men dat vroeger wél.
Sommige hulpstoffen vergen speciale zorg omdat ze bij overvloedig gebruik (toch al niet aan te raden) gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van mens en milieu.

De beschrijvingen van de meest gebruikte hulpstoffen vinst u via het menu aan de rechterkant van deze pagina.
De informatie over lysozym en pecto-enzymen is nu te vinden onder Vinificatie, enzymen.

De beschrijving van de hulpstof sulfiet is in het linkermenu een apart onderwerp Sulfiet

Informatie over hulpstoffen die er nog niet staat, maar waar wel aan gewerkt wordt, betreft: Aktieve koolstof, Arabische gom, caseïne, eikenhout, gelatine, kippeneiwit, PVPP, Sensovin, vislijm, wijnsteenzuur. 

Stoffen die gebruikt worden bij schoonmaken (Chempro, Oxonia, Trisoda, en dergelijke) zijn ondergebracht bij Hygiëne.

Hulpstoffen bestellen via de Brabantse Wijnbouwers:
eenmaal per jaar en alleen voor leden

Eenmaal per jaar, in juni, kunnen door leden van de vereniging een aantal hulpstoffen worden besteld via de Brabantse Wijnbouwers. Voor commerciële wijnbouwers zijn verpakkingen in de handel, die voor hobbywijnmakers veel te groot zijn. Voor de leden worden eenmaal in het jaar deze verpakkingen verdeeld in kleinere hoeveelheden en aan de leden aangeboden. Daar is veel werk mee gemoeid en de Brabantse Wijnbouwers willen niet concurreren met de reguliere handel.
Als de kleine verpakkingen door de leden kunnen worden besteld, wordt dit aangekondigd in een nieuwsbrief, meestal in mei.

Bronnen

De basisteksten in dit deel van de website zijn verschenen als technische/veiligheidsfiches in het VAW-Magazine, het tweemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Amateur Wijn- en Biermakers vzw, en werden opgesteld door Yves de Ridder.
De Werkgroep Vinificatie van de Brabantse Wijnbouwers heeft deze informatie in 2011/2012 gereviseerd en geactualiseerd.

 

Laatste revisie van deze pagina: 16 september 2014 - werkgroep vinificatie

Index
Inleiding
Ascorbinezuur (vit C)
Blauwloog
Bentoniet
Calciumcarbonaat
Citroenzuur
Eiken chips
Gistvoeding
Glycerol
Kaliumsorbaat
Kiezelsol-gelatine
Lysozym
Melkzuur
Mostgelatine
Sorbitol
Sulfiet
Suiker
Tannine
Wijnsteenzuur
  Top

© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by