ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


 
Waarom lijkt dure wijn zo lekker te smaken?

 Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnboer

 Wijn uit het lab, zónder druiven

 Best of Freiburger Piwis 2017

 Wijnkeuring van de Lage Landen 2017: de spanning onder de deelnemers stijgt.....

 Samenaankoop en gratis verdeling van netten 2017 bij de BWB

 Wijn uit Brabant, dat is eigenlijk best lekker

 KleinZielig Wijngaard maakt Riesél 2016

 Amsterdam krijgt eigen wijnmakerij

 Voorkeuring wit, rosé en rode wijn t.b.v. deelname Wijnkeuring der Lage Landen

 Veilig rijpen!

 Voorjaarskou speelt Nederlandse wijnboer parten

 Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dit jaar ‘een dramatische terugval’

 Basiscursus Wijnmaken Noord

 3e dag cursus Wijnbouw

 RETOUR EN BOURGOGNE, een film

 Goed jaar voor Nederlandse wijnbouwers

 Slecht weer kost wijnbouw jaarlijks €10 miljard

 Over vier jaar wijn van ‘Wijndomein Zurrick’ Cranendonck

 ,,Eigen druiven eerst!”


Waarom lijkt dure wijn zo lekker te smaken?   17-08-2017
 
   

Als mensen duur geprijsde wijn drinken, worden hun hersenen op een speciale manier geprikkeld, zo blijkt uit een nieuwe studie. Wijn met een hoog prijskaartje heeft een bijzonder sterke invloed op het beloningscentrum van het menselijk brein, waarmee we onszelf motiveren voor beloningen in de toekomst. De smaak van een duur geprijsde fles wordt daardoor over het algemeen beter beoordeeld dan wijn van dezelfde kwaliteit met een minder hoge prijs. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bonn in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.    
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door vijftien mannen en vijftien vrouwen liggend in een hersenscanner wijn te laten drinken. De proefpersonen namen steeds enkele slokken door een rietje. Bij elke wijn die ze proefden, kregen ze een fictief prijskaartje te zien van 3, 6 of 18 euro. In werkelijkheid kostten alle wijnen ongeveer 12 euro.  Het resultaat van het onderzoek was opvallend. Als er een relatief hoog prijskaartje (18 euro) werd getoond bij een wijn, werd de drank beter beoordeeld door de proefpersonen. De wetenschappers denken dit te kunnen verklaren aan de hand van de gemaakte hersenfilmpjes. Als de deelnemers aan het experiment een wijn met een hoge prijs proefden, werden hun prefrontale cortex en het beloningscentrum van hun brein namelijk extra actief. Lees verder: www.nu.nl/wetenschap/4881296/duur-geprijsde-wijn-prikkelt-beloningscentrum-van-hersenen.html



Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnboer   17-08-2017
 

Wij maken al jaren de beste wijn van de wadden.” Jan-Jaap Kroon (38) uit Oudeschild kan het met een gerust hart zeggen, als enige wijnboer van de eilandengroep. En hij krijgt er de lachers mee op de hand tijdens rondleidingen op zijn wijngaard De Kroon van Texel.Het is rustig op deze zaterdag. Slechts een viertal mensen zit te wachten in de afgeplatte schuur iets buiten Den Burg. „Op een gemiddelde zaterdag heb ik zo’n dertien bezoekers”, aldus Kroon, die vaak vraagt waarom mensen zijn wijngaard bezoeken. In ieder geval niet omdat het de meest noordelijke wijngaard van Nederland zou zijn. „Als je de landkaart bekijkt, ligt Groningen hoger dan Texel. En daar zit er ook nog één.”Toch heeft Texel voor de wijnbouw wel een streepje voor, vindt Kroon. Allereerst vanwege de wind. „Het blad wordt hier goed drooggeblazen na de regen. Daardoor is er minder schimmeldruk en hoef ik minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het nadeel is dat de wind de temperatuur onderuit kan halen. En je hebt wel een beetje warmte nodig om de planten te laten groeien. Gelukkig heeft Texel zo’n 9,5 uur zon gemiddeld per dag. Dat is twee uur meer dan in de Achterhoek.” Lees verder: www.rd.nl/vandaag/economie/veel-wind-is-zowel-voor-als-nadeel-voor-texelse-wijnboer-1.1422944



Wijn uit het lab, zónder druiven   15-08-2017
    

Volgens de Europese wijnwetgeving zou je het eigenlijk geen wijn mogen noemen, maar de Amerikanen storen zich daar kennelijk niet aan. Wetenschappers in San Francisco hebben een moscato d’asti ontwikkeld zonder daar ook maar één druif in te stoppen. Op dit moment is ook de eerste synthetische pinot noir in de maak. Het lab-drankje is gemaakt door de chemische delen die in normale wijn voorkomen, te klonen. Het bevat onder meer ethanol, suiker, water en aminozuren. Eind dit jaar zal de kunstmatige wijn op de Amerikaanse markt worden gebracht, voor een bedrag waarvan het nog maar de vraag is of de ‘gewone’ consument dat bereid is te betalen: 20 dollar, omgerekend zo’n 17 euro. Maar daar heb je dan wel een wijn voor die veel langer houdbaar is. Uit tests zou namelijk blijken dat de synthetische moscato een jaar na opening nog steeds niet geoxideerd is…

Bron: www.slijtersvakblad.nl/wijn-lab-zonder-druiven/



Best of Freiburger Piwis 2017   15-08-2017
 

Zoals we allemaal weten is het WBI in Freiburg de bakermat van heel wat succesvolle 'bio's', schimmeltolerante druivenrassen, die nauwelijks tot niet met chemische gewasbeschermingsmiddelen bespoten hoeven te worden. Voor onze commerciële collega's is het probleem met deze rassen voornamelijk de acceptatie van de markt. Onbekend maakt onbemind! Dit is de achtergrond voor de organisatie van deze jaarlijkse wijnkeuring in juli, dit jaar alweer voor de zevende keer. Er waren dit jaar 42 deelnemende wijngaarden uit 7 landen (D, DK, I, NL, CZ, AT en PL) die streden om de hoogste 3 plaatsen in totaal 18 categorieën. De uitslagen van de blinde proeverijen waren verrassend. Speciaal de hoge kwaliteit van de Nederlandse wijnen werd geroemd. In 8 categorieën kwamen NL wijnen in de top 3. Onze felicitaties voor deze prestatie aan de winnaars. Hier volgen ze:

Cuvée rood Betuws Wijndomein 2015 LingeRood Cuvée 1e plaats
St. Martinus 2015 7 Zonden 3e plaats
Johanniter St. Martinus 2015 Josefien 3e plaats
Johanniter zt Maronesse 2016 Maronesse zt Joh 2e plaats
't Heekenbroek 2016 Nieuw Tivoli ½ zoet 3e plaats
Secco z. bkt Betuws Wijndomijn 2016 Linge Parel Rosé 1e plaats
Sekt Betuws Wijndomijn 2014 Linge Bruut 1e plaats
Solaris zt 't Heekenbroek 2016 Sol 'Lof der Zoetheid 2e plaats 

Maronesse 2016 Sweet Sensation Sol 3e plaats
Souvig gris St. Martinus 2016 Gris de Villare 3e plaats  

Edelzoet Betuws Wijndomein 2016 Linge Wt Edelzoet 1e plaats

St. Martinus 2016 Zusje 2e plaats

Voor het complete overzicht raadpleeg: http://www.piwi-international.de/images/PDF/Externe-Berichte/Best-of-Piwi-2017-alle-Weine.pdf



Wijnkeuring van de Lage Landen 2017: de spanning onder de deelnemers stijgt.....   14-08-2017
 

Binnen 2 weken zullen de uitslagen bekend zijn. Nog nooit eerder was de deelname zo groot. Maar liefst 210 wijnen werden ingeschreven, waarvan7 parel en 19 mousserend. 168 wijnen komen uit NL en 42 uit B. Er zijn144 witte wijnen, 39 rode en 27 rosé, terwijl er 54 met hout behandeld zijn. De meeste wijnen (120) zijn van afgelopen jaar, 52 van 2015, 17 van 2014, 17 van 2013, 2 van 2012 en 2 van 2011.

Hoe ziet het programma voor de komende 2 weken er uit?
Begin deze week komen de keuringsresultaten binnen en worden verwerkt. Tussen 18 en 21 augustus ontvangen de prijswinnende deelnemers bericht. Op 26 augustus, einde van de dag is de officiële bekendmaking middels een persbericht. Op 27 augustus tussen 13.00 uur en 14.15 uur is de medaille-uitreiking tijdens Chateau voor Buren gevolgd door promotie van de wijnen van de Lage Landen. En nu maar duimen met z'n allen.  Bron: WIN



Samenaankoop en gratis verdeling van netten 2017 bij de BWB   14-08-2017
 

Als gewoonlijk is de actie ook dit jaar weer een groot succes geworden voor zowel de blauwe netten, de gratis netten en de wespennetten. (Voor details van de actie, zie http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=2&page=34&option=view&newsletter_id=333 )
Deelden we tot nu toe de gratis netten uit op 3 tijdstippen, voorafgaand aan de bijeenkomsten in mei, juni en juli, dit jaar zijn we daarvan afgestapt en hebben we er één zaterdagmiddag (8juli) voor gebruikt. Een drietal leden is wegens andere verplichtingen alsnog op 22 juli gekomen. Totaal is ruim 5000 strekkende meters verdeeld.
Op 12 juli kwamen onze commerciële leden aan bod, die zoals gebruikelijk zelf voor transport van de hele rollen ( 400 kg) moeten zorgen omdat wij die zelf niet kunnen lossen en weer laden. Die dag hebben wijzelf onze voorraad voor onze hobbyleden voor verdeling in 2018 ook weer aangevuld.
Ook alle bestelde wespennetten en de bekende blauwe (via Ron) zijn intussen afgehaald. We kunnen al bij al weer terugzien op een geslaagde actie en danken Piet en Ramón voor hun inzet. Foto Jeroen vd Voorn.



Wijn uit Brabant, dat is eigenlijk best lekker   12-08-2017
 

Steeds meer kenners durven het hardop te zeggen: Nederlandse wijn wordt steeds beter. Dat was ooit wel anders. Niet lang geleden trok de gemiddelde vinoloog een vies gezicht na een slok wijn van eigen bodem. Is het nu echt zoveel beter? Twee beroepsproevers slurpten vrijdag wat Brabantse wijn. Claudia van Dongen (53) en Coby Baken (71) hebben samen meer dan 60 jaar ervaring als wijnproevers. Van Dongen leidt vinologen op en organiseert wijnreizen. Baken houdt proeverijen en bestiert haar slijterij in Valkenswaard. De twee vinologen ontmoeten elkaar in de winkel van Baken. Tussen de houten rekken vol wijn uit zuidelijke streken heeft zij een tafel klaargezet. Erop staan twee rijen van drie glazen klaar. Ze omringen zes flessen wijn uit Noordoost-Brabant.
Volgens de vereniging van Brabantse Wijnbouwers kent Noord-Brabant zo’n 600 wijnboeren, waarvan veruit de meesten hobbyist zijn. De drie dapperste durfden de test aan. Zij gaven wat flesjes mee. De dames nemen plaats aan tafel. Of ze de wijn lekker vindt, maakt niet zoveel uit, zegt Van Dongen. ,,Dat is een subjectief begrip. Het gaat erom hoe de wijn is opgebouwd.” Baken vult aan: ,,Het gaat om meer dan alleen smaak. Je proeft niet, je neemt waar, zonder te oordelen.”
Lees verder: www.ed.nl/eindhoven/wijn-uit-brabant-dat-is-eigenlijk-best-lekker~af0b99d5/

N.B. Van de leden van de Brabantse Wijnbouwer komen er 200 uit Brabant, de rest zit verspreid over voornamelijk Nederland en Vlaanderen.



KleinZielig Wijngaard maakt Riesél 2016   12-08-2017
 

In 2017 hebben de drie hobbyisten, door middel van een succesvolle crowdfunding actie, een bestaande wijngaard van 2,25 hectare in de buurtschap Rectum (gemeente Wierden) overgenomen. Geen hobbyisme meer, want de wijngaard omvat 9.000 stokken met een leeftijd van 12 jaar oud. Er staan verschillende druivensoorten aangeplant. Een mix van klassieke rassen en nieuwe “hybride” rassen.
Men heeft er voor gekozen om van de nieuwe, schimmeltolerante rassen (Solaris, Phoenix, Johanniter, Rondo en Regent) wijnen op de markt te brengen.
De klassieke rassen staan aangeplant in de zogenaamde “opleidingswijngaard”. Hier zullen lessen worden verzorgt voor horeca opleidingen.
Het hobbyisme voorbij en dus tijd voor een nieuwe naam. Inmiddels is de naam van de voormalige hobbyisten omgedoopt tot de Wijnmakers.
De (hobbywijngaard) KleinZielig Wijngaard is onderdeel geworden van dit geheel en daar proeven wij de Riesél van uit het geslaagde oogstjaar 2016.
We hopen dat we de komende jaren mooie Nederlandse wijnen van De Wijnmakers kunnen proeven en wensen Jeroen, Rob en Robert veel succes toe! Lees meer: www.wijngekken.nl/2017/07/20/klein-zielig-wijngaard-riesel-2016-overijssel-nederland/



Amsterdam krijgt eigen wijnmakerij   09-08-2017
 

In navolging van steden als Chicago, Shanghai en Londen heeft binnenkort ook Amsterdam een eigen wijnmakerij binnen de stadsmuren. Deze zomer opent namelijk Chateau Amsterdam.
Chateau Amsterdam heeft 6 wijnen in de planning staan (rood en wit), gemaakt van druiven uit Frankrijk, Spanje en Italië. Na de oogst in september worden de druiven met speciale vrachtwagens van de wijnvelden naar Amsterdam gereden. In Amsterdam worden de druiven voor een tweede keer geselecteerd, gevinifieerd en gelagerd (opgevoed).
De 2017 productie van ongeveer 8.000 flessen is bedoeld voor de Amsterdamse particulier en horeca, en mag vanaf april 2018 verwacht worden. De missie van Chateau Amsterdam is om productie en consumptie dichter bij elkaar te brengen en de stedelijke consument kennis te laten maken met de fascinerende wereld van de wijn.

"Wijn maken is een kunst; het vergt geduld, liefde en aandacht. Door de druiven te laten reizen in plaats van de flessen, bepalen wij de ontwikkeling van de wijn. Zo brengen we Europa naar Amsterdam, maken we wijn op onze manier, en kunnen we proces en resultaat delen met iedereen", aldus initiatiefnemer Remy Harrewijn.
Lees het hele verhaal: www.entreemagazine.nl/nieuws/dranken/amsterdam-krijgt-eigen-wijnmakerij29515



Voorkeuring wit, rosé en rode wijn t.b.v. deelname Wijnkeuring der Lage Landen   05-08-2017
 

Alhoewel alle deelnemers aan de voorkeuring van de BWB de puntentelling en volledige uitslagen via email thuis ontvangen (door de goede zorgen van Jan) is het een goede gewoonte de winnaars in deze kolommen eveneens te vermelden. Excuses voor de vertraging! Hierbij dan de resultaten zoals die op 18 mei (wit en rosé) en 15 juni (rood) zijn gerealiseerd. Het is een beetje een ingewikkeld verhaal geworden omdat een groot aantal potentiële kandidaten voor een subsidie uiteindelijk niet konden meedoen aan de Nationale Keuring vanwege gebrek aan voldoende flessen wijn. Heel jammer! Wie gaan ons nu – met subsidie – vertegenwoordigen op de komende Wijnkeuring der Lage Landen?

Wit: Eli Smits van de Kornsche Wijngaard met Solaris 2016 en Pascal Janssen van Wijngaard “Het Welvaeren” met een cuvée van Johanniter, Solaris en Chardonnay. Jeroen van der Eng van Domein “de 4 Zwaluwen”, die het hoogste scoorde met een cuvée van Johanniter en Muscaris, moest helaas afhaken wegens hierboven genoemde reden.

Rosé: Paul Lakeman van wijngaard “Zuiderling” eindigde bovenaan met Monarch 2016.

Rood: Ad Leenaars (Steenen Beer) met cuvée B van Rondo, Cabernet Cortis & Cantor 2015 en Siem Zwaard van “Rubinus” met een cuvée van Cabernet Cortis, Rondo en Solaris 2016. Bij rood moesten Piet Wagenaar (1ste en 2de plaats met een cuvée van Salomé, Cabernet Colognes en een van Rondo,Pinotin,Pinot Noir en Ruud Hoogstraten (4de plaats met Dornfelder 2015/16 helaas ook afhaken.

Niettemin bedanken wij alle deelnemers en wensen alle prijswinnaars van harte proficiat. De 5 winnaars hebben hun subsidie intussen ontvangen en hun wijnen begin juli ingeleverd. Veel succes! Binnenkort meer nieuws.



Veilig rijpen!   01-08-2017
 

In Cuba hebben kleine wijnboeren de voordelen ontdekt van condoomgebruik.

Voor hun flesssen wel te verstaan.

Een condoom voorzien van een gaatje blijkt een betaalbaar en effectief intrumentje te zijn dat er voor zorgt dat de fermentatiegassen uit de fles kunnen ontsnappen, terwijl de gewenste stoffen behouden blijven.

Bron: Sligro Exclusief nr 17



Voorjaarskou speelt Nederlandse wijnboer parten   26-07-2017
 

Of 2017 een minder productief wijnjaar wordt dan 2016? Alles wijst erop, maar boer John Grutters van wijngaard De Plack in Groesbeek behoort niet tot de verliezers. 'De trosjes hangen er geweldig bij', vertelt hij. Het is de dag waarop de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) bericht dat de jaaropbrengst van de Nederlandse wijnboeren naar verwachting 25 tot 30 procent lager zal uitpakken dan in 2016. Maart was ongewoon warm. 'Bij de late vorst in april en mei zijn veel jonge scheuten kapotgevroren', verduidelijkt VNWP-bestuurslid Dik Beker. Nederland telt zo'n 140 wijnboeren, de hobbyboeren niet meegeteld. Ze produceren voor het merendeel witte wijn, een derde is rood. De flessen zijn te koop in speciaalzaken en natuurlijk bij de wijnboer zelf, net als in het grote wijnland Frankrijk. En een deel gaat naar restaurants.
Wijnboeren zonder beregeningsinstallatie zijn het zwaarst getroffen door de vorst. Bij het beregenen van een wijngaard landt een waternevel op de planten. Tijdens een vorstperiode bevriest die nevel. Dat ijslaagje geeft stollingswarmte en die beschermt de jonge druiventrosjes tegen vernietiging door vrieskou.

Lees verder: www.volkskrant.nl/economie/voorjaarskou-speelt-hollandse-wijnboer-parten-kouder-dan-7-tot-8-graden-moeten-we-niet-hebben~a4508130/



Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dit jaar ‘een dramatische terugval’   24-07-2017
 

Mogelijk valt de Franse wijnproductie terug met 17 procent nadat koudeprikken in de lente verschillende wijngaarden hebben beschadigd, vooral in de regio Bordeaux. Het kan zelfs een laagterecord worden.
Met 37,6 miljoen hectoliter wordt de oogst van 2017 wellicht 17 procent lager dan in 2016, en 16 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, zegt het Franse ministerie van Landbouw.
De koude sloeg vooral toe in het zuidwesten van Frankrijk. Bordeaux, Charente, Alsace en Jura werden getroffen. Op sommige plaatsen was het in de ochtend zes graden onder nul terwijl de planten al waren uitgelopen. Ook in Bourgondië, Languedoc en het zuidoosten worden verliezen verwacht. Het gaat wel nog maar om schattingen die geen rekening hebben gehouden met het weer tot aan de oogst. Volgens sommeliers is de wijnproductie alleszins nog niet verloren. ‘Augustus maakt de druiven, september de wijn’, klinkt het adagio.

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170723_02983286



Basiscursus Wijnmaken Noord   05-07-2017
Wijndomein Gilde Noord heeft op 3 en 10 juni 2017 de Basiscursus Wijnmaken van de Brabantse Wijnbouwers georganiseerd in Groningen Stad. Zo konden wijnmaakliefhebbers in het Noorden van ons land deelnemen aan een kwalitatieve en erg leuke basiscursus wijnmaken. En dat kwaliteit en gezelligheid goed samen gaan, heeft Meesterwijnmaker Ed Montforts wel degelijk bewezen. Hij is hiervoor met zijn partner naar Groningen afgereisd vanuit het Limburgse Susteren. Locatie voor de wijnmaakcursus was het wijnlokaal van Amateurwijnmakersgilde De Braamstruik, waarbij wij werden voorzien van verse koffie, thee, koek en aardbeien van eigen grond.

De eerste cursusdag startte om 9.00 uur en de twaalf deelnemers, afkomstig uit Groningen, Friesland en Drenthe waren allen op tijd aanwezig. Zij hadden het benodigde materiaal aangeschaft en hun goede humeur meegenomen. In het wijnlokaal lagen de cursusmappen Oenologie van de Brabantse Wijnbouwers klaar en tevens een setje meetvloeistoffen en gist.

De ochtend werd geopend met een welkomstboodschap van Hans Spiering van Wijndomein Gilde Noord. Daarna nam Ed Montforts ons mee in zijn boeiende verhaal aan de hand van zijn kennis, ervaringen en de door hem geschreven module Basiscursus Wijnmaken in de cursusmap Oenologie. Op dag 1 werd ingegaan op belangrijke basisaspecten zoals hygiëne, sulfiet, citroenzuur, pecto-enzyme en het belang van een logboek voor het wijnmaakproces. Ook hoe succesvol een goede giststarter wordt gemaakt, welke klaringsmethoden er zijn en hoe lang het gemiddeld duurt totdat de druiven fysiologisch rijp zijn.

Op dag 2 werd vervolgd met de theorie. Onder andere werd ingegaan op het belang van zuur en de verschillende soorten zuren die in de wijn aanwezig kunnen zijn. Aansluitend volgde het praktijkgedeelte waarbij met een Ph-meter en de meetvloeistoffen de Ph-waarde en de zuurgraad werden bepaald van de door Ed meegebrachte Susterse wijnen. Handig hierbij is om een wit papier en een lampje te gebruiken, om zo de kleuromslag beter te kunnen waarnemen. Onder leiding van Ed Montforts gingen de deelnemers tenslotte gezamenlijk 60 liter versgemaakte appelwijn bottelen. Uiteraard werd er ook geproefd van de meegebrachte lekkere wijnen. De Basiscursus wijnmaken kwam hiermee ten einde en vol enthousiasme wordt al uitgekeken naar de cursus voor gevorderde wijnmakers. Hans Spiering sloot de cursus af en bedankte Ed Montforts en de aanwezigen voor hun inzet. Na twee mooie intensieve cursusdagen verlieten de deelnemers met elk 7 flessen met zelfgebottelde appelwijn en een hoofd vol met verse wijnmaakkennis het wijnlokaal. Gereed om aan de slag te gaan met wijnmaken!

Shaam Bodha

 



3e dag cursus Wijnbouw   02-07-2017

Op 1 juli 2017 hadden we de derde dag van de Zomercursus. De inleidingen en de praktijklessen in de wijngaard werden verzorgd door Joeri Röttger respectievelijk Johan Rippen. De cursus vond plaats op wijngaard Hof van Baarle van Mark van de Rakt.
Enkele impressies bij wijze van verslag:

Joeri 1: Ge smijt uw refractormeter maar weg; een Oechsle- of Brixmeting zegt niks over het goede tijdstip van oogsten. Ge oogst uwe witte druiven bij een zuurgehalte van 11 gram/liter en blauwe druiven bij 9 gram/liter. Suiker komt gewoon uit een zak. Zo wordt dat over de hele wereld gedaan. Tenslotte kunt ge met fijnontzuring per kwartgrammetje achteraf de smaak bijregelen.

Joeri 2: Als u een beginner bent, begin dan niet met witte druiven en het maken van witte wijn. Witte wijn maken is zeer veel moeilijker dan rode wijn maken. Ieder kind kan rode wijn maken, maar witte wijn vereist vakmanschap en adequate koeling. De most en de wijn mogen immers nooit boven de 14oC komen.

Johan 1: Een kale zwartstrook heeft niet direct mijn voorkeur. Op kleigrond prefereer ik snippers van het eigen snoeihout op de zwartstrook. Op zandgrond kan er eerst een laag betrouwbare compost gestrooid worden en daarna de houtsnippers.

Johan 2: Kaliumfosfiet kan je desgewenst gebruiken als preventief middel tegen valse meeldauw. Zelf doe ik het nooit. De juiste dosering ervan is echter heel belangrijk; het fosfiet moet immers niet de wortelschimmels - mycorrhiza’s - gaan bestrijden. Dus niet ‘voor de zekerheid’ de dosering effe lekker ruim nemen. Ik geef de voorkeur aan compostthee als algemeen plantversterkend middel.

…en in de pauze proefden we ondermeer een Cabernet Cantor uit Freiburg.

Berichtje: PS



RETOUR EN BOURGOGNE, een film   13-06-2017
 

Met RETOUR EN BOURGOGNE schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden.

Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. Na het overlijden van hun vader worden de drie gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen.

We volgen een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn die ze gezamenlijk produceren. De ambachtelijke wijnbouw is een ware kunst. Klapisch laat op innemende wijze zien dat Jean, Juliette en Jérémie die verstaan.

Grappig is dat de ondertitel van de film; Ce qui nous lie, vrij vertaald, Wat ons bindt, ons bekend in de oren klinkt.

Regie: Cédric Klapisch | Release: 6 juli 2017 | Duur: 114min.

Lees meer en bekijk de trailer: www.franceinter.fr/emissions/on-va-deguster/on-va-deguster-11-juin-2017



Goed jaar voor Nederlandse wijnbouwers   11-05-2017
 

De Nederlandse wijnbouwers hebben een goed jaar achter de rug. Zowel de wijnproductie als de kwaliteit van de wijn nam toe. Dat blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Nederland telt 134 commerciële wijngaarden met in totaal circa 240 hectare wijnbouw.
De Nederlandse Vereniging voor Wijnbouwproducenten geeft aan dat de druivenoogst door zonnig nazomerweer in 2016 goed is verlopen. Grote producenten zijn De Apostelhoeve in Maastricht, De Colonjes in Groesbeek en Sint Martinus in Vijlen.

Witte rassen doen het beter
De productie nam toe met 11% tot 8374 hectoliter in 2016. De totale productie van Nederlandse wijn komt daarmee op 1,1 miljoen flessen wijn. Dat is slechts een fractie van de totale wijnconsumptie in Nederland. Nederland importeert jaarlijks meer dan 550 miljoen flessen wijn.
Van de in Nederland geproduceerde wijn is tweederde deel witte wijn en eenderde rood. Het aandeel rood neemt iets toe. Witte rassen doen het over het algemeen beter in het Nederlandse klimaat. De omzet in de professionele wijnteelt beweegt zich rond de €15 mln. Lees verder: fd.nl/ondernemen/1200728/goed-jaar-voor-nederlandse-wijnbouwers



Slecht weer kost wijnbouw jaarlijks €10 miljard   10-05-2017
 

De onverwachte kou en nachtvorst van eind april bracht grote schade toe aan de wijngaarden in Frankrijk en Noord-Spanje. Wijnboeren zien het nu al somber in. Daar hebben ze best gelijk in, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De wijnbouw lijdt jaarlijks wereldwijd $10 miljard schade door het weer.

De nachtvorst van 21 en 28 april raakte heel Frankrijk. Van de Champagne tot in Spanje richtte de vorst, ondanks voorzorgsmaatregelen, schade aan. In De Standaard zegt Yann Le Goaster, directeur van de federatie van Bordeaux-wijnboeren: "Zo’n 30 procent van onze oogst zal vernield zijn. Er is geen regio die niet getroffen is." Dat zal betekenen dat een goede wijn van 2017 schaars en dus duur zal worden. Een tegenvaller voor de Franse en Spaanse wijnboeren. 

Lees verder: www.foodlog.nl/artikel/weer-kost-wijnbouw-jaarlijks-10-miljard-schade/

 en: www.facebook.com/DomaineDeMarotte/photos/a.193634050755197.41255.181874831931119/1280722148713043/



Over vier jaar wijn van ‘Wijndomein Zurrick’ Cranendonck   09-05-2017
 

In 2021 kunnen we wijn drinken die afkomstig is van Wijndomein Zurrick. Met een vijftiental vrienden en familieleden heeft Soerendonker Henk Aarts (61) afgelopen weekeinde 1200 wijnstokken gezet op een perceel aan de Zitterd. Het is er zaterdag een echt Frans tafereel: op de akker worden gaten geboord, met uiterste precisie wijnstokken gezet, draad aan de metalen palen vastgemaakt, mensen lopen rond met grote gieters. Dat alles gebeurt onder een zonnetje dat er ook voor moet zorgen dat de wijnstokken veel druiventrossen gaan voortbrengen. En uiteraard is er ook voor een uitgebreide lunch met wijn gezorgd. Henk Aarts zet drie soorten druiven op zijn wijndomein: de Solarisdruif, de Souvignier Gris en de Johanniter, alle drie geschikt voor ons klimaat. Het idee om de Soerendonkse Ilja Gort te worden is ontstaan toen hij in de omgevingsgroep voor De Baronie van Cranendonck zat. ,,We droegen ideeën aan om het gebied rond het kasteeltje in te richten”, zegt Aarts. Hijzelf komt met het idee van een wijngaard en gaandeweg het proces komt hij voor zichzelf tot de conclusie dat hij dit zelf wel wil realiseren. Uiteindelijk komt het er niet van om bij het kasteeltje te beginnen, maar vindt hij een geschikt stuk grond aan De Zitterd.
Bron: http://www.ed.nl/cranendonck-e-o/over-vier-jaar-wijn-van-enlsquo-wijndomein-zurrickenrsquo-cranendonck~ac0b511e/



,,Eigen druiven eerst!”   07-05-2017

                   

Nu ADO behouden is gebleven voor de eredivisie zou het mooi zijn als de spelers dat volgend jaar eens niet met een bierdouche vieren, maar met een beschaafd flesje Haagse wijn... Bovenstaande verzuchting deed de bekende wijnkenner Harold Hamersma onlangs bij de presentatie van alweer de tweede oogst 'Haagse Heerlijkheid'. Wijn, echte wijn, van Haagse bodem.
Het gros van de ruim 30 plaatselijke gelegenheidswijnboeren knikte instemmend als Hamersma constateert dat we hier, bij de     volkstuintjes aan het Hildebrandplein, 'gewoon lekker bezig zijn met elkaar'.

Want, voegt hij er met een knipoog aan toe: ,,Eigen druiven eerst!''Nadat het eerste dozijn van bij elkaar opgeteld zo'n 350 flessen heerlijkheid door de aanwezigen soldaat is gemaakt, durft Hamersma er als connaisseur wel zijn voorzichtige goedkeuring over uit te spreken. ,,Dit zijn zoals ik het noem wijnen die je naar binnen toe kunt uitspugen.''

Lees verder: www.ad.nl/den-haag/wijn-die-je-naar-binnen-kunt-uitspugen~acf422fc/



top
© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by