ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 Beste Gelderse wijn komt uit... De Achterhoek!

 Duurste wijnberg van Duitsland

 Tien jaar JongeWijnenProeverij BWB. Editie 2017 zeer in de belangstelling!

 Huldiging Bart van Hest: 10 jaar Webmaster van de BWB!

 Alternatief voor onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat heeft Belgisch randje

 ‘Zitten er visblazen en alvleesklieren in je wijn’

 Voor het eerst Europese beschermstatus voor Nederlandse wijn

 In Georgie maakten ze 8000 jaar geleden al wijn

 Doorbraak tegen veroudering: stof in rode wijn kan oude cellen verjongen

 Verdere medailles voor Bio's van BWB-leden

 Hof van Baarle wint zilver

 Limburgse wijn krijgt Beschermde Oorsprongsbenaming

 Laatste wijn van Zundertse bodem

 Wijndomein Gilde Noord op reis langs de Moezel


Beste Gelderse wijn komt uit... De Achterhoek!   16-12-2017
 

Regent op Holt 2016 van de Verzamelde Achterhoekse Wijnbouwers is de beste wijn uit het verspreidingsgebied van de Gelderlander.

Dat blijkt uit de eerste Gelderlander Wijnkeuring. De Achterhoekse wijn kreeg een dikke 8 en won daarmee in categorie rood. De beste witte wijn komt uit Elst (Utrecht) van het domein tussen Rug en Rijn. Een deskundige jury onder leiding van wijnrecensent Cees van Casteren, proefde vorige week zaterdag in het wijncentrum in Groesbeek 43 wijnen uit de regio. De jury was verrast over de vooruitgang van de Nederlandse wijn. Juryvoorzitter Van Casteren prees de winnende wijn uit de Achterhoek. ,,Deze wijn is kwalitatief het beste. Dat heeft te maken met het mooie fruit, de frisheid en de balans. Dat hebben ze ontzettend goed gedaan. de wijn heeft een Bourgondische allure die ik zelf zo met de kerst zou willen schenken.’’
Sylvia Sonderen van het collectief Verenigde Achterhoekse Wijnbrouwers is superblij met de prijs: ,,De wijn uit 2016 was ook absoluut top. Alles zat mee dat jaar, het weer en de oogst. Heel wat beter dan dit jaar. En we hebben met deze prijs weer even de Achterhoek op de kaart gezet.’’

Bij de witte wijn won de Souvignier Gris uit 2016 van Domein Tussen Rug en Rijn. Tot vreugde van Simon Crone die samen met zijn zoon Hans de wijn maakt. Net als de andere wijnmakers wist hij niks van de keuring af. ,,Dat maakt het eigenlijk veel leuker, zo achter onze rug. Mensen die helemaal onafhankelijk zijn hebben het geproefd en vonden onze wijn het lekkerste. Wat een mooi cadeau zo voor kerst.’’

Bron: www.gelderlander.nl/achterhoek/beste-wijn-komt-uit-de-achterhoek~acebf35e/



Duurste wijnberg van Duitsland   16-12-2017
 

De ‘duurste’ wijnberg van Duitsland ligt in Rheinland-Pfalz op grondgebied van de gemeente Wiltingen. De Duitse televisie gaat daarom aandacht besteden aan de wijnboeren die daar de meest exclusieve Rieslings van het land produceren.

De collega’s melden: “Im Herbst 2015 horchte die Weinszene auf. Bei der jährlichen Auktion des "Großen Rings" in Trier wurde der teuerste Weißwein der Welt versteigert. 12.000 Euro für eine Flasche Wein! Noch nie vorher wurden auch nur annähernd solche Preise erzielt. Die Trierer Auktion markierte den Beginn eines neuen Zeitalters für den deutschen Wein. "Made in Südwest" erzählt die Erfolgsgeschichte eines sagenumwobenen Weinbergs: des Scharzhofbergs im rheinland-pfälzischen Wiltingen an der Saar. Nur wenige Winzer teilen sich diesen Berg und alle interpretieren ihn unterschiedlich. Doch ein Name sticht heraus: Seit weit mehr als 100 Jahren steht das Weingut Müller für weltberühmten Saar-Riesling und eine fast schon ehrfurchteinflößende Exklusivität. Auch andere Weingüter am Scharzhofberg haben klingende Namen: das Weingut Van Volxem mit seinem dynamischen Besitzer Roman Niewodniczanski. Er kauft Weinberge an der Saar gleich hektarweise. Das dritte Weingut im Fokus des Films sind die Bischöflichen Weingüter, das größte Weingut an der Mosel. Doch wie unterschiedlich sie auch wirtschaften mögen, sie alle eint die Liebe und der Respekt vor dem Scharzhofberg. Und egal was diese Winzer auch unternehmen mögen, um reinen Wein zu produzieren - der Scharzhofberg ruhet still und schert sich nicht darum, wer sich auf ihm abmüht”.

De eerste uitzending is donderdag 28 december van `10.30 tot 11 uur op ARD tagesschau.

Bron: www.wijnwijs.eu/index.php/ander-nieuws/3797-duurste-wijnberg



Tien jaar JongeWijnenProeverij BWB. Editie 2017 zeer in de belangstelling!   11-12-2017
 

Reeds jaren hebben de Brabantse Wijnbouwers in de maand december een bijzondere studiebijeenkomst op hun programma staan en wel de JongeWijnenProeverij. Zij hebben deze activiteit in de Lage Landen al geïntroduceerd op 20 december 2008 en dit jaar is dus reeds de tiende editie.

De opzet van de JongeWijnenProeverij is dat de leden hun wijnen die enkele maanden daarvoor gevinifieerd zijn kunnen laten beoordelen. Indien aanpassingen noodzakelijk zijn kunnen deze in dit stadium meestal nog aangebracht worden. Probleem voor velen is te bepalen wat er precies fout is en hoe dat gekomen is. Je hoeft géén wijn in te leveren om aan deze zéér leerzame dag mee te doen. Je kan je ook enkel opgeven als proever. Dit alles staat onder leiding van onze trekker van de werkgroep vinificatie Siem Zwaard.
De belangstelling voor deze activiteit was dit jaar erg groot. Op de sluitingsdatum 19 november hadden we zoveel aanmeldingen dat we noodgedwongen twee bijeenkomsten moesten organiseren. De eerste sessie was 9 december en er werden 22 wijnen beoordeeld, 8 wit - 2 rosé en 12 rood. Het was een zéér leerzame productieve dag met o.a. beginnende Böcksers, Brett, Paprikageur en oxydatie.

De 2e dag word gehouden op 16 december a.s. Op deze dag zullen 26 wijnen worden beoordeeld, 13 wit en 13 rood. (J.H.)



Huldiging Bart van Hest: 10 jaar Webmaster van de BWB!   05-12-2017
 

Op 15 juli 2007 ontving onze voorzitter een mailtje van een aspirant lid (nummer 16) met de vraag wat het lidmaatschap van de BWB voor hem als beginnend hobby-wijnbouwer kon betekenen. Al tijdens het kennismakingsgesprek, enkele dagen later in de wijngaard in Hulten, bood het nieuwe lid zijn diensten aan de vereniging aan. Op 1 september startte Bart als webmaster@brabantsewijnbouwers.nl . Niemand kon destijds vermoeden dat de enkele pagina’s van toen zouden uitgroeien tot de meer dan 2000 van nu. Tien jaar vrijwilligerswerk heeft geresulteerd in een geweldige informatieve site waarop over praktisch elk onderwerp de wijnbouw betreffende, via de zoekmachine, snel een berg betrouwbare informatie te vinden is. Bart heeft zich intussen verzekerd van een aantal specialisten die kennis van bepaalde onderwerpen bezitten en de site actueel en betrouwbaar helpen houden.
Enkele kerngetallen van dit jaar tot half november:
55.000 unieke gebruikers, 92.000 bezoekers met 265.000 bezochte pagina’s.
Favoriete pagina’s: vinificatie, ruim 20.000 gevolgd door wijnbouw en nieuws, beide 8.000 .
Nog een leuk weetje: De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek beschouwt onze site als uniek en maakt sinds begin oktober van dit jaar regelmatig updates.
Aan het begin van de laatste lesdag van onze 10e Wintercursus op 25 november in Wijnegem werd Bart – totaal verrast – gehuldigd door onze voorzitter onder luid applaus van een volle zaal cursisten. Na afloop memoreerde Bart aan de noodzaak van meer (vrijwilligers-)hulp voor de leiding van de BWB. Sinds hij lid werd zijn er ruim 650 leden bijgekomen, maar het aantal vrijwilligers is nauwelijks gestegen. Er is dringend behoefte aan meer vrijwilligers die zich na een inwerkperiode willen committeren voor het zelfstandig uitvoeren van een bepaalde activiteit, ook binnen de werkgroepen. Als je bedenkt wat je in tien jaar kunt realiseren, dan moet dit toch een aanlokkelijk idee zijn…..



Alternatief voor onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat heeft Belgisch randje   05-12-2017
 

Als Frankrijk en Italië doorzetten met hun plannen om glyfosaat tegen 2020 te verbieden, dan staat een groepje Franse, Italiaanse en Belgische chemiebedrijven klaar om daarvan te profiteren.

Toen Frankrijk en Italië vorige maandag meldden dat ze het controversiële onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat tegen 2020 gaan verbieden, leek dat in eerste instantie een wat krampachtige reactie op de beslissing van het Europees Parlement om het product nog vijf jaar langer toe te laten. Maar de belofte van de Franse president Emmanuel Macron dat glyfosaat in Frankrijk wordt verboden "zodra er alternatieven voorhanden zijn" was niet op los zand gebouwd. Frankrijk en Italië hebben wel degelijk een plan B: een natuurlijker product dat Monsanto's Roundup, een middel op basis van glyfosaat, uit de Europese markt moet drummen. Sinds 2015 zouden Belgen, Fransen en Italianen samenwerken om de agrotechreus uit Missouri te onttronen.

Bron: www.demorgen.be/binnenland/alternatief-voor-onkruidbestrijdingsmiddel-glyfosaat-heeft-belgisch-randje-b60591f0/



‘Zitten er visblazen en alvleesklieren in je wijn’   01-12-2017
 

Isabelle Legeron noemt zichzelf vaandeldrager voor de beweging van natuurwijnen. Op allerlei manieren voert de 45-jarige Française campagne voor ‘wijn zoals de natuur het bedoeld heeft’: ze schrijft boeken, heeft haar eigen televisieshow That Crazy French Woman en organiseert beurzen in steden als Londen, Berlijn en New York. Legeron is Master of Wine (MW): in 2004 kreeg ze als eerste vrouw in Frankrijk de internationaal erkende titel voor wie de allerhoogste wijnopleiding heeft afgerond.Eind oktober pleitte ze er in de Britse krant The Daily Telegraph voor dat alle ingrediënten van wijn worden vermeld op het etiket. Want maar weinig wijndrinkers beseffen volgens Legeron wat ze zoal binnenkrijgen: „Zo weten ze niet dat die speciale fles die ze voor hun verjaardag opentrekken ook een visderivaat bevat, zogenaamd vislijm.”
Haar uitspraken werden samengevat en overgenomen door de Belgische nieuwssite HLN.be en op 31 oktober door Metro, in een artikel met de kop ‘Er zitten visblazen en alvleesklieren in je wijn’. NRC zoekt uit wat daarvan waar is. En, klopt het?
Lees het hele artikel: www.nrc.nl/nieuws/2017/11/20/er-zitten-visblazen-en-alvleesklieren-in-je-wijn-13949522-a1581804



Voor het eerst Europese beschermstatus voor Nederlandse wijn   27-11-2017
 

Wijn uit Nederlands- en Belgisch-Limburg heeft voortaan een beschermde status. Het is voor het eerst dat de Europese Unie Nederlandse wijn opneemt in de lijst met producten met zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB).
Producten met dit keurmerk moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Onder meer Kanterkaas, de aardappel Opperdoezer Ronde en Brabantse Wal Asperges staan al op de BOB-lijst. Nu mogen ook wijnmakers uit de Limburgse Maasvallei dit predicaat op hun labels zetten. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) pleit al jaren voor deze erkenning en is ''blij en trots dat het nu zover is''. Het is volgens haar niet alleen een erkenning van het Limburgse culturele en gastronomische erfgoed, maar ook een bescherming tegen concurrentie uit de rest van de wereld. ''Via onze handelsverdragen verankeren wij deze oorsprongsbenaming waardoor deze wijnen niet zomaar door goedkope alternatieven uit de markt gedrukt kunnen worden", stelt De Lange. "Deze erkenning is ook nog eens extra bijzonder omdat het de eerste keer is dat de EU een grensoverschrijdende oorsprongsbenaming toekent." Bron: ondernemen/5024882/eerst-europese-beschermstatus-nederlandse-wijn.html

Lees meer: www.landbouwleven.be/1950/article/2017-11-28/nieuwe-appellatie-vlaamse-wijnbouw-maasvallei-limburg



In Georgie maakten ze 8000 jaar geleden al wijn   21-11-2017
 

 

De Georgische wijnbouw is door de archeologische vondsten tot minstens 6000 v.C  terug te voeren toen volkeren uit de Zuid- Kaukasus ontdekten dat sap van wilde druivensap veranderde in wijn door het in de winter te begraven in een ondiepe kuil . Deze kennis door ervaring werd vanaf 4000 v.C toegepast door de Georgiërs door het cultiveren van druiven en het begraven van aardewerken kruiken (kvevris) met druivensap. Nadat de kruik gevuld was met het vergiste sap van de druivenoogst werden de kvevris voorzien van een houten deksel en vervolgens afgedekt en verzegeld met aarde. Sommigen bleven tot 50 jaar begraven.

Wijnvaten in elke vorm, grootte en ontwerp speelden een cruciale rol voor het aardewerk in Georgië door de eeuwen heen. Archeologische vondsten getuigen van de hoge vaardigheid van de lokale ambachtslieden . De meest alomtegenwoordige en unieke Georgische wijnvaten zijn waarschijnlijk de kvevris (of qvevris), zeer grote aardewerken vaten met een inwendige laag van bijenwas. Niet enkel kvervis werden gebruikt om druivensap te gisten en wijn op te slaan, maar ook chapi en satskhao, ander aardewerk werd gebruikt om uit te drinken , zoals khelada , doki , sura , chinchila , deda-khelada , dzhami en marani. Lees meer: news.nationalgeographic.com/2017/11/oldest-winemaking-grapes-georgia-archaeology/



Doorbraak tegen veroudering: stof in rode wijn kan oude cellen verjongen   12-11-2017
 

Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om inactieve, verouderde cellen te verjongen. Ze behandelden de cellen met een chemische stof, en amper enkele uren later begonnen die zich te delen. Interessant gegeven: de stof die ze gebruikten, resveratrol, komt voor in onder andere rode wijn en chocolade. De ontdekking bouwt voort op eerdere bevindingen dat sommige genen geleidelijk uitgeschakeld worden als we ouder worden. Onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton ontdekten dat deze genen weer geactiveerd kunnen worden door gebruik te maken van chemische stoffen. Oude cellen gaan er zo niet alleen fysiek jonger uitzien, maar gaan zich ook gedragen als jonge cellen. De onderzoekers gebruikten resveratrol, een chemische samenstelling die van nature voorkomt in rode wijn, donkere chocolade, blauwe druiven en bosbessen. Binnen enkele uren begonnen de oudere cellen te delen en kregen ze langere telomeren. Dat zijn de beschermende 'kapjes' aan het einde van de chromosomen van het DNA, die korter worden als we verouderen. De onderzoekers hopen dat hun doorbraak kan leiden tot therapieën die verouderingsverschijnselen en degeneratieve problemen tegengaan. Lees verder: www.demorgen.be/wetenschap/doorbraak-in-strijd-tegen-veroudering-stof-die-ook-in-rode-wijn-zit-kan-oude-cellen-verjongen-bc7b2184/



Verdere medailles voor Bio's van BWB-leden   03-11-2017
 

Verdere uitslagen van onze leden zijn inmiddels ook bekend. Zo won Luc Goessens van Wijndomein De 3 Fonteinen met zijn Cuvee Rood 2015 van Johanniter, Regent, Muscaris, Helios en Pinotin met 94 punten een gouden medaille.

Siem Loos van Wijngaard Saalhof kreeg een zilveren (85) en een bronzen (81) medaille voor zijn Fantastique Fris Droog en Fantastique Vol Rond, 2016, beide van Johanniter.

Naast zijn zilveren medaille had Mark van de Rakt met zijn Hertogen Wit 2016 van Hiberbernal en Helios ook nog brons (75). Proficiat.



Hof van Baarle wint zilver   29-10-2017
 

Op de International PIWI Wine Award 2017heeft onze Hof van Baarle Enclaves Wit 2016 een zilveren medaille behaald!

Deze internationale wijnkeuring vond afgelopen oktober plaats in Duitsland en de inzendingen kwamen uit meer dan 10 landen. Een jaarlijkse wijnkeuring om excellente wijnen, die gemaakt zijn van druiven die een grotere weerstand hebben tegen schimmelziekten, onder de aandacht van het publiek te brengen en het werk van de wijnmakers te waarderen. PIWI is de Duitse afkorting van “Pilzwiderstandsfähigen Reben”. Bij de BWB hebben we, om meerdere reden, gekozen voor de uitdrukking bio's.

 Details van de wijn
Een cuvée gemaakt van de druivenrassen Solaris, Johanniter en Muscaris. Deze rassen staan in de wijngaard deels op een Belgische enclave. Geeft een frisse, droge witte wijn met aangename, fruitige aroma’s.



Limburgse wijn krijgt Beschermde Oorsprongsbenaming   24-10-2017
 

Goed nieuws voor Limburgse wijnmakers: twee Nederlandse wijnen maken grote kans op speciale Europese bescherming. Het gaat om wijn uit de Limburgse Maasvallei en uit het Mergelland. Maar wat levert zo'n beschermde naam eigenlijk op?
"Het grind en de klei maken de grondsoort hier zo bijzonder. Daarnaast is dit gebied het droogste deel van Nederland en België. Die combinatie maakt deze regio uniek", vertelt Harry Vorselen. Hij is wijnboer in de Limburgse plaats Thorn en een van de initiatiefnemers van Europese aanvraag.
De aanvraag voor wijn uit de Limburgse Maasvallei is in de eindfase. Andere Europese landen en landen daarbuiten hebben tot vandaag de tijd om bezwaar in te dienen.
Als die bezwaren er niet blijken te zijn, dan is wijn uit de Maasvallei de eerste Nederlandse wijn met een Beschermde Oorsprongsbenaming. Eenzelfde procedure loopt er voor wijn uit het Mergelland. Ook daar zijn alle stadia van de aanvraag al doorlopen en is het wachten op eventuele bezwaren.
Lees verder: www.rtlz.nl/business/limburgse-wijn-krijgt-dezelfde-status-als-feta-en-prosciutto-di-parma



Laatste wijn van Zundertse bodem   15-10-2017
      

Dit weekend, 14 oktober,  is er voor het laatst een proeverij op wijndomein Van der Herstraten in Klein-Zundert. De wijngaard is verkocht. De ranken zijn gerooid. Na twaalf jaar is Zundert zijn enige wijngaard kwijt. ,,Die eerste wijn?" Op wijndomein Van der Herstraten in Klein-Zundert kijken Betsie en Jos Hereijgers (allebei 72) elkaar kort aan. ,,We pakten een glas en haalden het door ons allereerste vat", genieten ze na. ,,Heerlijk smaakte het", lacht Jos. Zo is dat met iets wat je zelf met veel liefde hebt gemaakt. En dat, terwijl Jos en Betsie in 2005 zonder al te veel kennis met hun wijngaard waren begonnen. Het waren de jaren na de ruilverkaveling. Het echtpaar, tot die tijd actief als boomkweker, had minder grond dan voorheen tot hun beschikking. Vraag was: wat te doen? Het was dochter Inez die het plan opperde. ,,Papa", zei de toenmalige studente aan de Hogere Hotelschool: ,,Begin met wijn." Een top-idee, vonden haar ouders. ,,Druiventeelt kan kleinschalig", wist Jos. ,Bovendien: ,,Er werd wel wijn gemaakt in Nederland, maar vrijwel geen rode. Daar zat toekomst in." Er werden boekjes gekocht, cursussen gevolgd, druivenstokken aangeschaft, machines en Jos en Betsie gingen aan de slag. ..Meteen heel serieus", zegt Jos. Om er aan toe te voegen: ,,Dat viel allemaal nog niet mee." Druiven telen is één ding. ,,Maar er wijn van maken is iets heel anders."

Lees meer: https://www.bndestem.nl/breda/laatste-wijn-van-zundertse-bodem~a0cd7ab1/



Wijndomein Gilde Noord op reis langs de Moezel   05-10-2017

                                                   

 

Van het Wijndomein Gilde Noord, de regiogroep behorende bij DC3 Groningen van het BWB, zijn een aantal leden langs de Moezel gaan kijken hoe men daar wijn maakt. Tenslotte hebben wij allen wijnstokken staan met Duitse ouders of voorouders. Als eerste , het kwam routematig zo uit, zijn wij een paar uur te gast geweest bij Sekt Kellerei Treis. Daar hebben we mogen  aanschouwen hoe men van stille wijn secco of sekt maakt. De daar gebruikte methoden zijn interessant maar voor ons niet uitvoerbaar. Jammer want de diverse wijnen smaakten voortreffelijk.
De volgende dag naar wijnfabriek Moselland. Prachtig mooie showroom van alle producten die daar gemaakt worden, met prijzen erbij, van supermarkt goedkoop tot klassiek prijzig. Geweldig om te zien dat een grote kellerei zo een enorm assortiment maakt Ze hebben een flescapaciteit van 25.000 flessen per uur. In de avond een bezoek gebracht aan een klassieke wijnmakerij, waar meesterwijnmaker Karl Bollig met groot enthousiasme de scepter zwaait. We zijn daar vorstelijk ontvangen en hebben daar een voor het behoud van het rijbewijs te groot aantal wijnen geproefd, waaronder een spätlese van 28 jaar oud. Tijdens het proeven werden de vele vragen van ons over het wijnmaakproces zo compleet mogelijk beantwoord.
De volgende dag hebben wij de Rebe (wijngaard) en kelder van een Moezelkarakteristieke winzer aangedaan (Ernst Schiffman). Een proeverij hoort daar natuurlijk bij. Deze had weer andere uitgangspunten in zijn wijnmakerij dan we de voorgaande avond hadden gehoord. Wederom vragen en uitgebreide antwoorden. Het was een gezellige, smakelijke, maar ook zeer leerzame trip.



top
© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by