ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


 
Doorbraak tegen veroudering: stof in rode wijn kan oude cellen verjongen

 Verdere medailles voor Bio's van BWB-leden

 Hof van Baarle wint zilver

 Limburgse wijn krijgt Beschermde Oorsprongsbenaming

 Laatste wijn van Zundertse bodem

 Wijndomein Gilde Noord op reis langs de Moezel

 Masterclass bij Stan Beurskens

 Hele beste wijn, gewoon uit Made

 Nederlandse wijn is volwassen geworden

 Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

 Open Wijngaard Dagen 2017

 BWB-ers keuren wijnen voor Groesbeekse Wijnfeesten

 650 leden sterk!

 Open dag bij wijngaarden Geervliet

 Wijn van Brabantse Wal wint goud

 Wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker

 Brabantse Wijnbouwers: nieuwe statuten een feit!

 Wijnkeuring 2017: prima resultaat voor de Wijnbouwers der Lage Landen!

 Wijn wordt duurder door slechte oogst

 Wijngaardenbezoek weer geslaagd


Doorbraak tegen veroudering: stof in rode wijn kan oude cellen verjongen   12-11-2017
 

Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om inactieve, verouderde cellen te verjongen. Ze behandelden de cellen met een chemische stof, en amper enkele uren later begonnen die zich te delen. Interessant gegeven: de stof die ze gebruikten, resveratrol, komt voor in onder andere rode wijn en chocolade. De ontdekking bouwt voort op eerdere bevindingen dat sommige genen geleidelijk uitgeschakeld worden als we ouder worden. Onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton ontdekten dat deze genen weer geactiveerd kunnen worden door gebruik te maken van chemische stoffen. Oude cellen gaan er zo niet alleen fysiek jonger uitzien, maar gaan zich ook gedragen als jonge cellen. De onderzoekers gebruikten resveratrol, een chemische samenstelling die van nature voorkomt in rode wijn, donkere chocolade, blauwe druiven en bosbessen. Binnen enkele uren begonnen de oudere cellen te delen en kregen ze langere telomeren. Dat zijn de beschermende 'kapjes' aan het einde van de chromosomen van het DNA, die korter worden als we verouderen. De onderzoekers hopen dat hun doorbraak kan leiden tot therapieën die verouderingsverschijnselen en degeneratieve problemen tegengaan. Lees verder: www.demorgen.be/wetenschap/doorbraak-in-strijd-tegen-veroudering-stof-die-ook-in-rode-wijn-zit-kan-oude-cellen-verjongen-bc7b2184/Verdere medailles voor Bio's van BWB-leden   03-11-2017
 

Verdere uitslagen van onze leden zijn inmiddels ook bekend. Zo won Luc Goessens van Wijndomein De 3 Fonteinen met zijn Cuvee Rood 2015 van Johanniter, Regent, Muscaris, Helios en Pinotin met 94 punten een gouden medaille.

Siem Loos van Wijngaard Saalhof kreeg een zilveren (85) en een bronzen (81) medaille voor zijn Fantastique Fris Droog en Fantastique Vol Rond, 2016, beide van Johanniter.

Naast zijn zilveren medaille had Mark van de Rakt met zijn Hertogen Wit 2016 van Hiberbernal en Helios ook nog brons (75). Proficiat.Hof van Baarle wint zilver   29-10-2017
 

Op de International PIWI Wine Award 2017heeft onze Hof van Baarle Enclaves Wit 2016 een zilveren medaille behaald!

Deze internationale wijnkeuring vond afgelopen oktober plaats in Duitsland en de inzendingen kwamen uit meer dan 10 landen. Een jaarlijkse wijnkeuring om excellente wijnen, die gemaakt zijn van druiven die een grotere weerstand hebben tegen schimmelziekten, onder de aandacht van het publiek te brengen en het werk van de wijnmakers te waarderen. PIWI is de Duitse afkorting van “Pilzwiderstandsfähigen Reben”. Bij de BWB hebben we, om meerdere reden, gekozen voor de uitdrukking bio's.

 Details van de wijn
Een cuvée gemaakt van de druivenrassen Solaris, Johanniter en Muscaris. Deze rassen staan in de wijngaard deels op een Belgische enclave. Geeft een frisse, droge witte wijn met aangename, fruitige aroma’s.Limburgse wijn krijgt Beschermde Oorsprongsbenaming   24-10-2017
 

Goed nieuws voor Limburgse wijnmakers: twee Nederlandse wijnen maken grote kans op speciale Europese bescherming. Het gaat om wijn uit de Limburgse Maasvallei en uit het Mergelland. Maar wat levert zo'n beschermde naam eigenlijk op?
"Het grind en de klei maken de grondsoort hier zo bijzonder. Daarnaast is dit gebied het droogste deel van Nederland en België. Die combinatie maakt deze regio uniek", vertelt Harry Vorselen. Hij is wijnboer in de Limburgse plaats Thorn en een van de initiatiefnemers van Europese aanvraag.
De aanvraag voor wijn uit de Limburgse Maasvallei is in de eindfase. Andere Europese landen en landen daarbuiten hebben tot vandaag de tijd om bezwaar in te dienen.
Als die bezwaren er niet blijken te zijn, dan is wijn uit de Maasvallei de eerste Nederlandse wijn met een Beschermde Oorsprongsbenaming. Eenzelfde procedure loopt er voor wijn uit het Mergelland. Ook daar zijn alle stadia van de aanvraag al doorlopen en is het wachten op eventuele bezwaren.
Lees verder: www.rtlz.nl/business/limburgse-wijn-krijgt-dezelfde-status-als-feta-en-prosciutto-di-parmaLaatste wijn van Zundertse bodem   15-10-2017
      

Dit weekend, 14 oktober,  is er voor het laatst een proeverij op wijndomein Van der Herstraten in Klein-Zundert. De wijngaard is verkocht. De ranken zijn gerooid. Na twaalf jaar is Zundert zijn enige wijngaard kwijt. ,,Die eerste wijn?" Op wijndomein Van der Herstraten in Klein-Zundert kijken Betsie en Jos Hereijgers (allebei 72) elkaar kort aan. ,,We pakten een glas en haalden het door ons allereerste vat", genieten ze na. ,,Heerlijk smaakte het", lacht Jos. Zo is dat met iets wat je zelf met veel liefde hebt gemaakt. En dat, terwijl Jos en Betsie in 2005 zonder al te veel kennis met hun wijngaard waren begonnen. Het waren de jaren na de ruilverkaveling. Het echtpaar, tot die tijd actief als boomkweker, had minder grond dan voorheen tot hun beschikking. Vraag was: wat te doen? Het was dochter Inez die het plan opperde. ,,Papa", zei de toenmalige studente aan de Hogere Hotelschool: ,,Begin met wijn." Een top-idee, vonden haar ouders. ,,Druiventeelt kan kleinschalig", wist Jos. ,Bovendien: ,,Er werd wel wijn gemaakt in Nederland, maar vrijwel geen rode. Daar zat toekomst in." Er werden boekjes gekocht, cursussen gevolgd, druivenstokken aangeschaft, machines en Jos en Betsie gingen aan de slag. ..Meteen heel serieus", zegt Jos. Om er aan toe te voegen: ,,Dat viel allemaal nog niet mee." Druiven telen is één ding. ,,Maar er wijn van maken is iets heel anders."

Lees meer: https://www.bndestem.nl/breda/laatste-wijn-van-zundertse-bodem~a0cd7ab1/Wijndomein Gilde Noord op reis langs de Moezel   05-10-2017

                                                   

 

Van het Wijndomein Gilde Noord, de regiogroep behorende bij DC3 Groningen van het BWB, zijn een aantal leden langs de Moezel gaan kijken hoe men daar wijn maakt. Tenslotte hebben wij allen wijnstokken staan met Duitse ouders of voorouders. Als eerste , het kwam routematig zo uit, zijn wij een paar uur te gast geweest bij Sekt Kellerei Treis. Daar hebben we mogen  aanschouwen hoe men van stille wijn secco of sekt maakt. De daar gebruikte methoden zijn interessant maar voor ons niet uitvoerbaar. Jammer want de diverse wijnen smaakten voortreffelijk.
De volgende dag naar wijnfabriek Moselland. Prachtig mooie showroom van alle producten die daar gemaakt worden, met prijzen erbij, van supermarkt goedkoop tot klassiek prijzig. Geweldig om te zien dat een grote kellerei zo een enorm assortiment maakt Ze hebben een flescapaciteit van 25.000 flessen per uur. In de avond een bezoek gebracht aan een klassieke wijnmakerij, waar meesterwijnmaker Karl Bollig met groot enthousiasme de scepter zwaait. We zijn daar vorstelijk ontvangen en hebben daar een voor het behoud van het rijbewijs te groot aantal wijnen geproefd, waaronder een spätlese van 28 jaar oud. Tijdens het proeven werden de vele vragen van ons over het wijnmaakproces zo compleet mogelijk beantwoord.
De volgende dag hebben wij de Rebe (wijngaard) en kelder van een Moezelkarakteristieke winzer aangedaan (Ernst Schiffman). Een proeverij hoort daar natuurlijk bij. Deze had weer andere uitgangspunten in zijn wijnmakerij dan we de voorgaande avond hadden gehoord. Wederom vragen en uitgebreide antwoorden. Het was een gezellige, smakelijke, maar ook zeer leerzame trip.Masterclass bij Stan Beurskens   29-09-2017

Op woensdag 27 september bezocht een groep van ongeveer 35 BWB-ers het Wijnkenniscentrum van wijngaard St. Martinus in het Limburgse Vijlen.

Stan Beurskens, landbouwingenieur en gelauwerd wijnmaker met internationale ervaring, gaf een masterclass wijnbouw en wijnmaken.
We werden ingewijd in het zeer betrekkelijke van het onderscheid tussen klassieke en nieuwe druivenrassen en mochten vernemen hoe het zit met de genetische aspecten van schimmeltolerantie (en het teloor gaan daarvan).

In de wijngaard volgde een bespreking van bodembeheer en teelt. Een rondleiding (vinificatie) en een proeverij met vragenuurtje vormden het sluitstuk van de masterclass.

Deze zeer geslaagde dag (leerzaam en gezellig bovendien) danken we aan Jan Hartman's organisatorische inspanningen en aan de deskundigheid, die Stan met niet te stuiten enthousiasme en openheid met ons deelde.

SZ

NB de foto's van deze dag staan op ons web-album.

 Hele beste wijn, gewoon uit Made   24-09-2017
 

Ze maken misschien wel de beste wijn van Nederland. In hun domein oogsten Marius en Marthe van Stokkom nu de laatste trossen van een lastig wijnjaar
Toch komt het allemaal goed, verzekert Marius. Over een half jaar gaan zijn witte Elzas en rode Pinot Noir op fles en schenkt hij het bewijs. ,,Wij zijn geen prutsers; met veertig jaar ervaring weet ik wat het wordt." Ooit was Van Stokkom chef bierfabricage bij Oranjeboom toen hij achter zijn huis met zijn eerste stokken experimenteerde. Van lieverlee leverde dat zulk mooi spul op dat de beroemde wijnhandel Walraven & Sax geld rook en hem wilde opkopen. Marius weigerde, werd door zijn boekhouder voor gek verklaard, maar ging uiteindelijk akkoord met een exclusief contract voor tien jaar. De boerenzoon zei het bier en zijn baas vaarwel en ging voluit voor wijngaard De Linie. ,,In die tijd stond op onze etiketten alleen Domaine Walraven & Sax te lezen. Proefden ze ons in de hele vaderlandse horeca, maar wist niemand dat die fraaie NL-Elzas bij ons vandaan kwam. Gewoon uit Made." Lees verder:  www.bndestem.nl/oosterhout/hele-beste-wijn-gewoon-uit-made~a83ba1bb/Nederlandse wijn is volwassen geworden   24-09-2017
 

Bij wijn denkt men al snel aan een Italiaanse, Franse of Spaanse, maar ook in Nederland wordt er veel wijn gemaakt. En die is doorgaans goed van kwaliteit, vertellen experts aan NU.nl.
"De Nederlandse wijnbouw is volwassen geworden", zegt Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. "Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen werd 92 procent van de wijnen minimaal als 'goed' beoordeeld. Dat is een grote verbetering ten opzichte van een aantal jaar geleden: toen haalde slechts 66 procent deze kwalificatie."
Vanaf de jaren zeventig zijn er weer meer wijngaarden in Nederland gekomen. "Vanaf het jaar 2000 is dit gegroeid naar zo'n 130 commerciële wijngaarden", vertelt Crone, die erbij zegt dat deze wijgaarden goede wijnen produceren.  
"Het klimaat is milder geworden, wat een positieve invloed heeft op de wijn. De druiven zijn rijper en men ontwikkelt ook steeds nieuwe rassen, die ook sneller rijpen en bovendien resistenter zijn tegen ziektes als meeldauw." Daarnaast zijn de stokken waaraan de druiven groeien ouder geworden. Ook dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit, vertelt Stan Beurskens, een Limburgse wijnboer die eigenaar is van wijngaard St. Martinus. "De wortels groeien dieper en kunnen beter tegen een stootje. Vergelijk het met een kind, als je die laat vallen, is hij kwetsbaarder als baby dan als 10-jarige. Hoe ouder, hoe robuuster."
Lees verder: www.nu.nl/eten-en-drinken/4933634/nederlandse-wijn-volwassen-geworden.htmWijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend   24-09-2017
 

Wijnbouw is een prachtige bezigheid, maar het is hard werken en je moet er in Nederland geen gouden bergen van verwachten. Ter gelegenheid van de Open Wijngaardendag laten we enkele ondernemers aan het woord over hun ervaringen met het uitbaten van een eigen wijnboerderij.
"Veel wijnboeren hebben dollartekens in hun ogen als ze eraan beginnen en die houden er snel weer mee op", zegt Peter Pels van Wijngoed Havelte. "Het is hard werken, je bent er dag en nacht mee bezig en moet er echt passie voor hebben."
Ook Leon Masselink van Wijngoed Montferland heeft al veel andere wijnboeren het bijltje erbij neer zien leggen. "Veel mensen onderschatten het enorm. Zelf moet ik toegeven dat ik er ook naïef ben ingestapt. Je hebt met veel investeringen te maken in het begin en het vermarkten is echt een vak apart. Je moet van de grond af een klantenkring opbouwen."
Daar komt nog bij dat het even duurt voordat je als wijnboer al je inspanningen vertaald ziet in de eerste harde munten. "Pas vijf jaar na aanplant kun je je eerste wijn oogsten", legt Masselink uit. "Bij rode wijn duurt het nog langer. Rendabel is het bijna niet te maken. Ik denk dat hooguit drie Nederlandse boeren er van kunnen leven." Peter Pels beaamt dat: "Wij zijn nu twaalf jaar bezig en pas dit jaar verwachten we voor het eerst winst te draaien."
Lees verder: www.nu.nl/ondernemen/4932476/achtergrond-wijnbouw-in-nederland-floreert-maar-wordt-nooit-echt-winstgevend.htmlOpen Wijngaard Dagen 2017   18-09-2017
Ook in 2017 worden de open dagen bij de Nederlandse Wijngaarden georganiseerd, dit jaar op zaterdag 23 en zondag 24 september.

Belangstellenden kunnen die dagen wijngaarden bezoeken in alle provincies van ons land. Er zijn rondleidingen, de mogelijkheid om de wijn te proeven en bij verschillende wijngaarden zijn ook andere evenementen.

Ook wijngaarden van leden van de Brabantse Wijnbouwers doen mee aan de open dagen. Een lijst van alle deelnemende wijngaarden, inclusief adres, openingsdagen en openingsuren, is te vinden via deze link.

Wil je kijken hoe het er in een wijngaard aan toe gaat? Ben je van plan om zelf een wijngaard(je) te beginnen? Wil je wijnen proeven van nieuwe biologisch teelbare rassen? Kom dan naar de Open Wijngaard Dagen 2017

 BWB-ers keuren wijnen voor Groesbeekse Wijnfeesten   18-09-2017

     

 

In het kader van de jaarlijkse Groesbeekse Wijnfeesten is dit maal een concours voor deelnemende standhouders georganiseerd. In het gloednieuwe Wijnbouwcentrum vormden Marion van Zwienen, Jan Hartman, Ramón Nagelmaeker, Bart van Hest, Peter Siebrands, Ruud ten Bosch en Siem Zwaard op 17 september de jury voor dit concours.

We kregen eerst een korte rondleiding door het gebouw en wisselden van gedachten over de faciliteiten. De rest van de dag besteedden we aan het blind keuren van veertig wijnen uit binnen- en buitenland. Een zeer serieuze aangelegenheid, die de nodige verrassingen opleverde, toen we na afloop zagen welke   wijnen we geproefd hadden.

De uitslag wordt bekend gemaakt op de wijnfeesten, die plaatsvinden op 22, 23 en 24 september. Dan zijn ook de labo-uitslagen bekend, die door het Wijnbouwcentrum worden verzorgd. Onze BWB-ers zien terug op een gezellige en leerzame dag en danken Freek Verhoeven, Adam Dijkstra en de vrijwilligers van Wijnhoeve Colonjes voor het vertrouwen en het warme onthaal.650 leden sterk!   17-09-2017

Dat er behoefte is aan een vereniging als de Brabantse Wijnbouwers blijkt uit de vele aanmeldingen die we elk jaar weer mogen ontvangen. Onze secretaris blijft er maar druk mee.
Deze week waren het er vier, en daarmee werd weer een nieuwe mijlpaal bereikt; ons 650ste lid.

Diegene die ons naar deze mijlpaal bracht is Ludo Paul van Mill uit Maastricht. Van harte welkom bij onze vereniging!Open dag bij wijngaarden Geervliet   14-09-2017
 

Na een succesvolle deelname aan de nationale open wijngaardendag in 2016 gaan dit jaar de wijngaarden weer open in Geervliet. Een viertal wijngaardeniers op werklieden vereniging 'Wij streven naar verbetering' zetten hun wijngaard weer open voor publiek.
Het succes van vorig jaar gaf aan dat er belangstelling is voor de wijnbouw in deze regio. "Ieder jaar verbetert de kwaliteit van de gemaakte wijn. Het lidmaatschap aan het Rozenburgse wijngilde heeft hier zeker aan bijgedragen. De mensen die vorig jaar langs geweest zijn, waren zeer geïnteresseerd in het hebben van druiven en wat je er mee kan doen. Dit jaar zal ook onze wijngaardenier van de fruitwijnen zijn tuin openstellen."

Ook dit jaar leggen Rene van der Linden, Dick Plantinga en Hans de Bruin van de wijngaarden/druiven (op de foto), de bezoeker weer graag uit hoe het verbouwen van druiven en het maken van wijn in zijn werk gaat. Er zal misschien ook nog wel geproefd kunnen worden van de wijn die gemaakt wordt. Niet alleen van druiven wordt de wijn gemaakt, de heren hebben ook de kunst van de mousserende rabarberwijn onder de knie. Dick en Hans hebben hier goede voorbeelden van. Rene heeft een wijngaard in opbouw en vorig jaar heeft hij uit nood druiven uit Hongarije laten komen om er wijn van te maken. "Dit is niet wat je wil, maar om het te leren kan dit ook. Klaas van Koppen is onze wijngaardenier van de fruitwijnen. Hij maakt zijn wijnen niet van druiven, maar van andere soorten fruit zoals bramen en de kweeperen. Net even anders, en zeker ook de moeite waard om naar Klaas zijn verhaal te luisteren." Omdat sommige leden van het moestuinencomplex even enthousiast werden van de open wijngaardendag als de wijngaardeniers zelf, zullen als kers op de taart een aantal 'gewone' moestuinen ook hun tuin openstellen om over hun ambacht te vertellen en hun variatie van het tuinieren laten zien. Dus kom Kijken, Beleven, Proeven, Vragen en Genieten op zaterdag 23 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Bron: nissewaard.debotlek.nl/nieuws/algemeen/241747/open-dag-bij-wijngaarden-geervliet-

N.B. Deze drie wijngaardeniers zijn ook lid van de Brabantse Wijnbouwers.

 Wijn van Brabantse Wal wint goud   08-09-2017
 

Voor het eerst heeft een wijngaard uit Noord-Brabant en Zeeland van de Wijnkeuring een gouden medaille gekregen voor zijn wijn. De hoge onderscheiding gaf de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen aan wijngaard Domaine de Brabantse Wal voor hun witte wijn 'Klein Wonder'.

Twee weken geleden was de uitreiking van de wijnkeuring in Buren. 'Klein Wonder' werd in eerdere keuringen al beloond met een bronzen en zilveren medaille.
Paul Bosse, eigenaar en oprichter van de Brabantse wijngaard is natuurlijk trots op zijn beloning. Volgens hem komt het door de focus op kwaliteit. "Door goed te snoeien en heel veel slechte druiven weg te knippen, houden we alleen de beste over."

Maar niet alleen 'Klein Wonder' werd met goud bekroond. Van de 209 ingezonden wijnen uit Nederland en België kregen er twaalf een gouden medaille. Nog nooit was het resultaat zo goed.
Volgens Bosse is dat simpel te verklaren. "Het komt doordat de wijnbouw is geprofessionaliseerd en er meer kennis en betere materialen beschikbaar zijn. De Nederlandse wijngaard gaat met grote sprongen vooruit. Ook is de kwaliteit van de ingezonden wijn nu hoger. Wijnboeren sturen hun wijnen die niet voldoende zijn niet meer op." Bosse geeft ten slotte ook aan dat 2016 een goed jaar was.

Bron: www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/wijn-van-brabantse-wal-wint-goud~a83165cf/Wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker   04-09-2017
 

Het was de laatste tijd spannend. Wie zou het gaan worden. Een wijnmaker uit Limburg? Een wijnmaker uit de Achterhoek? Nee, wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker uit de Betuwe.

Het is eindelijk bekend, wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker van Betuws Wijndomein. Tijdens de prestigieuze uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen in Buren kreeg Diederik Beker vijf gouden medailles en ontving hij voor het eerst ook de titel wijnmaker van het jaar.
In totaal zijn er 12 van de 209 ingezonden wijnen met goud bekroond. Dit resultaat is nooit eerder behaald. Het enthousiasme van de wijnboer, de opgedane ervaring en het goede oogstjaar 2016 spelen allen een belangrijke rol bij het maken van topwijn.
Beker is wijnmaker op het Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland) en maakt al tien jaar Nederlandse wijnen. Sommelier Ronnie Brouwer, van het sterren restaurant De Kromme Dissel in Heelsum, overhandigde de medailles aan de stralende wijnboer. Het hele jaar is wijnboer Beker gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in zijn wijngaard. De vijf gouden medailles en de titel zijn dan ook een kroon op zijn jarenlange werk. 

Lees meer: www.wijngekken.nl/2017/09/01/wijnmaker-van-het-jaar-2017-is/ 
en: stadtiel.nl/zakelijk/diederik-beker-van-betuws-wijndomein-wijnmaker-van-het-jaar-2017-263431Brabantse Wijnbouwers: nieuwe statuten een feit!   30-08-2017
 

Onze Algemene Ledenvergadering van 6 april 2017 heeft met algemene stemmen de “Conceptstatuten 2017” goedgekeurd. Afgelopen 17 augustus is de akte van wijziging van de statuten ten overstaan van mevrouw mr. H.C.J.A. Schilder-Riesouw van Daamen De Kort Van Tuijl Notarissen verleden en daarmee zijn ze een feit. Ook de Kamer van Koophandel is door de notaris hierover geïnformeerd. Hiermede is een einde gekomen aan het proces van onafhankelijkheid waartoe in de ALV van voorjaar 2016 besloten was. Naast de onafhankelijkheid van onze vereniging is in de vernieuwde statuten ook de mogelijkheid gecreëerd om bij stemmingen gebruik te maken van elektronische middelen.

Ook het “Huishoudelijk Reglement” is op 6 april jl aangepast en goedgekeurd.

De nieuwe statuten en huishoudelijk reglement zijn te vinden op het ledengedeelte van onze site.Wijnkeuring 2017: prima resultaat voor de Wijnbouwers der Lage Landen!   30-08-2017
 

Als aangekondigd in ons bericht van 27 augustus heeft u van ons nog een analyse tegoed met betrekking tot de resultaten behaald in de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017.
Van het totaal van 55 wijngaarden die deelnamen waren er 16 lid van de BWB (30%), die samen 36 “onderscheidingen” in de wacht sleepten, medailles èn keurzegels. Daar zijn we erg trots op. Wij feliciteren: 10 winnaars van WIN-Keurzegels (6 voor wit, 1 voor rosé en 3 voor rood), 19 winnaars van 'n bronzen medaille (13 voor wit, 3 voor rosé en 3 voor rood), 5 winnaars van een zilveren medaille ( 3 voor wit, 1 voor rosé en 1 voor rood) en tenslotte 2 winnaars van een gouden medaille, beide voor wit.

We kunnen in deze rubriek niet alle namen noemen, dat is ook niet nodig want via de links in ons bericht van 27 augustus kunt u dat allemaal vinden en uitprinten. We maken een uitzondering voor de twee gouden medailles, gewonnen door twee relatief jonge wijngaarden: Domaine de Brabantse Wal – Onze wijngaard van Paul Bosse met “Klein Wonder 2016” een wijn van Souvignier Gris en Domein tussen Rug en Rijn van Simon en Hans Crone met “Elsterberg 2016” een wijn van Souvignier Gris en Muscaris. Naast relatief jonge wijngaarden dus ook relatief jonge rassen!

Wij wensen onze winnende leden en alle andere deelnemers van harte proficiat met hun onderscheiding en danken het organiserend comité voor de perfecte planning en realisatie. Bestuur BWBWijn wordt duurder door slechte oogst   30-08-2017
 

Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten eraan geloven: Europese wijn wordt duurder. Door extreem weer is een derde van de druivenoogst mislukt.
Door extreem weer - voorjaarsvorst, aanhoudende regenbuien en hagel - is zeker een derde van de Europese druivenoogst mislukt. En dat gaat de wijndrinker vanaf begin volgend jaar, als de voorraad van 2017 op de markt komt, in zijn portemonnee merken, voorspelt vinoloog Hubrecht Duijker. Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten er volgens hem aan geloven. Frankrijk verwacht in 2017 18 procent minder wijn te produceren in vergelijking met het jaar daarvoor. Duijker: ,,En in bepaalde gebieden in Spanje, Catalonië bijvoorbeeld, ligt dat percentage nog hoger. Er werd zelfs gerapporteerd dat een kwart van de druiven kapot is gegaan. De consequentie is simpel: de prijzen gaan omhoog.'' 

Volgens Duijker kan die stijging variëren van 50 tot 60 cent bij goedkopere merken tot euro's bij duurdere huizen. ,,Het is nu ingewikkeld te bepalen hoe flexibel de consument is. Ik bedoel: het is onduidelijk hoeveel geld hij extra overheeft voor zijn favoriete wijntje. En ook moeten we afwachten wanneer die consument besluit over te stappen op een goedkopere variant.''

Lees het hele artikel: www.bndestem.nl/buitenland/wijn-wordt-duurder-door-slechte-oogst~a9332bfb/Wijngaardenbezoek weer geslaagd   21-08-2017
 

Het jaarlijkse BWB-wijngaardenbezoek vond dit jaar plaats op 19 augustus. Drie wijngaardeniers in de omgeving van Baarle-Nassau/Hertog ontvingen enkele tientallen leden, van wie sommigen zich lieten vergezellen door hun partners.
Bezocht werden achtereenvolgens Peter v.d. Flaas (wijngaard De Vijfhoek), Cees Nooren (wijngaard Achter de Route) en Mark van de Rakt (wijngaard Hof van Baarle). De wijnmakers gaven in alle openheid tekst en uitleg en aan het eind van elk bezoek kreeg eenieder natuurlijk te proeven tot welke resultaten hun inspanningen allemaal geleid hebben.

De gezellige dag werd afgesloten met een barbecue op Hof van Baarle. We danken Peter, Cees en Mark, en niet te vergeten Jan Hartman (organisatie) van harte voor de genoten gulheid en gastvrijheid.
Enkele foto's van dit gebeuren vindt u op de fotopagina van de website.top
© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by