ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


 
Open Wijngaard Dagen 2017

 BWB-ers keuren wijnen voor Groesbeekse Wijnfeesten

 650 leden sterk!

 Open dag bij wijngaarden Geervliet

 Wijn van Brabantse Wal wint goud

 Wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker

 Brabantse Wijnbouwers: nieuwe statuten een feit!

 Wijnkeuring 2017: prima resultaat voor de Wijnbouwers der Lage Landen!

 Wijn wordt duurder door slechte oogst

 Trends in wijn: het verhaal achter de wijnboer, natuurwijn en lokale druiven

 Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

 'Nederland wijnland? Ik denk het niet!

 Wijngaardenbezoek weer geslaagd

 Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnboer


Open Wijngaard Dagen 2017   18-09-2017
Ook in 2017 worden de open dagen bij de Nederlandse Wijngaarden georganiseerd, dit jaar op zaterdag 23 en zondag 24 september.

Belangstellenden kunnen die dagen wijngaarden bezoeken in alle provincies van ons land. Er zijn rondleidingen, de mogelijkheid om de wijn te proeven en bij verschillende wijngaarden zijn ook andere evenementen.

Ook wijngaarden van leden van de Brabantse Wijnbouwers doen mee aan de open dagen. Een lijst van alle deelnemende wijngaarden, inclusief adres, openingsdagen en openingsuren, is te vinden via deze link.

Wil je kijken hoe het er in een wijngaard aan toe gaat? Ben je van plan om zelf een wijngaard(je) te beginnen? Wil je wijnen proeven van nieuwe biologisch teelbare rassen? Kom dan naar de Open Wijngaard Dagen 2017

 BWB-ers keuren wijnen voor Groesbeekse Wijnfeesten   18-09-2017

     

 

In het kader van de jaarlijkse Groesbeekse Wijnfeesten is dit maal een concours voor deelnemende standhouders georganiseerd. In het gloednieuwe Wijnbouwcentrum vormden Marion van Zwienen, Jan Hartman, Ramón Nagelmaeker, Bart van Hest, Peter Siebrands, Ruud ten Bosch en Siem Zwaard op 17 september de jury voor dit concours.

We kregen eerst een korte rondleiding door het gebouw en wisselden van gedachten over de faciliteiten. De rest van de dag besteedden we aan het blind keuren van veertig wijnen uit binnen- en buitenland. Een zeer serieuze aangelegenheid, die de nodige verrassingen opleverde, toen we na afloop zagen welke   wijnen we geproefd hadden.

De uitslag wordt bekend gemaakt op de wijnfeesten, die plaatsvinden op 22, 23 en 24 september. Dan zijn ook de labo-uitslagen bekend, die door het Wijnbouwcentrum worden verzorgd. Onze BWB-ers zien terug op een gezellige en leerzame dag en danken Freek Verhoeven, Adam Dijkstra en de vrijwilligers van Wijnhoeve Colonjes voor het vertrouwen en het warme onthaal.650 leden sterk!   17-09-2017

Dat er behoefte is aan een vereniging als de Brabantse Wijnbouwers blijkt uit de vele aanmeldingen die we elk jaar weer mogen ontvangen. Onze secretaris blijft er maar druk mee.
Deze week waren het er vier, en daarmee werd weer een nieuwe mijlpaal bereikt; ons 650ste lid.

Diegene die ons naar deze mijlpaal bracht is Ludo Paul van Mill uit Maastricht. Van harte welkom bij onze vereniging!Open dag bij wijngaarden Geervliet   14-09-2017
 

Na een succesvolle deelname aan de nationale open wijngaardendag in 2016 gaan dit jaar de wijngaarden weer open in Geervliet. Een viertal wijngaardeniers op werklieden vereniging 'Wij streven naar verbetering' zetten hun wijngaard weer open voor publiek.
Het succes van vorig jaar gaf aan dat er belangstelling is voor de wijnbouw in deze regio. "Ieder jaar verbetert de kwaliteit van de gemaakte wijn. Het lidmaatschap aan het Rozenburgse wijngilde heeft hier zeker aan bijgedragen. De mensen die vorig jaar langs geweest zijn, waren zeer geïnteresseerd in het hebben van druiven en wat je er mee kan doen. Dit jaar zal ook onze wijngaardenier van de fruitwijnen zijn tuin openstellen."

Ook dit jaar leggen Rene van der Linden, Dick Plantinga en Hans de Bruin van de wijngaarden/druiven (op de foto), de bezoeker weer graag uit hoe het verbouwen van druiven en het maken van wijn in zijn werk gaat. Er zal misschien ook nog wel geproefd kunnen worden van de wijn die gemaakt wordt. Niet alleen van druiven wordt de wijn gemaakt, de heren hebben ook de kunst van de mousserende rabarberwijn onder de knie. Dick en Hans hebben hier goede voorbeelden van. Rene heeft een wijngaard in opbouw en vorig jaar heeft hij uit nood druiven uit Hongarije laten komen om er wijn van te maken. "Dit is niet wat je wil, maar om het te leren kan dit ook. Klaas van Koppen is onze wijngaardenier van de fruitwijnen. Hij maakt zijn wijnen niet van druiven, maar van andere soorten fruit zoals bramen en de kweeperen. Net even anders, en zeker ook de moeite waard om naar Klaas zijn verhaal te luisteren." Omdat sommige leden van het moestuinencomplex even enthousiast werden van de open wijngaardendag als de wijngaardeniers zelf, zullen als kers op de taart een aantal 'gewone' moestuinen ook hun tuin openstellen om over hun ambacht te vertellen en hun variatie van het tuinieren laten zien. Dus kom Kijken, Beleven, Proeven, Vragen en Genieten op zaterdag 23 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Bron: nissewaard.debotlek.nl/nieuws/algemeen/241747/open-dag-bij-wijngaarden-geervliet-

N.B. Deze drie wijngaardeniers zijn ook lid van de Brabantse Wijnbouwers.

 Wijn van Brabantse Wal wint goud   08-09-2017
 

Voor het eerst heeft een wijngaard uit Noord-Brabant en Zeeland van de Wijnkeuring een gouden medaille gekregen voor zijn wijn. De hoge onderscheiding gaf de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen aan wijngaard Domaine de Brabantse Wal voor hun witte wijn 'Klein Wonder'.

Twee weken geleden was de uitreiking van de wijnkeuring in Buren. 'Klein Wonder' werd in eerdere keuringen al beloond met een bronzen en zilveren medaille.
Paul Bosse, eigenaar en oprichter van de Brabantse wijngaard is natuurlijk trots op zijn beloning. Volgens hem komt het door de focus op kwaliteit. "Door goed te snoeien en heel veel slechte druiven weg te knippen, houden we alleen de beste over."

Maar niet alleen 'Klein Wonder' werd met goud bekroond. Van de 209 ingezonden wijnen uit Nederland en België kregen er twaalf een gouden medaille. Nog nooit was het resultaat zo goed.
Volgens Bosse is dat simpel te verklaren. "Het komt doordat de wijnbouw is geprofessionaliseerd en er meer kennis en betere materialen beschikbaar zijn. De Nederlandse wijngaard gaat met grote sprongen vooruit. Ook is de kwaliteit van de ingezonden wijn nu hoger. Wijnboeren sturen hun wijnen die niet voldoende zijn niet meer op." Bosse geeft ten slotte ook aan dat 2016 een goed jaar was.

Bron: www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/wijn-van-brabantse-wal-wint-goud~a83165cf/Wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker   04-09-2017
 

Het was de laatste tijd spannend. Wie zou het gaan worden. Een wijnmaker uit Limburg? Een wijnmaker uit de Achterhoek? Nee, wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker uit de Betuwe.

Het is eindelijk bekend, wijnmaker van het jaar 2017 is Diederik Beker van Betuws Wijndomein. Tijdens de prestigieuze uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen in Buren kreeg Diederik Beker vijf gouden medailles en ontving hij voor het eerst ook de titel wijnmaker van het jaar.
In totaal zijn er 12 van de 209 ingezonden wijnen met goud bekroond. Dit resultaat is nooit eerder behaald. Het enthousiasme van de wijnboer, de opgedane ervaring en het goede oogstjaar 2016 spelen allen een belangrijke rol bij het maken van topwijn.
Beker is wijnmaker op het Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland) en maakt al tien jaar Nederlandse wijnen. Sommelier Ronnie Brouwer, van het sterren restaurant De Kromme Dissel in Heelsum, overhandigde de medailles aan de stralende wijnboer. Het hele jaar is wijnboer Beker gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in zijn wijngaard. De vijf gouden medailles en de titel zijn dan ook een kroon op zijn jarenlange werk. 

Lees meer: www.wijngekken.nl/2017/09/01/wijnmaker-van-het-jaar-2017-is/ 
en: stadtiel.nl/zakelijk/diederik-beker-van-betuws-wijndomein-wijnmaker-van-het-jaar-2017-263431Brabantse Wijnbouwers: nieuwe statuten een feit!   30-08-2017
 

Onze Algemene Ledenvergadering van 6 april 2017 heeft met algemene stemmen de “Conceptstatuten 2017” goedgekeurd. Afgelopen 17 augustus is de akte van wijziging van de statuten ten overstaan van mevrouw mr. H.C.J.A. Schilder-Riesouw van Daamen De Kort Van Tuijl Notarissen verleden en daarmee zijn ze een feit. Ook de Kamer van Koophandel is door de notaris hierover geïnformeerd. Hiermede is een einde gekomen aan het proces van onafhankelijkheid waartoe in de ALV van voorjaar 2016 besloten was. Naast de onafhankelijkheid van onze vereniging is in de vernieuwde statuten ook de mogelijkheid gecreëerd om bij stemmingen gebruik te maken van elektronische middelen.

Ook het “Huishoudelijk Reglement” is op 6 april jl aangepast en goedgekeurd.

De nieuwe statuten en huishoudelijk reglement zijn te vinden op het ledengedeelte van onze site.Wijnkeuring 2017: prima resultaat voor de Wijnbouwers der Lage Landen!   30-08-2017
 

Als aangekondigd in ons bericht van 27 augustus heeft u van ons nog een analyse tegoed met betrekking tot de resultaten behaald in de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017.
Van het totaal van 55 wijngaarden die deelnamen waren er 16 lid van de BWB (30%), die samen 36 “onderscheidingen” in de wacht sleepten, medailles èn keurzegels. Daar zijn we erg trots op. Wij feliciteren: 10 winnaars van WIN-Keurzegels (6 voor wit, 1 voor rosé en 3 voor rood), 19 winnaars van 'n bronzen medaille (13 voor wit, 3 voor rosé en 3 voor rood), 5 winnaars van een zilveren medaille ( 3 voor wit, 1 voor rosé en 1 voor rood) en tenslotte 2 winnaars van een gouden medaille, beide voor wit.

We kunnen in deze rubriek niet alle namen noemen, dat is ook niet nodig want via de links in ons bericht van 27 augustus kunt u dat allemaal vinden en uitprinten. We maken een uitzondering voor de twee gouden medailles, gewonnen door twee relatief jonge wijngaarden: Domaine de Brabantse Wal – Onze wijngaard van Paul Bosse met “Klein Wonder 2016” een wijn van Souvignier Gris en Domein tussen Rug en Rijn van Simon en Hans Crone met “Elsterberg 2016” een wijn van Souvignier Gris en Muscaris. Naast relatief jonge wijngaarden dus ook relatief jonge rassen!

Wij wensen onze winnende leden en alle andere deelnemers van harte proficiat met hun onderscheiding en danken het organiserend comité voor de perfecte planning en realisatie. Bestuur BWBWijn wordt duurder door slechte oogst   30-08-2017
 

Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten eraan geloven: Europese wijn wordt duurder. Door extreem weer is een derde van de druivenoogst mislukt.
Door extreem weer - voorjaarsvorst, aanhoudende regenbuien en hagel - is zeker een derde van de Europese druivenoogst mislukt. En dat gaat de wijndrinker vanaf begin volgend jaar, als de voorraad van 2017 op de markt komt, in zijn portemonnee merken, voorspelt vinoloog Hubrecht Duijker. Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten er volgens hem aan geloven. Frankrijk verwacht in 2017 18 procent minder wijn te produceren in vergelijking met het jaar daarvoor. Duijker: ,,En in bepaalde gebieden in Spanje, Catalonië bijvoorbeeld, ligt dat percentage nog hoger. Er werd zelfs gerapporteerd dat een kwart van de druiven kapot is gegaan. De consequentie is simpel: de prijzen gaan omhoog.'' 

Volgens Duijker kan die stijging variëren van 50 tot 60 cent bij goedkopere merken tot euro's bij duurdere huizen. ,,Het is nu ingewikkeld te bepalen hoe flexibel de consument is. Ik bedoel: het is onduidelijk hoeveel geld hij extra overheeft voor zijn favoriete wijntje. En ook moeten we afwachten wanneer die consument besluit over te stappen op een goedkopere variant.''

Lees het hele artikel: www.bndestem.nl/buitenland/wijn-wordt-duurder-door-slechte-oogst~a9332bfb/Trends in wijn: het verhaal achter de wijnboer, natuurwijn en lokale druiven   29-08-2017
 

De wijnmarkt is in beweging. De jongere generatie gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn, de oudere consument is op zoek naar kleinere verpakkingen. Ook de vraag naar natuurlijke producten heeft invloed op de wijnproductie.
Begin september staat de grootste drankenbeurs Drinktec weer op het programma. Dit jaar sluit de SIMEI voor het eerst aan. Deze internationale beurs voor wijnproducenten  is nu onderdeel van de Drinktec. De trends in de wijnindustrie is authenticiteit en duurzaamheid. 

Geen Chardonnay of Cabernet
Aan de bovenkant van de wijnmarkt worden authenticiteit en duurzaamheid steeds belangrijker. De centrale boodschap bij wijnmerken omvat de termen ‘wijncultuur’ en ‘traditie’.  Authenticiteit betekent ook dat wijn wordt gemaakt van de druif die lokaal groeit zoals de Grüner Veltliner in Oostenrijk. Deze territoriale uniciteit is een goed verkoopargument zeker voor consumenten die bewust wereldwijnen zoals Chardonnay en Cabernet uitsluiten.  

Spontane fermentatie
Natuurlijke wijnen zijn een niche, maar deze worden geserveerd op de hipste locaties en worden het meest bediscussieerd op sociale platforms. Deze wijnen ontstaan door spontane fermentatie  zonder een geselecteerde gist. Er wordt ook geen sulfiet aan toegevoegd en ze worden niet gefilterd.  ‘Zo min mogelijk technologie’ is het motto. Hierdoor zijn witte wijnen vaak goudkleurig of oranje. Qua smaak vallen ze ook op. Ze hebben een hoog tanninegehalte, ze zijn licht bitter en hebben kruidachtige ondertonen. Bovendien bevatten ze geen of een heel laag gehalte aan fruitaroma’s. Dit is volgens de liefhebbers een teken van echte authenticiteit. Lees het hele artikel:

www.vmt.nl/Nieuws/Trends_in_wijn_het_verhaal_achter_de_wijnbouwer_natuurwijn_en_lokale_druiven-170822105931


Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2017   27-08-2017

De uitslagen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 zijn bekend! Dit jaar werden maar liefst 10 gouden medaillies uitgereikt aan de inzenders van 209 wijnen, waarvan 167 wijnen uit Nederland en 42 wijnen uit België. Naast goud zijn verder 56 zilveren en 95 bronzen medailles toegekend.

De meeste wijnen kwamen voor België uit Belgisch Limburg en voor Nederland uit Gelderland en Limburg. Van de ingezonden wijnen bestond 69 % uit witte wijnen, de rest was rood en rosé; onder de witte en rosé wijnen bevonden zich 26 mousserende en parel wijnen. De organisatie merkt verder op dat "In vergelijking met voorgaande jaren het hoge kwaliteitsniveau van Nederlandse en Belgische wijnen zich ook in 2017 doorzet".
De medailles van deze wijnkeuring van de Lage Landen zijn zondag 27 augustus 2017 uitgereikt tijdens het wijnfestijn “Chateau voor Buren” in het Gelderse Buren.

Ook onder de leden van de Brabantse Wijnbouwers zijn weer een aantal prijswinnaars te vinden. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de exacte aantallen.

Lees het volledige persberichtverslag en de resultaten door deze links te openen.'Nederland wijnland? Ik denk het niet!   21-08-2017
 

Wolken jagen over de wijngaard Hof van Baarle in Baarle-Nassau. Het waait stevig, maar de zon laat zich veelvuldig zien. ,,Dit is mooi weer, wind die tussen tussen de ranken blaast en veel zon. Als we komende weken nog een mooie nazomer krijgen, hebben we toch een goed wijnjaar, schat ik", zegt Mark van de Rakt, eigenaar van de wijngaard.

,,We hadden wat vorst in april en het was te nat in juli, maar het kan goed komen." Hij loopt met stevig stappen tussen de rijen druiven door. Aan de einder in het zuiden is de kerktoren van Baarle-Nassau zichtbaar. Nog een paar weken, vanaf de tweede week van september en dan denkt Van der Rakt te kunnen beginnen met de oogst. Om zijn blauwe druiven heeft hij al een net gehangen om de vogels weg te houden. 7.500 planten op 2.3 hectare. In een goed jaar levert dat 15.000 tot 16.000 flessen wijn per jaar, rosé, rode en witte wijn. Daarmee behoort de Hof van Baarle tot de grotere wijnbouwers in de provincie. ,,De meesten zijn hobby wijnboeren, ze hebben een baan nodig om rond te kunnen komen." Zelf werkt Van de Rakt nog een dag per week elders in loondienst. Met 16.000 flessen per jaar aan een prijs van tussen de acht en tien euro kun je uitrekenen wat zijn omzet is. Lees het hele verhaal: www.bd.nl/alphen-chaam/nederland-wijnland-ik-denk-het-niet~a19cd84e/Wijngaardenbezoek weer geslaagd   21-08-2017
 

Het jaarlijkse BWB-wijngaardenbezoek vond dit jaar plaats op 19 augustus. Drie wijngaardeniers in de omgeving van Baarle-Nassau/Hertog ontvingen enkele tientallen leden, van wie sommigen zich lieten vergezellen door hun partners.
Bezocht werden achtereenvolgens Peter v.d. Flaas (wijngaard De Vijfhoek), Cees Nooren (wijngaard Achter de Route) en Mark van de Rakt (wijngaard Hof van Baarle). De wijnmakers gaven in alle openheid tekst en uitleg en aan het eind van elk bezoek kreeg eenieder natuurlijk te proeven tot welke resultaten hun inspanningen allemaal geleid hebben.

De gezellige dag werd afgesloten met een barbecue op Hof van Baarle. We danken Peter, Cees en Mark, en niet te vergeten Jan Hartman (organisatie) van harte voor de genoten gulheid en gastvrijheid.
Enkele foto's van dit gebeuren vindt u op de fotopagina van de website.Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnboer   17-08-2017
 

Wij maken al jaren de beste wijn van de wadden.” Jan-Jaap Kroon (38) uit Oudeschild kan het met een gerust hart zeggen, als enige wijnboer van de eilandengroep. En hij krijgt er de lachers mee op de hand tijdens rondleidingen op zijn wijngaard De Kroon van Texel.Het is rustig op deze zaterdag. Slechts een viertal mensen zit te wachten in de afgeplatte schuur iets buiten Den Burg. „Op een gemiddelde zaterdag heb ik zo’n dertien bezoekers”, aldus Kroon, die vaak vraagt waarom mensen zijn wijngaard bezoeken. In ieder geval niet omdat het de meest noordelijke wijngaard van Nederland zou zijn. „Als je de landkaart bekijkt, ligt Groningen hoger dan Texel. En daar zit er ook nog één.”Toch heeft Texel voor de wijnbouw wel een streepje voor, vindt Kroon. Allereerst vanwege de wind. „Het blad wordt hier goed drooggeblazen na de regen. Daardoor is er minder schimmeldruk en hoef ik minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het nadeel is dat de wind de temperatuur onderuit kan halen. En je hebt wel een beetje warmte nodig om de planten te laten groeien. Gelukkig heeft Texel zo’n 9,5 uur zon gemiddeld per dag. Dat is twee uur meer dan in de Achterhoek.” Lees verder: www.rd.nl/vandaag/economie/veel-wind-is-zowel-voor-als-nadeel-voor-texelse-wijnboer-1.1422944top
© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by