ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


 
Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dit jaar ‘een dramatische terugval’

 Basiscursus Wijnmaken Noord

 3e dag cursus Wijnbouw

 RETOUR EN BOURGOGNE, een film

 Goed jaar voor Nederlandse wijnbouwers

 Slecht weer kost wijnbouw jaarlijks €10 miljard

 Over vier jaar wijn van ‘Wijndomein Zurrick’ Cranendonck

 ,,Eigen druiven eerst!”

 Nederlandse wijn verkoopt slecht ondanks topkwaliteit

 Wijnbouw Totaal

 Wijn zonder kater

 Crowdfunding voor wijngaard in Twente WIERDEN

 Brabantse Wijnbouwers 600 leden

 Uitdelen flessen samenaankoop 2017


Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dit jaar ‘een dramatische terugval’   24-07-2017
 

Mogelijk valt de Franse wijnproductie terug met 17 procent nadat koudeprikken in de lente verschillende wijngaarden hebben beschadigd, vooral in de regio Bordeaux. Het kan zelfs een laagterecord worden.
Met 37,6 miljoen hectoliter wordt de oogst van 2017 wellicht 17 procent lager dan in 2016, en 16 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, zegt het Franse ministerie van Landbouw.
De koude sloeg vooral toe in het zuidwesten van Frankrijk. Bordeaux, Charente, Alsace en Jura werden getroffen. Op sommige plaatsen was het in de ochtend zes graden onder nul terwijl de planten al waren uitgelopen. Ook in Bourgondië, Languedoc en het zuidoosten worden verliezen verwacht. Het gaat wel nog maar om schattingen die geen rekening hebben gehouden met het weer tot aan de oogst. Volgens sommeliers is de wijnproductie alleszins nog niet verloren. ‘Augustus maakt de druiven, september de wijn’, klinkt het adagio.

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170723_02983286Basiscursus Wijnmaken Noord   05-07-2017
Wijndomein Gilde Noord heeft op 3 en 10 juni 2017 de Basiscursus Wijnmaken van de Brabantse Wijnbouwers georganiseerd in Groningen Stad. Zo konden wijnmaakliefhebbers in het Noorden van ons land deelnemen aan een kwalitatieve en erg leuke basiscursus wijnmaken. En dat kwaliteit en gezelligheid goed samen gaan, heeft Meesterwijnmaker Ed Montforts wel degelijk bewezen. Hij is hiervoor met zijn partner naar Groningen afgereisd vanuit het Limburgse Susteren. Locatie voor de wijnmaakcursus was het wijnlokaal van Amateurwijnmakersgilde De Braamstruik, waarbij wij werden voorzien van verse koffie, thee, koek en aardbeien van eigen grond.

De eerste cursusdag startte om 9.00 uur en de twaalf deelnemers, afkomstig uit Groningen, Friesland en Drenthe waren allen op tijd aanwezig. Zij hadden het benodigde materiaal aangeschaft en hun goede humeur meegenomen. In het wijnlokaal lagen de cursusmappen Oenologie van de Brabantse Wijnbouwers klaar en tevens een setje meetvloeistoffen en gist.

De ochtend werd geopend met een welkomstboodschap van Hans Spiering van Wijndomein Gilde Noord. Daarna nam Ed Montforts ons mee in zijn boeiende verhaal aan de hand van zijn kennis, ervaringen en de door hem geschreven module Basiscursus Wijnmaken in de cursusmap Oenologie. Op dag 1 werd ingegaan op belangrijke basisaspecten zoals hygiëne, sulfiet, citroenzuur, pecto-enzyme en het belang van een logboek voor het wijnmaakproces. Ook hoe succesvol een goede giststarter wordt gemaakt, welke klaringsmethoden er zijn en hoe lang het gemiddeld duurt totdat de druiven fysiologisch rijp zijn.

Op dag 2 werd vervolgd met de theorie. Onder andere werd ingegaan op het belang van zuur en de verschillende soorten zuren die in de wijn aanwezig kunnen zijn. Aansluitend volgde het praktijkgedeelte waarbij met een Ph-meter en de meetvloeistoffen de Ph-waarde en de zuurgraad werden bepaald van de door Ed meegebrachte Susterse wijnen. Handig hierbij is om een wit papier en een lampje te gebruiken, om zo de kleuromslag beter te kunnen waarnemen. Onder leiding van Ed Montforts gingen de deelnemers tenslotte gezamenlijk 60 liter versgemaakte appelwijn bottelen. Uiteraard werd er ook geproefd van de meegebrachte lekkere wijnen. De Basiscursus wijnmaken kwam hiermee ten einde en vol enthousiasme wordt al uitgekeken naar de cursus voor gevorderde wijnmakers. Hans Spiering sloot de cursus af en bedankte Ed Montforts en de aanwezigen voor hun inzet. Na twee mooie intensieve cursusdagen verlieten de deelnemers met elk 7 flessen met zelfgebottelde appelwijn en een hoofd vol met verse wijnmaakkennis het wijnlokaal. Gereed om aan de slag te gaan met wijnmaken!

Shaam Bodha

 3e dag cursus Wijnbouw   02-07-2017

Op 1 juli 2017 hadden we de derde dag van de Zomercursus. De inleidingen en de praktijklessen in de wijngaard werden verzorgd door Joeri Röttger respectievelijk Johan Rippen. De cursus vond plaats op wijngaard Hof van Baarle van Mark van de Rakt.
Enkele impressies bij wijze van verslag:

Joeri 1: Ge smijt uw refractormeter maar weg; een Oechsle- of Brixmeting zegt niks over het goede tijdstip van oogsten. Ge oogst uwe witte druiven bij een zuurgehalte van 11 gram/liter en blauwe druiven bij 9 gram/liter. Suiker komt gewoon uit een zak. Zo wordt dat over de hele wereld gedaan. Tenslotte kunt ge met fijnontzuring per kwartgrammetje achteraf de smaak bijregelen.

Joeri 2: Als u een beginner bent, begin dan niet met witte druiven en het maken van witte wijn. Witte wijn maken is zeer veel moeilijker dan rode wijn maken. Ieder kind kan rode wijn maken, maar witte wijn vereist vakmanschap en adequate koeling. De most en de wijn mogen immers nooit boven de 14oC komen.

Johan 1: Een kale zwartstrook heeft niet direct mijn voorkeur. Op kleigrond prefereer ik snippers van het eigen snoeihout op de zwartstrook. Op zandgrond kan er eerst een laag betrouwbare compost gestrooid worden en daarna de houtsnippers.

Johan 2: Kaliumfosfiet kan je desgewenst gebruiken als preventief middel tegen valse meeldauw. Zelf doe ik het nooit. De juiste dosering ervan is echter heel belangrijk; het fosfiet moet immers niet de wortelschimmels - mycorrhiza’s - gaan bestrijden. Dus niet ‘voor de zekerheid’ de dosering effe lekker ruim nemen. Ik geef de voorkeur aan compostthee als algemeen plantversterkend middel.

…en in de pauze proefden we ondermeer een Cabernet Cantor uit Freiburg.

Berichtje: PSRETOUR EN BOURGOGNE, een film   13-06-2017
 

Met RETOUR EN BOURGOGNE schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden.

Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. Na het overlijden van hun vader worden de drie gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen.

We volgen een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn die ze gezamenlijk produceren. De ambachtelijke wijnbouw is een ware kunst. Klapisch laat op innemende wijze zien dat Jean, Juliette en Jérémie die verstaan.

Grappig is dat de ondertitel van de film; Ce qui nous lie, vrij vertaald, Wat ons bindt, ons bekend in de oren klinkt.

Regie: Cédric Klapisch | Release: 6 juli 2017 | Duur: 114min.

Lees meer en bekijk de trailer: www.franceinter.fr/emissions/on-va-deguster/on-va-deguster-11-juin-2017Goed jaar voor Nederlandse wijnbouwers   11-05-2017
 

De Nederlandse wijnbouwers hebben een goed jaar achter de rug. Zowel de wijnproductie als de kwaliteit van de wijn nam toe. Dat blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Nederland telt 134 commerciële wijngaarden met in totaal circa 240 hectare wijnbouw.
De Nederlandse Vereniging voor Wijnbouwproducenten geeft aan dat de druivenoogst door zonnig nazomerweer in 2016 goed is verlopen. Grote producenten zijn De Apostelhoeve in Maastricht, De Colonjes in Groesbeek en Sint Martinus in Vijlen.

Witte rassen doen het beter
De productie nam toe met 11% tot 8374 hectoliter in 2016. De totale productie van Nederlandse wijn komt daarmee op 1,1 miljoen flessen wijn. Dat is slechts een fractie van de totale wijnconsumptie in Nederland. Nederland importeert jaarlijks meer dan 550 miljoen flessen wijn.
Van de in Nederland geproduceerde wijn is tweederde deel witte wijn en eenderde rood. Het aandeel rood neemt iets toe. Witte rassen doen het over het algemeen beter in het Nederlandse klimaat. De omzet in de professionele wijnteelt beweegt zich rond de €15 mln. Lees verder: fd.nl/ondernemen/1200728/goed-jaar-voor-nederlandse-wijnbouwersSlecht weer kost wijnbouw jaarlijks €10 miljard   10-05-2017
 

De onverwachte kou en nachtvorst van eind april bracht grote schade toe aan de wijngaarden in Frankrijk en Noord-Spanje. Wijnboeren zien het nu al somber in. Daar hebben ze best gelijk in, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De wijnbouw lijdt jaarlijks wereldwijd $10 miljard schade door het weer.

De nachtvorst van 21 en 28 april raakte heel Frankrijk. Van de Champagne tot in Spanje richtte de vorst, ondanks voorzorgsmaatregelen, schade aan. In De Standaard zegt Yann Le Goaster, directeur van de federatie van Bordeaux-wijnboeren: "Zo’n 30 procent van onze oogst zal vernield zijn. Er is geen regio die niet getroffen is." Dat zal betekenen dat een goede wijn van 2017 schaars en dus duur zal worden. Een tegenvaller voor de Franse en Spaanse wijnboeren. 

Lees verder: www.foodlog.nl/artikel/weer-kost-wijnbouw-jaarlijks-10-miljard-schade/

 en: www.facebook.com/DomaineDeMarotte/photos/a.193634050755197.41255.181874831931119/1280722148713043/Over vier jaar wijn van ‘Wijndomein Zurrick’ Cranendonck   09-05-2017
 

In 2021 kunnen we wijn drinken die afkomstig is van Wijndomein Zurrick. Met een vijftiental vrienden en familieleden heeft Soerendonker Henk Aarts (61) afgelopen weekeinde 1200 wijnstokken gezet op een perceel aan de Zitterd. Het is er zaterdag een echt Frans tafereel: op de akker worden gaten geboord, met uiterste precisie wijnstokken gezet, draad aan de metalen palen vastgemaakt, mensen lopen rond met grote gieters. Dat alles gebeurt onder een zonnetje dat er ook voor moet zorgen dat de wijnstokken veel druiventrossen gaan voortbrengen. En uiteraard is er ook voor een uitgebreide lunch met wijn gezorgd. Henk Aarts zet drie soorten druiven op zijn wijndomein: de Solarisdruif, de Souvignier Gris en de Johanniter, alle drie geschikt voor ons klimaat. Het idee om de Soerendonkse Ilja Gort te worden is ontstaan toen hij in de omgevingsgroep voor De Baronie van Cranendonck zat. ,,We droegen ideeën aan om het gebied rond het kasteeltje in te richten”, zegt Aarts. Hijzelf komt met het idee van een wijngaard en gaandeweg het proces komt hij voor zichzelf tot de conclusie dat hij dit zelf wel wil realiseren. Uiteindelijk komt het er niet van om bij het kasteeltje te beginnen, maar vindt hij een geschikt stuk grond aan De Zitterd.
Bron: http://www.ed.nl/cranendonck-e-o/over-vier-jaar-wijn-van-enlsquo-wijndomein-zurrickenrsquo-cranendonck~ac0b511e/,,Eigen druiven eerst!”   07-05-2017

                   

Nu ADO behouden is gebleven voor de eredivisie zou het mooi zijn als de spelers dat volgend jaar eens niet met een bierdouche vieren, maar met een beschaafd flesje Haagse wijn... Bovenstaande verzuchting deed de bekende wijnkenner Harold Hamersma onlangs bij de presentatie van alweer de tweede oogst 'Haagse Heerlijkheid'. Wijn, echte wijn, van Haagse bodem.
Het gros van de ruim 30 plaatselijke gelegenheidswijnboeren knikte instemmend als Hamersma constateert dat we hier, bij de     volkstuintjes aan het Hildebrandplein, 'gewoon lekker bezig zijn met elkaar'.

Want, voegt hij er met een knipoog aan toe: ,,Eigen druiven eerst!''Nadat het eerste dozijn van bij elkaar opgeteld zo'n 350 flessen heerlijkheid door de aanwezigen soldaat is gemaakt, durft Hamersma er als connaisseur wel zijn voorzichtige goedkeuring over uit te spreken. ,,Dit zijn zoals ik het noem wijnen die je naar binnen toe kunt uitspugen.''

Lees verder: www.ad.nl/den-haag/wijn-die-je-naar-binnen-kunt-uitspugen~acf422fc/Nederlandse wijn verkoopt slecht ondanks topkwaliteit   11-04-2017
 

De Nederlandse wijnbouw zit in de lift, maar er zijn problemen met de verkoop. Dat zegt wijnkenner Ilja Gort. Tot 2014 nam de omvang van de wijngaarden in Nederland alleen maar toe, maar sindsdien loopt het terug. Ook verdwenen er zo’n tien van de honderd wijnbedrijven, blijkt uit cijfers van het CBS.
Het probleem is vooral dat Nederlandse wijn relatief duur is, omdat het productieproces kostbaar is. Een fles Nederlandse wijn van prima kwaliteit kost gemiddeld rond de 13 euro. Als je in de supermarkt een keuze heb voor een zelfde kwaliteit wijn voor drie euro dan is een keuze vaak snel gemaakt. Goede marketing is dus heel belangrijk, weet Gort, die zelf uit de reclamewereld komt.Bron: binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/73281/nederlandse_wijn_verkoopt_slecht_ondanks_topkwaliteitWijnbouw Totaal   29-03-2017
 

Onlangs heeft Mark van de Rakt (eigenaar van Hof van Baarle) een nieuw bedrijf “Wijnbouw Totaal” gestart die in de lage landen wijnbouw producten, machines en accessoires aanbiedt. Wijnbouw Totaal gaat hiermee verder dan de huidige aanbieders in de lage landen. En ook diensten zoals, productfotografie, grondmonsteranalyses, wijnanalyses en keldermanagement zijn enkele van de vele mogelijkheden die beschikbaar zijn. Met ruim 10 jaar ervaring in de wijnbouw kunnen klanten van een deskundig advies worden voorzien. Voor zowel de professionele wijnbouwer als de hobbymatige wijnmakers wordt op de webwinkel een ruim assortiment aan producten aangeboden.

Wijnbouw Totaal is importeur en exclusief distributeur voor Nederland en België van Wigol Reiniging & Desinfectie middelen, Innova Korken en MK-Eurostahl tanks en toebehoren. Daarnaast is Wijnbouw Totaal dealer van KWH Holland gedragen & getrokken spuitmachines voor geheel Europa. Hierdoor kunnen voor de klanten scherpe aanbiedingen gemaakt worden.

Daarbij importeert Wijnbouw Totaal machines en apparatuur van gerenommeerde merken vanuit heel Europa. Nieuwe ontwikkelingen en toepassingen in de wijnbouw worden door hen op de voet gevolgd. Om op de hoogte te blijven van de activiteiten en acties kunt u zich aanmelden op de gratis maandelijkse Nieuwsbrief. U vindt deze op de website www.wijnbouwtotaal.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met Mark van de Rakt,
Adres: Boschoven 26, 5111 XG te Baarle-Nassau.
E-mail: mvanderakt@wijnbouwtotaal.nl
Mobiel: 06-48 85 80 41Wijn zonder kater   27-03-2017
 

Een drank die dezelfde sensatie biedt als wijn, maar geen alcohol bevat. Met de huidige gezondheidsbewuste consument in gedachten, denkt het bedrijf Belvoir Fruit Farms een gat in de markt te hebben gevonden. De Belvoir shiraz, chardonnay en rosé, alle drie gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen en suikers, zijn vanaf deze maand te koop in de Engelse supermarkt. Belvoir is vooral gespecialiseerd in biologische cordials (geconcentreerde fruitdrankjes die aangelengd moeten worden met water). De nieuwe varianten zijn gemaakt van de genoemde druiven en beloven ook de textuur van wijn in zich te dragen. Wie het etiket van de rode Belvoir bekijkt, moet het de producenten nageven; met aroma’s als rood fruit, vanille en zwarte peper hebben zij er alles aan gedaan om de beleving van de echte shiraz te evenaren. Of de consument ook precies dezelfde sensatie zou ervaren? Alleen een blindproeverij zou daar uitsluitsel over kunnen geven. Eén ding is wel een feit. De kans op dronkenschap en/of een kater is uitgesloten. Bron: https://www.slijtersvakblad.nl/wijn-zonder-kater/Crowdfunding voor wijngaard in Twente WIERDEN   27-03-2017
 

Drie mannen met aansprekende functies bij gerenommeerde Twentse horecabedrijven delen hun passie voor het maken van wijnen. Hierop hebben ze een plan uitgewerkt een Twents wijnmerk te bouwen voor de Twentse horeca en wijnliefhebbers. In de komende jaren zal een wijngaard van circa 10 hectare worden opgebouwd, om te beginnen wordt in Rectum een bestaande wijngaard van 2,1 hectare gekocht. Door middel van een crowdfund project bij Regiofund willen de mannen het laatste stuk financiering ophalen. Rob Kleinsman, Jeroen Ziel en Robert Spenkelink gaan hun gezamenlijke hobby professioneel aanpakken en kopen daarom een bestaande wijngaard. De drie mannen hebben jarenlange ervaring in de Twentse gastronomie en gaan met deze kennis kwalitatief hoogstaande Twentse wijn maken. Het klimaat in Nederland leent zich daar steeds beter voor vanwege de klimaatverandering en het Twentse klimaat blijkt hiervoor uitermate geschikt. Door de beschutting van de Sallandse Heuvelrug en de Kuiperberg bij Ootmarsum gaan extreme weersomstandigheden doorgaans letterlijk aan Twente voorbij, waardoor geen grote schade wordt aangericht aan de druiven. Voor de onderneming is 230.000 euro aan financiering nodig. Een banklening en een eigen inleg van de drie mannen zorgt ervoor dat er nu nog 100.000 euro via crowdfunding gezocht wordt. Regiofund staat “De Wijnmakers” Rob, Jeroen en Robert bij om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Unieke Twentse wijn De kwaliteit van Nederlandse wijnen is groeiende. De wijnbouw in Nederland is inmiddels het hobbyisme wel ontstegen, er worden veel internationale medailles ontvangen, voornamelijk voor wijnen die van de nieuwe druivenrassen worden gemaakt. Deze rassen staan ook aangeplant in de huidige wijngaard. Vanuit hun ervaring in de horeca weten de drie ondernemers aan welke aspecten een Nederlandse wijn moet voldoen om goed verkoopbaar te zijn in de horeca. Investeerders die willen bijdragen aan deze wijngaard kunnen zich melden bij Regiofund.

 

Lees ook: http://www.tubantia.nl/wierden/een-rotsvast-geloof-in-wijn-uit-rectum~ab00a555/

 Brabantse Wijnbouwers 600 leden   20-03-2017

   

Enkele maanden geleden schreven we al vol trots in het voorwoord van onze cursusmap Oenologie 2017: “Per 1 april 2017 bestaat onze vereniging uit 600 wijnbouwers etc”. Het is een cursist van de basis-introductiecursus wijnbouw in Raalte, namelijk Geert Wijnbergen uit Witteveen in Drente die als nummer 600 onze secretaris passeerde. Hij is dus de gelukkige die de uitgeloofde Argonset in de wacht sleept. Desgevraagd vertelde Geert hoe het zo gekomen is:
Iets over mijzelf: ik woon met mijn vrouw Berdi op een boerderij in Drenthe. Wij hadden daar paarden. Dat deed ik met onze jongste dochter. Toen die naar Australië verhuisde hebben we de paarden weggedaan. Na een bezoek aan Ralph Mulders van wijngaard De Landman ben ik enthousiast geworden over een wijngaard. Op een stuk van het weiland zijn we toen een bescheiden wijngaard begonnen. Wij hebben nu 130 stokken, voornamelijk Regent en Cabernet Cortis. Deze hebben we 2 jaar geleden aangeplant. De stokken variëren van 4 tot 12 jaar oud. Ik hoop bij de Brabantse Wijnbouwers niet alleen te leren hoe ik iets moet doen, maar vooral ook waarom. Na een eerste cursus gevolgd te hebben heb ik daar alle vertrouwen in”.

Intussen zijn we de 600 reeds gepasseerd en zijn van regionaal clubje verworden tot de grootste wijnbouworganisatie van de Lage Landen ooit. Nog enkele tientallen leden erbij en we zijn de grootste van Europa, gemeten naar enthousiaste leden, jaarlijks gerealiseerde publicaties, cursussen, samenaankopen en proeverijen. We gaan simpel verder en zien wel, zoals we in Brabant zeggen....Uitdelen flessen samenaankoop 2017   06-03-2017
 

Afgelopen zaterdag bij zonovergoten, maar winderig lenteweer vond voor het tweede jaar op rij de verdeling plaats van de samenaangekochte flessen op het terrein van wijngaard "de Linie" in Made. Dit jaar waren 19 hobby-wijnbouwers van de partij, vorig jaar waren dat er 17. Ook het aantal flessen was lichtjes gestegen naar 4652 stuks. Onze opmerking op de uitnodiging - naar aanleiding van de ervaringen van vorig jaar toen er mensen vertrokken in een glasbak op 4 wielen- had effect gehad. Iedereen had verpakkingen meegebracht. We zagen stevige identieke trays van de markt, nieuwe zwarte kratten uit de plantensektor en diverse soorten verhuisdozen. Die van Action pasten perfect. Er konden precies 5 lagen van 6 flessen in, waarna de doos ook nog mooi gesloten kon worden. Perfect om daarna ook nog stofvrij te kunnen bewaren. Nog anderen ( uit Drente/Overijsel) brachten een aanhangwagen mee en konden zo 2 pallets flessen voor 5 collega's meenemen. Ook Stefan uit Boekel zag palletvervoer wel zitten, zie foto. Perfect ook om de flessen nadien steriel te bewaren. Maar niet iedereen van ons heeft thuis zo'n hef-dinges. Volgend jaar weer! Marius en Marthe bedankt!top
© De Brabantse Wijnbouwers 2016. Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by