Interessant experiment met gistrassen

Home » Interessant experiment met gistrassen

De werkgroep vinificatie van de Brabantse wijnbouwers doet een praktijkproef met een aantal gistrassen, die in oogstjaar 2009 werden “losgelaten” op de druivenrassen Johanniter en Regent. Zie ook het actueel-archief van 10 oktober. Uit één pluk werd een partij gemengd en gesplitst in identieke batches. De rode wijnen kregen zeven dagen pulpgisting op de temperatuur die door de gistfabrikanten was aanbevolen. Na persen konden de wijnen uitgisten in glazen bonbonnes van 25 liter (damejeans zeggen onze zuiderburen). De malo werd actief in gang gezet.
Begin december werden de eerste resultaten beoordeeld in een kleine proeverij op wijngaard Dassemus. De beste twee witte wijnen waren op dat moment die welke waren vergist met Uvaferm SLO en met Uvaferm 228. De drie beste rode hadden fermentaties ondergaan met Lalvin D254, Lalvin 2323 en Uvaferm NEM.
De voorlopige “afvallers” zijn Enoferm Simi White, Lalvin S6U, Lalvin 71B voor wit. En voor rood: Wyeast 4267 Bordeaux, Lalvin S6U en Siha 8.

Op 12 december vond onze jaarlijkse keuring plaats van jonge wijnen met bijna 30 inzendingen uit heel Brabant, waaronder ook de experiment-wijnen. Ongeveer evenzovele collega’s beoordeelden de combinaties Johanniter-SLO als beste witte en Regent-D254 als de beste van de vijf experiment-wijnen.
De witte onderscheidde zich met krachtige aroma’s van ananas, banaan en citrus met harmonisch zuur. D254 bracht Regent op hoog niveau met een mooie diepe kleur, aroma’s van cassis en viooltjes en fijne zuren.

Uiteraard is het experiment hiermee niet afgelopen. Alle testwijnen worden gebotteld en over één en twee jaar opnieuw beoordeeld. Hoewel de wijnen zijn gemaakt als primeurwijnen, sluiten we niet uit, dat sommige zich op fles toch beter ontwikkelen dan nu kan worden voorzien. De eerder genoemde afvallers kunnen misschien nog voor verrassingen zorgen. Wordt vervolgd, dus.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00