Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Docenten / Specialisten

Ondersteuning door docenten/specialisten

Er is binnen de vereniging Wijnbouwers der Lage Landen een aantal leden dat specialist is op een bepaald gebied. Zij zijn zo verknocht geraakt van druiventeelt of vinologie dat zij niet konden stoppen met zich erin te verdiepen en zodoende een specialisme hebben ontwikkeld. Sommigen hebben vanuit hun achtergrond vakkennis toegepast op hun liefhebberij. Zo zijn er bijvoorbeeld scheikundigen die zich op de scheikundige processen van de wijnmakerij hebben gestort of landbouwkundigen die de biologisch-dynamische wijnbouw met succes zijn gaan bedrijven.
Deze specialisten publiceren regelmatig in ons clubblad en in andere tijdschriften en zij geven cursus aan onze leden. Zij praten graag over hun liefhebberij en zijn zeer toegankelijk voor allerlei vragen in meer specialistische richting. Sommigen hebben zelfs een eigen website waar veel bijzondere informatie te vinden is.
Er zijn ook buiten de vereniging specialisten beschikbaar die graag voor onze leden als deskundige of als docent willen optreden

Indien er behoefte is aan scholing dan kan ieder lid in eerste instantie daarom vragen in de eigen regio. De regiocoördinator kan dan, eventueel met hulp van het algemeen bestuur, een cursus in de regio organiseren. Hij kan daarbij gebruik maken van de diensten van onderstaande docenten.
In geval van te weinig deelnemers in de regio kunnen deelnemers in andere regio’s worden uitgenodigd of kan er eventueel ook een landelijke cursus worden georganiseerd. Dit kan een regiocoördinator doen maar het bestuur is ook altijd bereid een dergelijke cursus te organiseren.

Onderstaande specialisten behoren tot de docentenpool van onze vereniging

1Piwi rassenTonny van Dael
2Geïntegreerde druiventeelt (Biologisch dynamisch) Johan Rippen
3Zachte snoeiHenk Breugem
4SnoeienPiet van Breugel
5SnoeienRon Langeveld
6SpuittechniekenSjoerd Windemuller
7Wijn maken voor beginners Marcel Bul
8Vinificatie (All round)Hans van Nyen
9VinificatieSiem Zwaard
10Vinificatie (Chemie)Alexander Vogelaar
11VinificatieEd Montforts

3 mei 2020, Wim Marijnissen