Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Cursus – Basiscursus wijnmaken

Basiscursus Wijnmaken

Resultaat van de cursus: Na afloop van de cursus kun je op een correcte manier je eigen wijn maken.
De Basiscursus Wijnmaken kent naast theorie ook praktijkoefeningen.

Opzet van de cursus
Dag 1
Kennismaking, vaststellen van ieders niveau van kennis en ervaring, bespreken van de wijnmaakmaterialen, reinigen en desinfecteren, zuur meten, suiker meten, de vergisting van de cursuswijn opzetten.

Dag 2
Theorie van het wijnmaken, belang van een logboek, demonstratie van en oefenen met metingen, zuren, ontzuren, andreaskruis.

Dag 3
Oefenen met de metingen, pH en sulfiet, meten van de pH, toevoegen van hulpstoffen.

Dag 4
Klaren en stabiliseren, bottelen van de cursuswijn (plm. 6 flessen per cursist), werkbladen, evalueren van de cursus.

Bijzonderheden
De Basiscursus Wijnmaken is gepubliceerd als één van de acht hoofdstukken uit het Cursusboek Oenologie (uitgave Brabantse Wijnbouwers 2017). Het cursusboek is een zeer uitgebreid naslagwerk dat alle terreinen van de wijnbouw bestrijkt. Aanschaffen is aanbevelenswaardig, maar niet verplicht. (Het boek is nog maar beperkt verkrijgbaar)
Verbuiksmaterialen, zoals druivensap, gist, blauwloog, flessen etc. zijn bij de cursusprijs inbegrepen.
De cursisten dienen zelf de nodige wijnmaakmaterialen aan te schaffen. onderaan lees je er meer over.
De cursus wordt gegeven door Ed Montforts, meesterwijnmaker, wijnkeurmeester, onze gistspecialist en voor veel wijnmakers een ultieme redder in nood.

Huishoudelijke zaken
De locatie is: CC De Boodschap, Nassaulaan 62, 5121 BC Rijen.
De data zijn: 6, 13, 20 en 27 maart 2021. (onder voorbehoud).
Er wordt gewerkt van 10.00 uur – 14.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.
Koffie is inbegrepen, wel eigen lunch meebrengen.
De kosten voor de vier cursusdagen samen zijn € 70,–
Het cursusboek Oenologie kost € 44,–
Je moet je eigen wijnmaakmaterialen meebrengen (zie hieronder het lijstje).
De Basiscursus Wijnmaken gaat door bij een deelname van minstens 16 personen.
Het maximale aantal deelnemers is 24.

Aanmelden
Alleen leden kunnen zich aanmelden.
Stuur een email naar penningmeester@brabantsewijnbouwers.nl én naar
cursistenadministratie@brabantsewijnbouwers.nl onder vermelding van je lidnummer, je naam, ‘Basiscursus Wijnmaken 2021’ en eventueel ook ‘Cursusboek Oenologie’.
Vooral je lidnummer niet vergeten.
Sluiting van de aanmeldingstermijn
Je kunt je voor de Basiscursus Wijnmaken opgeven tot en met zaterdag 27 februari 2021.
Wacht met betalen op de factuur van de penningmeester.

Eventueel bestelde cursusboeken worden op de eerste dag van de cursus uitgedeeld.
Op verzoek kan het cursusboek je ook vooraf worden toegezonden.
Verzendkosten Nederland € 7,65, België € 12,65..

Lijstje wijnmaakmaterialen
Zuurmeetsetje
Densimeter en meetbuis
Weegschaaltje
Pipet en druppeltellers
Thermometer
Erlenmeyer
pH-meter, bewaarvloeistof, kalibratievloeistof(fen)
Logboek

Met Brouwland (www.brouwland.com) zijn we in overleg over de mogelijkheid van een gunstige regeling voor leden van de Brabantse Wijnbouwers. Nadere informatie volgt.
Een pH-meter is onmisbaar, maar prijzig. Zoek bijvoorbeeld ook op www.Conrad.nl en/of nl.aliexpress.com

2 augustus 2020 Marcel Bul