Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Frankentaler

Frankentaler

Groei
algemeenItalië, Zuid-Tirol. In Italië bekend onder de naam Gros Vernatsch, wordt nog voor wijn gekweekt bij het Lago di Caldaro (Kalterersee). Is vanuit Italië vertrokken naar noordelijker streken. Staat aangeplant in het Duitse wijngebied Würtremberg onder de naam Trollinger (samenvoeging van Tirol-linger).
Frankentaler is een typische kasdruif: Buiten rijpen de vruchten moeilijk af, alleen in zeer goede jaren op een erg warme plaats kan er een redelijke kwaliteit gekweekt worden. Staat aangeplant in het Duitse wijngebied Würtemberg onder de naam Trollinger (samenvoeging van Tirol-linger). Heeft waarschijnlijk vroeger ook in het wijngebied Franken gestaan, vandaar de Neder- landstalige naam Frankentaler..
afstammingonbekend x onbekend.
onbekend.
uitlopenonbekend.
groeiStevig – Sterk.
rijping3e week september tot 3e week oktobe.
trossenIn minder zonnige jaren kleuren de bessen zeer slecht af: In de kas worden de trossen meestal gekrent om grotere bessen te krijgen..
resistentieGevoelig.
Wijn
algemeenIs meer een tafeldruif.
aromaonbekend.
smaakDe smaak van Frankentaler is neutraal, lekker zoet en de bessen hebben een zachte schil.
In Duitsland en Italië worden de bessen nog steeds voor wijn gebruikt. Deze wijn is in die wijnstreken een echte specialiteit. Een licht gekleurde rode wijn met een geheel eigen smaak.
 

Bronnen:
 

  1. Fred Lorsheijd Auteur van: Handboek Druiven ISBN 9021539462