Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Lemberger

Lemberger

Groei
algemeenDe Lemberger druif is een blauwe druivensoort uit Oostenrijk en is een synoniem voor de Blaufränkisch. In Hongarije word hij Kék Francos genoemd.
afstammingDe laat rijpende Lemberger stamt naar alle waarschijnlijkheid uit wijngaarden langs de benedenloop van de Donau
uitlopenDe Lemberger vraagt om warmte en beschutting, omdat hij vroeg uitloopt en laat rijpt. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging en wat mindere aan de bodem. Lemberger gedijt het best op diepe, vruchtbare leembodems. Zijn opbrengst is van gemiddelde omvang. In zeer goede wijngaarden levert deze Württembergse specialiteit wijnen van topkwaliteit..
groeionbekend.
rijpingonbekend.
trossenZijn opbrengst is van gemiddelde omvang.
resistentieonbekend.
Wijn
algemeenGeeft wijnen met veel tannine en zijn meestal intens zwartrood
aromaIn de neus bieden ze een ingetogen tot krachtig aroma dat doet denken aan bramen, zoete kersen of zure kersen, pruimen, zwarte bessen, kruisbessen, vlierbessen, banaan en cacao. Ook zijn plantaardige tonen, die aan groene bonen of groene paprika herinneren.
smaakAfhankelijk van de opvoeding zijn de wijnen fruitig of tanninerijk met een lange afdronk. Een goede zuurgraad, extract en tannine maken de pittige Lemberger lang houdbaar. Bij gebruik van barriques krijgt de wijn een zuidelijke charme en warmte. Ambitieuze wijnboeren en coöperaties assembleren de Lemberger met Trollinger. Het lichte, fruitige type Lemberger is geschikt als aperitief en bij een zomerse barbecue. Tanninerijke Lembergers passen goed bij boerenpaté, grillgerechten, uientaart, gebraden gevogelte, vederwild, intens smakend haarwild, stoofschotels, lam, warme rosbief, vetarme blauwschimmelkaas, feta en rijpe bergkaas
 
Bronnen:

  1. …bronvermelding…