Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Rondo

 

Rondo Gm 6494-5

Groei
algemeenRondo is een goed ras voor wijn en is bruikbaar als tafeldruif. De mooie herfstkleur van het blad maakt Rondo tot een aanwinst voor de tuin.
afstammingSaperavi Severnyi x St. Laurent
Synoniem: Geisenheim 6494-5. Gekweekt in Tsjechië, verder ontwikkeld op het wijnbouwproefstation te Geisenheim, Duitsland (1964).
uitlopenVroeg (waardoor de Rondo enigszins vorstgevoelig is).
groeiKrachtige, maar hangende groeiwijze, met veel dieven. De groeiwijze is wat rommelig, hetgeen (veel) meer werk geeft in de zomer..
rijpingRond half september.
Door de vroege rijping is bescherming tegen wespenvraat noodzakelijk.
trossenMiddelgrote tot grote trossen, los gevormd en vanaf half september al rijp. Door ze lang te laten hangen kunnen ze een hoog suikergehalte ontwikkelen. De Rondo geeft grote opbrengsten.
resistentie

Redelijke weerstand tegen valse meeldauw en botrytis. Tegen echte meeldauw is in ongunstige jaren bespuiting noodzakelijk. Wespgevoelig.

De Rondo heeft een goede weerstand tegen vorst en er wordt gemeld dat hij to -30° C kan overleven.

Wijn
algemeenEen volle donkerrode wijn met een Bourgogne karakter. De wijn is kleurvast. Geschikt als basis voor assemblages. De druif is in Nederland al met succes aangeplant en geeft wijnen die in kwaliteit niet onderdoen voor buitenlandse rode wijn.
aromaKersen, pruimen, bloemen, druiven, rook.
smaakGoede ‘body’ met duidelijke tannines.
 
Bronnen:

  1. Wijngaard Steenvoorde Rondo: goede sterke groei. Plant blijft goed gezond, al komt in vochtig jaar 2007 meeldauw op het blad. Blad verkleurt oranje in de herfst, is bekend verschijnsel. Laat zich niet altijd even goed leiden (hangend). Krijgt mooie losse trossen met vrij grote druiven. Rijpt goed, meestal geoogst bij 80 Oe.
  2. Wijngaard Edelhof  Rondo is met zijn enorm krachtige groei wel een zeer bewerkelijke plant waar veel tijd in komt zitten. Toch is deze soort zeker de moeite waard. Net als Birstaler-Muskat iets wespgevoelig.
  3. Proefnotitie  Een jonge wijn gemaakt van de Rondo lijkt een beetje op een Chinon (des Perrieres, val de Loire) 2007, gemaakt van de Cabernet Franc. Dit zowel in de aroma’s (naast donker fruit, ook noten, rook) en de smaak (vol, beetje droge tanninnes).