Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Salomé – Siromé
Salomé – Siromé

Groei
algemeenDe Salomé is een Zwitser ras. In Zwitserland zijn er aanbouwgebieden van enige betekenis in de kantons Zürich en Aargau. Dit ras wordt ook in Nederland meer en meer ontdekt als een geschikt vorstbestendig en middelvroegrijpend ras.
afstammingonbekend x onbekend.
Anton Meier, kweekstation Würenlingen, CH. Onder de stamouders zijn zowel Europese als Amerikaanse soorten; met name Seyval schijnt een belangrijk aandeel te hebben gehad.
uitlopenonbekend. kans op nachtvorstschade.
groeiDe struik groeit krachtig en nogal warrig rechtop.
rijpingmiddel-vroeg.
trossenDe vruchten, dikke bessen (tot 15mm in doorsnee) in grote losse trossen, zijn zowel geschikt als tafeldruif als om wijn mee te maken.
resistentieSalomé heeft goede resistentie tegen schimmelziekten als valse en echte meeldauw. Het
druif Salome / grape Salome
Wijn
algemeenIn wijn wordt Salomé vooral gebruikt voor bijmenging en vergeleken met Merlot: fruitig met voldoende tannine en een dieprode kleur (van het type Bordeaux).
aromaonbekend.
smaakneutraal van smaak.

Wijngaard Steenvoorde

Salome: hebben we later geplant, op een -volgens mij- ongunstig tijdstip, want hij heeft lang moeite gehad met aanslaan. Het is daardoor ook een gevoelige plant geweest, maar het lijkt nu na twee jaar beter te gaan. De Salome rijpt wat later dan de rassen Rondo, Marechal Foch en Baco.


Vino Vivimus

De Salome staat er bijna altijd schimmelvrij bij, ook als andere soorten zijn aangetast in een seizoen waarin niet is gespoten. Eén jaar kreeg Salome Peronospora over van Acolon.

Hieronder ziet u een indruk van de wijngaard Tongelreepdal.

wijngaard Tongelreepdal