Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Ontwikkeling van de wijnrank

Ontwikkeling van de wijnrank

Hoofdfasen van de ontwikkeling

Onderstaande afbeelding toont een overzicht van de hoofdfasen van de ontwikkeling van de wijnrank.

Ontwikkeling in detail

De volgende afbeeldingen tonen de ontwikkeling van de wijnrank in detail. De aangegeven BBCH-code voor een stadium wordt op andere pagina’s op deze website gebruikt om aan te geven op welke momenten bepaalde activiteiten moeten worden uitgevoerd. Hierbij kan worden gedacht aan activiteiten zoals snoei, trosdunning, gewasbescherming etc.

De BBCH-Schaal is een schaal die wordt gebruikt om de phenologische ontwikkelingsstadia van gewassen te identificeren. Officieel staat de afkorting BBCH voor Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt en de Chemische industrie. Officieus wordt gezegd dat de afkorting staat voor de vier bedrijven (Bayer, BASF, Ciba-Geigy en Hoechst) die de aanvankelijke ontwikkeling van het systeem sponsorden. Bron: Wikipedia.

Nb. door op de afbeelding te klikken wordt een grotere versie van de afbeelding geopend in de browser.





Bron: Krankheiten und Schädlinge der Weinrebe, Günter Schruft e.a. (vertaling: R. Punselie, Wijnbouw Centrum Nederland)
 

Visualisatie van de ontwikkelingsfasen

In het volgende filmpje is de groei van een druivenstok door het jaar gevolgd. Je ziet de stok uitlopen, de bloei en ontwikkeling van de druiventros, de oogst en de (laat vallende) herfst.