Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Siegerrebe

 

Siegerrebe

Groei
algemeenGekweekt door Georg Scheu in 1929 Duitsland, proefstation Alzey.
afstammingMadeleine Angevine x Gewürztraminer.
uitlopenMiddel vroeg, let op nachtvorst.
groeiGemiddeld matig sterk.
rijpingBegin augustus tot 1e week september De Sieger rijpt zeer vroeg, waar- door een verhoogde kans op schade door wespenvraat ontstaat.
trossenRedelijk open.
resistentieNormaal. botrytis treedt pas op als de bessen al rijp zijn en kan dan edele rotting geven.
Wijn
algemeenDe kwaliteit van de wijn kan ontzettend goed zijn.
In goede jaren kan van de Sieger een bijzonder hoge kwaliteit geoogst worden, die lang kan rijpen. In mindere jaren wordt de Sieger-wijn meestal gebruikt om andere wijnen (die in een minder jaar minder van kwaliteit zijn) op te peppen.
aromaDe geur is vaak bijzonder rijk.
smaakDe smaak is erg vol, zoet en kruidig (afkomstig van de Traminer-ouder).
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Auteur van Het complete druivenboek ISBN 90 210 0483 6
  2. Wijngoed Thurholt: Opmerking : bij volledige rijpheid is een totaal zuur < 4g/l geen uitzondering.
    Indien vergist als mono-cépage is aanzuren noodzakelijk. Siegerrèbe leent zich uitstekend in menging met mosten met een hoger zuur-gehalte, zoals Kerner.
    Gistsoorten die het bij ons goed doen : Oenoferm Freddo, Uvaferm Slo, Bioferm aromatic
  3. Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY