Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Birstaler Muskat

Birstaler Muskat

Groei
algemeenBirstaler Muskat is zeer geschikt als tafeldruif, maar er kan ook een lekkere muskaatwijn van worden gemaakt. De Birstaler Muskat heeft een goede houtrijping, vorsthardheid en resistentie.onbekend.
afstammingSeyvald Blanc x Bacchus
Gekweekt in Soyhières, Zwitserland door Valentin Blattner
uitlopenMiddelvroeg.
groeiKrachtig en vertikaal, zonder veel dieven. De bladeren zijn lichtgroen gekleurd en opvallend gekarteld
rijpingMidden tot eind september.
trossenMiddelgrote, lange, losse trossen. De druiven zijn groengeel, groot, rond en hebben muskaatsmaak. De opbrengst is goed.
Kans op coulure (slechte vruchtzetting door misbloei) bij nat, koud weer tijdens de bloei.
resistentieGoede resistentie tegen schimmelziektes. Kan zonder behandelingen worden geteeld.
Wijn
algemeenDe Birstaler Muskat geeft een fijne witte muskaatwijn.
aromaonbekend.
smaakMuskaat.
 
Bronnen:

  1   Birstaler Muscat (Schweiz. Z. Obst-Weinbau, nr. 12/2002

  Wijngaard Steenvoorde
  Op wijngaard Steenvoorde blijkt de Birstaler Muskat een vrij zwakke maar wel mooie rechtopgaande groei te hebben, met opvallend lichtgroen blad (lijkt me geen gebrek maar raseigenschap…), spits ingesneden bladeren. Mooie losse trossen, afgelopen jaar wel ’n soort lamsteligheid. Lekkere druiven maar niet zo sappig. De muskaatsmaak is niet heel uitgesproken sterk.

  Domein de Edelhof
  Lamsteligheid is inderdaad een elk jaar terug komend probleem bij Birstaler-Muskat waardoor de pluk wel eens eerder moet geschieden dan dat je zou willen. Maar als de besjes eraf beginnen te vallen zal je wel moeten.
  Behandeling is mogelijk door vanaf begin augustus met Fetrilon-Combi te behandelen (sistemisch middel). Na 14 dagen nog eens. Maximaal 3 behandelingen. Fetrilon-Combi is een bladbemesting. De bladbemester Resistim (kaliumfosfiet) verkrijgbaar bij Vitisvino geeft ook zeer goede resultaten tegen lamsteligheid , Maar mag slecht voor de bloei gebruikt worden en na de bloei nog 1 A 2 keer. Half juli laatste keer.
  www.edelhof.nl