Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Chasselas

Chasselas

Groei
algemeen

Herkomst:

Voorzover men na kan gaan lijkt de Chasselas van oorsprong afkomstig uit het Midden-Oosten, en wel van de oevers van de Jordaan.

Het is een van de alleroudste druivenrassen die bekend zijn en het is vrijwel zeker dat de Chasselas al ruim 5000 jaar geleden gekweekt werd in Egypte. Er zijn in een van de grote oases (El Fayum) nog druivenplanten te ‘ vinden die duidelijk verwant zijn aan de Chasselas.

Vanuit Egypte is dit ras onder andere door de Feniciërs en later door de Grieken en Romeinen verspreid over Europa. Dit ras is onder zeer veel verschillende namen bekend.

Enkele daarvan zijn: Weisser Gutedel, Junker, Frauentraube (Duitsland), Fendant, Dorin, Perlan (Zwitserland), Moster, Wälscher (Oostenrijk), Chasselas de Fontainbleau, Valais Blanc (Frankrijk), Royale Muscadine, Queen Victoria (Engeland), Vroege Witte van der Laan (Nederland, België).

afstammingZie boven
onbekend.
uitlopenDe bloeitijd valt laat tot zeer laat en dat is gunstig omdat door dit tijdstip de kans op nachtvorstschade vermindert
groeimatig.
rijpinghalf september – begin oktober
trossenDe trossen zijn middel- groot tot groot, kegelvormig en veelal gevleugeld. De bessen worden middelgroot, hebben een dunne maar wel stevige schil en zijn erg sappig. De bessen zijn geelgroen en als ze volrijp zijn kleuren de exemplaren die in de zon hangen goudgeel.
resistentieMatig.
In de wijngaard kan het beste ruim aangeplant worden (op een afstand van 1,3 m in de rij en 2 m tussen de rijen), omdat dit de kans op schimmelziekten verkleint. Schimmelziekten, vooral meeldauw en botrytis, kunnen problemen opleveren; tegen andere ziekten is de stok redelijk bestand.
Wijn
algemeenDe wijn die van de Chasselas gemaakt wordt is meestal licht en wat flets, maar kan al snel gedronken worden.
aromaonbekend.
smaakonbekend.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Auteur van Het complete druivenboek ISBN 90 210 0483 6
  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY