Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Huxelrebe

Huxelrebe

Groei
algemeenDuitsland, proefstation Alzey, Genoemd naar Fritz Huxel, een wijnboer uit Westhofen die als een van de eersten de waarde inzag van dit nieuwe ras.
afstammingWeisser Gutedel (= Chasselas) x Courtillier Musqué door Georg Scheu in 1927
uitlopenonbekend.
groeiKrachtig. Recht omhoog
rijping1e week september
trossenDe grote trossen witte druiven hebben een zeer goede, licht muskaatachtige smaak en een hoog suikergehalte (85 tot 95 °Oe is heel goed haalbaar)
resistentieHuxelrebe is niet overgevoelig .voor valse meeldauw, maar voor gewone meeldauw iets meer. Botrytis kan meer schade doen, vooral de bloemtrossen zijn zeer gevoelig. De trosstelen en bessen zijn gelukkig minder gevoelig voor botrytis.
Wijn
algemeenDe opbrengst kan zeer groot zijn, maar het is beter om de trossen voldoende te dunnen, omdat dit de uiteindelijke kwaliteit zeer ten goede komt en de stok anders zichzelf teveel uitput. Zwakke stokken kunnen door een te grote opbrengst zelfs geheel afsterven. Vooral bij jonge stokken moet voor een goede dunning gezorgd worden.
aromalichte muskaat smaak
smaakDe wijn die ervan gemaakt kan worden is goed van kwaliteit en heeft een lichte muskaatsmaak en soms na een goede rijpe oogst iets van perziken. Ook van overrijpe bessen valt een frisse wijn te maken, doordat het zuurgehalte redelijk hoog blijft. Alleen van een onrijpe oogst is het moeilijk een goede wijn te maken. De wijnen van de Huxelrebe kunnen goed ouderen en bewaard worden. De rijptijd van de Huxelrebe ligt middelvroeg, maar doordat de bessen goed gezond blijven kunnen ze langer blijven hangen en daardoor een hoger suikergehalte behalen.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Auteur van: Het Complete Druivenboek ISBN 90-210-0483-6

  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY