Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau

Groei
algemeenMüller-Thurgau is een van oorsprong Duits ras, daterend van 1882. Dit ras was in Duitsland lange tijd populair vanwege de vroege rijping, hoge opbrengst en doordat de stok het ook op minder gunstige locaties goed deed. Müller Thurgau heeft als voordeel dat de vruchten in vrijwel ieder jaar goed rijp worden. Mochten de scheuten in het voorjaar bevriezen, dan geven de reserve-ogen toch nog een redelijke opbrengst, iets dat bij veel andere rassen niet het geval is.
De vorsthardheid is niet zo goed door een slechte houtafrijping, veroorzaakt door de hoge opbrengsten en gevoeligheid voor schimmelziekten. Vanaf ca. -15 graden Celsius kan er al schade ontstaan aan de knoppen en bij nog veel lagere temperaturen ontstaat schade aan het hout. De opbrengst beperken is dus niet alleen in het belang van een goede kwaliteit druiven !
afstammingRiesling x Chasselas.
Nb. voordat genoomonderzoek mogelijk was, werd lange tijd aangenomen dat het om een kruising tussen Riesling x Silvaner betrof.
Synonym: Rivaner. Gekweekt op het wijnbouwproefstation te Geisenheim, Duitsland (1882).
uitlopenonbekend
groeionbekend
rijpingMiddel  3e week september tot 2e week oktober.
trossenGrote trossen met geelgroene, ovalen druiven.
Door trosdunning en een goede standplaats kan toch een goede kwaliteit van de druiven worden verkregen.
resistentieZeer gevoelig voor schimmelziekten. Een strikt spuitprogramma is nodig om de stokken gezond te houden.
Wijn
algemeenAls cepage geeft Müller-Thurgau een bloemige, maar zure witte wijn die enigszins lijkt op een Riesling wijn. In onze streken worden de meeste Müller Thurgau wijnen droog gevinifieerd, dit in tegenstelling tot de meeste Duitse wijn van dit ras die wat zoeter is. De wijn wordt best jong gedronken.
De Müller-Thurgau is bekend als een van de basisdruiven in de bekende Liebfraumilch, een wijn waaraan een zgn. zoetreserve wordt toegevoegd.
aromasubtiel, licht bloemig, vers geplukte druiven, lichte kruidtonen, muskaatfruit.
smaaksterke zuren/ mild, elegant.

Bronnen:

  1.  Wijngoed Thurholt: Gistsoorten : Muller thurgau wordt meestal vergist met Uvaferm SLO. Daar de productie beperkt is, wordt de wijn meestal geassembleerd met o.a. Bianca en Kerner.
    Gist experimenten in het verleden met o.a. Lalvin 71B vielen tegen
  2. Blad foto: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY