Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Muscat d’Alexandrie

Muscat d’Alexandrie

Groei
algemeenMuskaat van Alexandrië is een goede muskaatdruif die in de kas geteeld moet worden, in noordelijke streken zelfs met wat extra warmte. Sommige kwekers in België krijgen het voor elkaar de trossen tot in februari aan de boom te laten hangen, en dat zonder problemen. Op deze manier weet men het seizoen voor verse druiven bijna het jaar rond te krijgen..
afstammingMiddellandse-Zeegebied. Waarschijnlijk al net zo oud als de voorgaande druif, de Muscat Blanc en met enige moeite terug te zoeken tot in het Oude Egypte. Tegenwoordig wordt hij geteeld langs de ge- hele Middellandse Zee, niet alleen als wijndruif maar meer nog als tafeldruif. Hij wordt voor dit doel ook in de Belgische en Nederlandse serres geteeld. Hij komt onder vele namen voor:
Muscat Roumain, Pan se Mus- quee (Frankrijk), Moscatel Samso, Muscat de Malaga, Muscat Gordo, Muscat Romano (Spanje), Moscatel de Sebutal (Portugal), Zibibbo (Italië), White Hanepoot (Zuid-Afrika) en Iskendiriye Misketi (Turkije).
uitlopenTijdens de bloei moet er wel vol- doende warmte zijn om een goede vruchtzetting te krijgen. Het is vaak nodig om met de hand stuifmeel op de bloemen aan te brengen voor een goede bevruchting.
groeiMuskaat van Alexandrië groeit matig tot redelijk krachtig, afhankelijk van de bodem en bemesting. Ook het type kloon heeft invloed op de groeikracht. Het ene boek geeft tenminste aan dat de stok weinig groeit en een ander dat de groei erg krachtig is. De kloon die wij zelf hebben staan groeit behoorlijk sterk. Snoeien gebeurt in -de kas meestal op horizontaal snoer met stiften van 2 à 3 ogen lang. Op deze manier snoeien remt ook de groeikracht wat af. Als dubbel guyot terugsnoeien op lang hout kan ook en geeft meer groei. Muskaat van Alexandrië vergt wat zorg tijdens de bloei.
rijpingDe rijping is laat, meestal vanaf half oktober. Daar staat tegenover dat het suikergehalte altijd vrij goed is, vanaf 75 °Oe, en de smaak bijzonder lekker.
trossenDe trossen zijn groot en gevleugeld, vrij los gevormd, met een konische vorm. De bessen zijn groot tot zeer groot, lang ovaal en soms rond, geelgroen en bij volle rijpheid goudgeel met stevig maar wel sappig vruchtvlees en een goede muskaatsmaak
De opbrengst van de muskaatstok is matig tot groot. De kwaliteit is goed, al is voor het maken van wijn de kwaliteit van de Muscat Blanc beter.
resistentieVan ziekten heeft de Muskaat van Alexandrië matig last; alle bekende ziekten kunnen voorkomen, maar met goede voorzorgsmaatregelen valt de vatbaarheid wel mee. Doordat de schil van de bessen vrij stevig is, komt het maar weinig voor dat de bessen rotten. Ze kunnen dus lang blijven hangen om af te rijpen.
Wijn
algemeenMuskaatwijn.
aromaonbekend.
smaakonbekend.
 
Bronnen:

  1. Het Complete Druivenboek, Fred Lorsheijd (ISBN 90-210-0483-6).
  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY