Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Groei
algemeenDe Sauvignon Blanc of Fumé Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.

In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon Blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon Blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.

afstammingIs niet goed na te gaan.
Synoniem: Fumé Blanc.
uitlopenonbekend.
groeiKrachtig.
rijpingBegin tot half oktober.
trossenVrij compact.
resistentieDoor de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis, die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken.
Wijn
algemeenEen aromatische, nerveuze druivensoort voor witte wijn. Deze druif levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Ook is de Sauvignon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes.
Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen.
De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt. .
aromaBij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. Men kan in de Sauvignon Blanc ook groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras ruiken en proeven. . .
smaakdroog, verfrissend, pittig..
 
Bronnen:

  1. Het Complete Druivenboek, Fred Lorsheijd (ISBN 90-210-0483-6)
  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY