ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Bestuursmededelingen
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Leden
Activiteiten
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/searchNieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 Leerzame cursus wijn degusteren op professionele wijze voor beginnelingen 2019

 (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2019

 Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017

 BWB-Samenaankoop wijnflessen 2019: Grandioos succes!

 Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019

 Geslaagde BWB-basiscursus wijn maken 2019

 Topvinoloog: Stop met die supermarktwijn

 Waardeloze wijnmaker als je nu geen goede wijn maakt

 Twee verenigingsberichten

 Memorabele wijnen 2018: een terugblik

 JongeWijnenProeverij BWB – elfde editie – 2018

 Jeroen van der Eng,waar komt je passie voor wijn vandaan?

 Topwijn uit Nederland

 Wijngaard Espergaerde, Eindhoven in het nieuws

 Onze elfde Wintercursus is weer een feit

 November: maand van de barriques bij de BWB

 Eindelijk, de nieuwe naam voor CAL6-04 is Sauvignac

 De PIWI wijnkeuring 2018


Leerzame cursus wijn degusteren op professionele wijze voor beginnelingen 2019   18-05-2019
 

Op vier zaterdagen in april en mei volgden wij met 19 deelnemers in Rijen de cursus wijn degusteren onder leiding van Bernard van Dievoet, docent oenologie. In de cursus kwamen witte-, rosé-, rode- en schuimwijnen uit alle windstreken aan de orde en werden zowel conventionele- als resistente rassen (PiWi’s) behandeld.
De nodige theorie werd gecombineerd met het ruiken en herkennen van specifieke aroma’s, daarna werden telkens blind zes wijnen geproefd en beoordeeld naar zicht (oog), reuk (neus)  en smaak (mond). Door de beoordeling gestructureerd te doen aan de hand van een formulier kregen wij inzicht in de verschillende aspecten van een wijn. Het ging er dan niet om of wij een wijn „lekker“ vonden maar om specifieke aspecten te benoemen, mogelijke fouten te herkennen en
de wijn een quotering te geven. Het bleek een hele uitdaging en bij het ruiken en proeven klonk het vaak “dat komt mij bekend voor, maar ik weet niet wat het is“. Met de degustatie techniek die ons is aangereikt wordt het herkennen en benoemen vergemakkelijkt al blijft het motto: hééél veel oefenen! Het was een leerzame en smakelijke cursus en zeker een aanrader voor iedereen die interesse heeft in wijn.
Namens alle deelnemers dank aan Bernard van Dievoet voor zijn professionele lessen en voor Peterina, Ad en Ramn voor de prima organisatie.(Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2019   11-05-2019
 

De keuringen hebben intussen plaatsgevonden, het Proclamatiefeest was op 14 april en de beoordelingen en de medailles zijn naar de deelnemers verzonden, tijd dus om ook op deze plaats verslag te doen. Dit jaar waren er totaal 338 flessen van 74 deelnemers die totaal 104 medailles behaalden. Daarvan waren van BWB-zijde 48 flessen van 18 wijnmakers met 8 medailles. Vorig jaar was dat respectievelijk 32, 12 en 12. We stijgen dus wel (langzaam) in kwantiteit maar niet in kwaliteit.
Onze 48 flessen werden alsvolgt beoordeeld: Zilver (A): 3 st ; Brons (B+): 5 st ; B (goede wijn, te vergelijken met Keurzegel): 23 st ; B- (mindere wijn): 11 st ; C: 6 st . B- is geen fraai resultaat, maar C mag eigenlijk niet op een keuring komen en duidt op een gebrek of fout als Böckser, Brett, Muis etc. Misschien toch volgend voorjaar eens een cursus wijnmaken inplannen?
Onze hartelijke gelukwensen gaan voor een ZILVEREN medaille naar Eli Smits (droog rosé), Jean Starmans en Hermann Geelen (droog wit). BRONS ontvingen: Bas Kon (droog rosé), Hermann Geelen (droog wit) en Toske Martens, Tom Boots en Wilco Venhuizen (droog rood).
Wij danken alle deelnemers en hopen voor volgend jaar op een hogere deelname èn hogere kwaliteit. Alle deelnemers, hoe hun uitslag ook is, zijn het er over eens dat de beoordelingen zeer leerzaam zijn.Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017   05-05-2019
 

 Pinot Noir wijnen van het Mergelland, daar staat Wijndomein Stokhem uit Zuid-Limburg voor!

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangeplant met alleen Pinot Noir druivenstokken (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden. Ik probeer het nieuws rondom de Nederlandse wijnbouw zo veel mogelijk te volgen en kwam erachter dat dit voor mij onbekend wijndomein een nieuwe eigenaar heeft. Tijd voor een bezoekje, als ik toch in Zuid-Limburg ben! En dus maakte ik een afspraak, op een mistige maandagmorgen bij de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem met Jeroen van der Eng. In mei 2017 heeft Jeroen van der Eng de wijngaard overgenomen. Jeroen had toen al enige ervaring in de wijnbouw. Hij heeft ervaring opgedaan in een proefwijngaard in Nederweert en diverse opleidingen gevolgd in België en Duitsland. Samen met een Belgische oenoloog heeft hij in 2017 de eerste oogst op de markt gebracht. Hij komt deskundig en gepassioneerd over en heeft een duidelijke visie.
Lees het hele verhaal op: www.wijngekken.nl/proefnotities/wijndomein-stokhem-pinot-noir-2017-bga-limburg-nederland/BWB-Samenaankoop wijnflessen 2019: Grandioos succes!   01-04-2019
 

Dit vierde jaar overtrof alle verwachtingen. Op initiatief van Marius in 2016 aarzelend begonnen met 3000 stuks, verdubbelden we dit aantal in 2017 en stegen vervolgens vorig jaar door naar 14.000. Dit jaar dus ruim 25.500 stuks op 19 palletten. Veel meer als een trailer van 26 palletten kunnen we op een dag niet verwerken, dus daar ligt zo’n beetje het maximum.
Zaterdag 30 maart was een zonovergoten lentedag, met lokaal 18 graden, ideaal voor de verdeling tussen de 50 deelnemende leden, afkomstig van Noord-Holland en Groningen in het noorden en de Maasvallei en de Vlaamse Ardennen in het zuiden. Al deze leden ontvingen deze dag ook hun bestellingen van de Viticultuur-samenaankoop 2019 en ook de DC-Managers van de DC’s 32, 16, 30, 10, 14 en 12 ontvingen deze dag alle bestellingen voor hun DC.
Een ploeg van 5 enthousiaste vrijwilligers (Tijn-de heftruckchauffeur, Frank, Ramòn, Suk-Won en Ad) verwerkte tussen 8 en 16 uur een onafgebroken toestroom van deelnemers in een relaxte sfeer. Hulde.
Zo hoort dat in een vereniging!

Ons bindt de vriendschap en de wijn schenkt ons vreugde!Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019   01-04-2019

  

Zaterdag 30 maart 2019, omstreeks 13:30 uur. Nadat Peter Siebrands de certificaten aan de deelnemers van de cursus “Wijnmaken voor gevorderden” had overhandigd, hief een tevreden vergadering het glas – met daarin wijn zonder gebreken!
Want het herkennen van fouten in de wijn liep als een rode draad doorheen de lessen van Ed Montforts, die zich weer eens een begenadigd lesgever heeft getoond.
Zigzaggend doorheen zijn syllabus dwong hij menigeen de papieren te laten voor wat ze zijn en de aandacht te richten op wat hij mondeling te vertellen heeft. Ed reeg zijn lessen logisch aan elkaar. Ja: je moet als lesgever uiteraard volledig zijn. Dus moet je ook die onderwerpen aanraken die je net zo goed in je eentje in de syllabus kunt lezen. Het viel op dat sommige onderwerpen wel heel uitvoerig aan de orde kwamen en vaak meer dan één keer. Dan ging het veelal over het ingrijpen bij de vinificatie ‘als dat nodig is’. En wat dàt betekent weet zowat elke wijnmaker wel. De aandachtige cursist heeft dus zonder twijfel veel geleerd. Het bestuur van BWB mag tevreden zijn.
Hoewel verschillende deelnemers elkaar bij de aanvang niet kenden werd de sfeer snel gemoedelijk. Dat is altijd mooi in een lessenreeks.
Een uitstekende lesgever die de soms weerbarstige stof vol moeilijke chemie met grappen en grollen aanreikt, de vragen van de mensen beantwoordt en klaar staat met praktische hulp en dito raad: dat is een recept voor een succesvolle cursus.
Uit de evaluaties door de deelnemers kwamen dan ook niet echt minpunten voor de dag. Lastig voor de organisatoren, die immers minpunten nodig hebben om te verbeteren. Heel erg gewaardeerd werd het leren ruiken van vieze geuren. Na vier keer oefenen bleek zowat iedereen veel beter in staat te zijn om geurtjes te herkennen. Als je als cursist dan ook nog hulp krijgt om die geuren weg te werken – of de raad je brouwsel maar best meteen de gootsteen in te kieperen en er verder geen tijd en geld aan te verspillen - dan heeft je cursusgeld al meteen gerendeerd.
CC De Boodschap is een prima locatie: goed gelegen en goed toegankelijk, met alvast op een zaterdagvoormiddag ruime parkeergelegenheid. Handig voor wie spullen mee moet zeulen.
Suggesties zijn er altijd wel. Zo kunnen lessen bijvoorbeeld door sheets ondersteund worden. En er zijn altijd nog wel vragen die aan de orde hadden kunnen komen. Maar ook daarvoor heeft de enthousiaste Ed Montforts het antwoord klaar: de mail! En wees maar zeker: zijn antwoord komt.
Zijn vier zaterdagen voldoende? Moet je een bezoek regelen aan een werkende vinificatieruimte of informatie aanleveren hoe je te werk gaat als je professioneel.Geslaagde BWB-basiscursus wijn maken 2019   25-02-2019

 Een internationaal gezelschap van 20 cursisten nam deel aan de basiscursus wijnmaken , georganiseerd door de Brabantse Wijnbouwers. Meerderen hadden al een hele reis achter de rug voor de cursus begon. Het betrof vier zaterdagen in februari.

Het was een boeiende, pittige cursus waarbij enige kennis van scheikunde toch wel handig was. Hoe zat dat ook weer met dat zuurgehalte en die pH en wat gebeurt bij titreren. Ed Montforts, onze enthousiaste docent, legde het ons allemaal prima uit.

En niet te vergeten zijn aandacht voor de vele “kwade “ bacteriën en gisten die op de hoek liggen om toe te slaan.

En wat Ed zo prachtig verwoorde, van gemaakte fouten blijft uiteindelijk het meeste hangen. De anekdote van het tegen het plafond spattende rode vruchtensap ondersteunde het belang van voldoende ruimte in de fles tijdens de gistingsperiode

Het aardige was dat we het wijnproces van het begin tot het eind konden volgen.

Omdat er in februari geen druiven beschikbaar zijn hebben we ons gericht op het maken van appelwijn.

Elk week kwam aan de orde wat op dat moment nodig was. Tegelijk nodigde Ed ons uit om ook thuis aan de slag te gaan.

Het fijne van deze basiscursus was de mix tussen theorie en praktijk. En dat je er achter komt dat nauwkeurig én op het juiste moment meten van groot belang is voor een goede sturing van het wijnproces.

Had je vragen; je kon bij Ed terecht vóór, tijdens en na de lessen, zodat je kon checken of je thuis op de goede weg was.

Op de laatste zaterdag kregen we ter afsluiting vier flessen cursuswijn mee naar huis. Bovendien mochten we als bewijs van de eerste bekwaamheid op het wijnmakerspad een certificaat van de Wijnmakers der Lage landen in ontvangst nemen.

De basis is gelegd!

Ed en Irene, dank voor de interessante cursus en Peterina en Ramòn voor de begeleiding in Rijen. Hopelijk mogen er nog vele cursussen volgen

Een tevreden deelnemer aan de Basiscursus Wijnmaken 2019Topvinoloog: Stop met die supermarktwijn   25-02-2019
 

De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel.

In retrospectief was dat allereerste glas wijn op een warm terras roze snoepjeswater. Maar desalniettemin was Arjen van Sluijs, toen nog een bierdrinker, aangenaam verrast. Twintig jaar later zou hij de anonieme rosé van toen nauwelijks nog weg krijgen. De wereld van de wijn heeft inmiddels nog maar weinig geheimen voor hem.


,,Het gaat niet alleen om de fles en de drank. Het vakgebied van de wijn is heel uitgebreid: geschiedenis, geografie, topografie, scheikunde, biologie. Je kunt je blijven ontwikkelen, heel je leven lang. Dat is tegelijk wat mensen ook afstoot. Na een cursus weet je nog niks. Je weet alleen maar dat je heel veel niet weet.

Lees verder: www.bd.nl/koken-en-eten/topvinoloog-stop-met-die-supermarktwijn~a286db98/Waardeloze wijnmaker als je nu geen goede wijn maakt   24-02-2019
 

Wijnmakers uit heel Europa zijn het erover eens: 2018 was een geweldig jaar. Flessen uit Spanje en Italië liggen hierdoor straks voor minder in de winkel, maar wat betekent het voor de wijnen uit eigen land?
Wijn maken in Nederland brengt onzekerheid met zich mee. Het voorjaar en de zomer waren erg goed, maar het kan altijd nog omslaan, vertelt Dik Beker, bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten. "Vanaf september werd het wat kouder in de nacht, wat bijzonder is voor Nederland, en goed voor de druiven."
Dat merkte Jantiene Broersma van Wijngaard de Frysling, uit het Friese dorp Twijzel. "Door het mooie weer konden we flink meer volume maken." De opbrengst van de druiven verdubbelde zelfs bijna; Frysling produceert gewoonlijk jaarlijks zo'n vijfduizend flessen wijn - één per wijnstok. "Door het goede weer zitten we voor 2018 op zevenduizend tot negenduizend."

 

Lees verder: https://www.nu.nl/economie/5738367/waardeloze-wijnmaker-als-je-nu-geen-goede-wijn-maakt.html?redirect=1

 Twee verenigingsberichten   06-01-2019
 

De volgende twee verenigingsberichten zijn per abuis niet opgenomen in het laatste nummer van Wijnbouw in de Lage Landen. De redactie biedt hiervoor haar verontschuldigingen aan en hoopt dat de berichten alsnog door velen gelezen zullen worden!

Verenigingsberichten

Regio 14, Oost-Brabant en Noord-Limburg

Henk Stiekema

Bijeenkomst regio Noord en Midden-Limburg en Oost Brabant bij Cor van Dijk in wijngaard Het Putsel in Haps.

We praten even bij over de geweldige zomer, de gezondheid van de druiven en de hoge suikers. Bij het horen van de gevolgen van dit gewaardeerde natuurgeweld, zakt Peter door een van de kunststof stoelen maar hij komt er gelukkig goed af. We discussiëren over de vinificatie van druiven met hoge suikers en lage zuren. Er mag worden aangezuurd in most en jonge wijn, dat brengt een eventueel restzoet wat in balans en zorgt voor PH verandering, nuttig voor de werking van sulfiet. Keuze van een gist met een hoge alcohol tolerantie is nu van groot belang om een droge wijn te krijgen, desnoods maar met een champagne gist na behandelen. Cor opent het bal met het proeven met een serie mousserende wijnen, waarna er nog een hele serie andere volgen. Henk heeft een decanter/beluchter mee genomen en daarmee behandelen we in een vergelijking een blanc de blanc gemaakt van Pinot Noir. Deze macro-oxidatie werkt toch heel anders uit dan veroudering door liggen op een vat of ademen door de kurk. De wijn werd er duidelijk anders, maar niet beter van. Een zwaardere rode die we ook nog zo behandelden had er wel duidelijk baat bij. Werd wat ‘ronder’ en minder hard.Van dezelfde Pinot Noir oogst ook een rode, die behoorlijk donker en intens was na ‘entsaftung’ t.b.v. een rosé. We kregen ook blind een buitenlands rood, bleek Zuid-Afrikaans te zijn. Duidelijk een commerciële rode wijn, wel aangenaam maar niet erg spannend in de mond.
Aan het eind van de bijeenkomst worden de boeken gewisseld. Er is weinig belangstelling voor de nieuwe collectie die van een gestopte wijngaard is gekregen, duidelijk gedateerde boeken. Moet maar door naar belangstellenden buiten de regio. Volgende bijeenkomst 19-12-2018 Kapelkeshof Grashoek. Belangstellenden voor deelname aan de regio kunnen zich melden bij Henk Stiekema, Hoeve Roozendael, 077-4741823.

 

Regio 34, Belgisch Limburg

Guido Roumans

Begin 2018 kregen wij de wijngaard van de heer en mevouw De Luyck, gelegen in Veurs, Sint Martens Voeren, met 860 stokken ter beschikking voor één jaar.
Samen met enkele vrijwilligers hebben wij deze wijngaard onderhouden, gesnoeid en de druiven mogen oogsten. Wij hebben er allen samen 178 werkuren aan besteedt en een werkschema opgesteld dat ook individueel kan opgevolgd worden in de eigen wijngaard. Zo hebben wij veel kennis van elkaar opgedaan.
Langs deze weg wil ik hen dan ook bedanken voor het gedane werk.
Dank je wel aan de vrijwilligers Jack Roosen, Paul Hofman, Fon Klaessens, Ine Kloppers en Claudia Dassen.
Op 17 januari 2019 hebben wij verder een mini-cursus (volzet) georganiseerd, onder leiding van Wim Gloerich om bepaalde meettechnieken (labo-analyse) onder de knie te krijgen.
Misschien kan dit leiden tot een bredere samenwerking binnen de regio.
Belangstellenden kunnen zich melden bij Guido Roumans: guido.roumans@live.be

 Memorabele wijnen 2018: een terugblik   06-01-2019
 

Een persoonlijke terugblik van Ed Huizer op de site van wijngekken.nl met daarin de meest memorabele wijnen van het jaar 2018.

Tot slot gaat de aandacht naar wijn uit Nederland. De kwaliteit van “onze” wijnen is absoluut stijgende, dat heb ik dit afgelopen jaar kunnen proeven. Er zitten wijnen bij die zich zeker kunnen meten met de buitenlandse concurrentie. Ook hier was het lastig om één wijn uit de geproefde wijnen te belichten. Ik heb besloten om de Wijngaard Saalhof Fantastique Pinot Noir 2017 in de spotlights te zetten. Niet persé omdat deze wijn met kop en schouders boven de rest uitstak, maar omdat ik het bijzonder vond dat een wijn gemaakt in het Westfriese polderlandschap, uit de Pinot Noir druif, tot zo’n mooi product heeft geleid. Dat belooft nog wat…

We gaan zien wat 2019 ons weer voor moois brengt…
Voor het hele verhaal: www.wijngekken.nl/2019/01/03/2018-een-terugblik/JongeWijnenProeverij BWB – elfde editie – 2018   26-12-2018
 

Op 20 december 2008 introduceerde de BWB in de Lage Landen deze bijzondere studiebijeenkomst en service naar de leden. Sindsdien is het een vast item op het einde van het jaar en dit jaar dus voor de elfde keer. Bedoeling is ook dat we per jaar een bijeenkomst ‘centraal’ blijven organiseren en dat deze activiteit verder uitwaaiert over de gehele Lage Landen en intussen gebeurt dat ook. Met dank aan de DC-managers van o.a. Zeeland, Groningen en Oost-Vlaanderen.
Interessant is ook dat het weertype van bepaalde jaren ‘uitnodigd’ tot het maken van bepaalde wijnfouten. Zo was er een jaar waarin in veel wijnen groene paprikatonen voorkwamen (dit jaar helemaal niet), of waar 1/3 van de ingezonden wijnen ‘muis’ had (dit jaar eentje met minimale aantasting). Opvallende fout bij veel wijnen dit jaar was de bekende ‘Böckser’. Gevolg van droogtestress, vervolgens stikstofgebrek in de most/gistvoeding. Voeg daarbij de hoge pH en de (te) lage zuurgraad en de problemen zijn geboren.
De belangstelling was dit jaar ook weer erg groot. Er werden 13 witte en 10 rode wijnen onder de loep genomen door 25 proevers. Hier zien we duidelijk een verschuiving naar meer wit. Ook de waardering voor de dag zelf onder leiding van Joeri Röttger was hoog. Op initiatief van Peter Siebrands hebben we evaluatieformulieren uitgedeeld, waaruit hieronder een bloemlezing.
Prima bijeenkomst; heel veel geleerd. En het is goed voor je smaakontwikkeling. Kortom, prima opzet!  

Prima, leerzame dag. Positief kritisch, zodat onze resultaten beter worden. Docent genoeg humor.

Leerzaam. Soms vanwege het grote gezelschap niet alles te verstaan. Volgend jaar weer!

Prima bijeenkomst. Bruikbare tips gekregen. Splits rood (25 wijnen) en wit (25 wijnen) bijeenkomst. Bedankt voor de organisatie.

Goede bijeenkomst. Inhoudelijk goed verzorgd. Bedankt.

Ik vond het een hele leerzame dag; veel meer vinificatiekennnis dan proeven alleen. Geen verbeterpunten.

Goede infodag gehad, met Joeri een fantastische uitleg en adviezen. Verder zo laten.

Alles o.k. Veel opgestoken en vriendelijke gezichten.

Voor mij was het een zeer leerzame proeverij waarbij er weer wat verbeterpunten aan het licht zijn gekomen. Bedankt aan de hele jongewijnproeforganisatie.

Leuk. Leerzaam. Gezellig.

Zeer leerzaam. Heel fijn om te leren wat het is dat ik ruik. En wat je eraan kunt doen om te voorkomen.Jeroen van der Eng,waar komt je passie voor wijn vandaan?   20-12-2018
 

Jeroen van der Eng, gooide het roer om. In 2017 kocht hij een wijngaard in het Limburgse Wijlre. Wij waren benieuwd en vroegen de oren van zijn hoofd.

Ik heb wijn altijd al een interessant product gevonden, ook omdat het is omgeven door veel mystiek, veel elementen die invloed hebben op de kwaliteit en smaak van de wijn. Als student heb ik druiven geplukt in de Beaujolais. Na twee weken oogsten en veel regen was de mystiek wel verdwenen, maar ik vond het geweldig om te zien met hoeveel kennis en enthousiasme wijn geproduceerd werd. Je hoefde maar een paar vragen te stellen en de wijnboer liet het hele productieproces zien, er werden flessen opengetrokken van verschillende jaargangen en bevriende wijnboeren bezocht.

Lees verder: www.routedesvins.nl/jeroen-kocht-vorig-jaar-een-wijngaard-dit-is-zijn-verhaal/Topwijn uit Nederland   17-12-2018
 

De nieuwsuitzending van de NOS besteedde er al aandacht aan. Ook De Telegraaf kon niet achterblijven.

Zijn wijngaard van één hectare ligt niet te pronken op een heuvel, maar ligt verscholen achter gewone huizen op een vlak land aan de rand van de Biesbosch in het Noord-Brabantse dorp Made. Trots loopt Marius van Stokkom (72) naar de schuur waar grote roestvrijstalen ketels staan met de druivenoogst van afgelopen zomer.

Dit wordt misschien wel de mooiste wijn die ik ooit gemaakt heb”, zegt Van Stokkom als hij een maatbeker bij een ketel houdt en voorzichtig een beetje van de jonge witte wijn uit het slangetje naar buiten laat lopen. „Proef maar! Alles klopt, door de vele zonuren is het suikergehalte perfect, het alcoholpercentage benadert de Franse wijnen. In 2003 en 1999 was het ook goed, maar zoals dit jaar denk ik dat ik het nog niet eerder heb meegemaakt.” Lees verder: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2926812/topwijn-uit-nederland

 

 Wijngaard Espergaerde, Eindhoven in het nieuws   17-12-2018
 

De lokale Eindhovense omroep Studio 040 heeft dit jaar twee reportages gemaakt over Wijngaard de Espergaerde van ons lid Harro de Cocq. De eerste was op 23 Juli en de tweede 24 Oktober j.l.. Harro meldt dat bij de eerste uitzending het logo op zijn BWB polo door de microfoon werd geblokkeerd, maar bij de laatste opnames heeft hij de vlag van de BWB vol in beeld gebracht. De commentaren in het filmpje (met name van de 'score' van zijn wijn) zijn een vrije interpretatie (van Studio 040) van het resultaat.
Het tweede filmpje wordt op 19 December door Studio 040 in het jaaroverzicht 2018 opgenomen en uitgezonden, en het staat sinds afgelopen maandag ook on line.
Eerste filmpje: https://m.youtube.com/watch?v=o5LgHgRi1bY

Tweede filmpje: https://m.youtube.com/watch?v=1II4ivoTUNsOnze elfde Wintercursus is weer een feit   04-12-2018
 

8 September, 3 en 24 november 2018; drie zaterdagen terug in de ‘schoolbanken’ om kennis op te frissen maar vooral ook om steeds nog bij te leren en bij te blijven over allerhande onderwerpen en ontwikkelingen op het gebied van vinificatie.
Dit jaar waren dat ‘Mousserende wijn’ door Koen Podevijn, ‘Klaring en stabilisatie van de wijn’ en ‘Rijping van de wijn op fles’ door Hans van Nyen, ‘Hulpstoffen bij de wijnbereiding’ door Ed Montforts en ‘De fasen van gist’ door Alexander Vogelaar.

Met 59 inschrijvingen plus 14 ‘staf’ (lesgevers, bestuur en leden werkgroep) komt er telkens toch een aardige groep ‘leergierige’ wijnboeren bijeen en de hierdoor geschapen mogelijkheid tot netwerken wordt steeds beter benut.Ook onze werkgroep Samenaankoop heeft de ‘zaterdagse volksverhuizing’ zoveel mogelijk benut door grote aantallen bestellingen rechtstreeks of via de DC’s bij de leden te krijgen. Het ging hierbij voornamelijk om kurken, glazen, Argon en Cursusmappen Oenologie. Dit jaar waren we wederom te gast bij de firma Frisomat in Wijnegem waar we gebruik konden maken van hun prachtige entourage in het Innovatiecentrum. Wij willen hun dankzeggen voor de erg prettige samenwerking. Ook de lesgevers en de trouwe schare van vrijwilligers die deze wintercursus elk jaar weer mogelijk maken willen we hierbij nogmaals noemen. Tot volgend jaar!November: maand van de barriques bij de BWB   01-12-2018
 

Alhoewel de aanschaf van barriques via een samenaankoop elk (na)jaar op ons programma prijkt, blijkt het al minimaal 3 jaar geleden te zijn dat we daar in deze annalen uitgebreid aandacht aan hebben besteed. Intussen is deze activiteit uitgegroeid naar de beoordeling ‘niet meer weg te denken’ . Dit najaar werden er meer dan 120 barriques door onze leden aangeschaft.
Uitzonderlijk vroeg dit unieke jaar arriveerde de truck met 79 barriques al op 28 oktober. Dankzij de inzet van Ramòn Nagelmaeker en Suk-Won Buter verliep het lossen voorspoedig en werd meteen alles nauwkeurig tijdelijk opgeslagen. 79 vaten van 13 verschillende tonneliers, 4 verschillende jaarjangen en 3 verschillende gradaties van toasten : praktisch elk vat blijkt uniek, er zijn weinig dezelfde… Een heel werk dus!

Met 3 personen verliep de uitlevering als een militaire operatie en binnen 60 uren ná aankomst waren alle vaten weer verdwenen, letterlijk in alle windrichtingen.

De kleinere vaten arriveerden een week later. Deze zendingen uit Catalonië ( in de Benelux exclusief voor de BWB) zijn een stuk eenvoudiger om te handlen: de vaten zitten in folie gekrompen op pallets, dat is snel lossen. Verder is er sprake van maar een tonnelier, een soort toasting en zijn ze allemaal nieuw. Hier verschillen wel de maten. Zijn we 3 jaar geleden gestart met 3 maten, 120, 60 en 30 liter, deze keer waren er als proef ook enkele van 20, 10 en 6 liter bij. We zullen deze maten volgende maal ook aanbieden. Wel is het zo dat de kleine vaten in verhouding duurder zijn dan de grote. De factor arbeid weegt hier erg door.

De barrique staat duidelijk in de belangstelling. Het kan niet anders dan dat er veel in barrique gerijpte wijnen zullen komen van het oogstjaar 2018. Iedereeen veel sukses.Eindelijk, de nieuwe naam voor CAL6-04 is Sauvignac   20-11-2018
 

Deze naam is getest en bevestigd door het European Plant Variety Office. Een deel van het rassenonderzoek vond plaats in Bordeaux en Cognac, waar veel dorpen, gehuchten en veldnamen zijn die eindigen op "nac". Een van de ouders van deze kruising is Sauvignon blanc en zo ontstond de woordspeling Sauvignac.

We zijn nu in onderhandeling  met de Duitse wijnbouwautoriteiten of de naam al kan worden gebruikt voor de nieuwe oogst 2018. In principe is "Sauvignac" echter nog steeds in het variëteitonderzoek, zodat afhankelijk van de toestand nog steeds teelt geschiktheidstests vereist zijn.

Zodra de definitieve goedkeuring van het ras plaatsvindt, zullen wij u hierover informeren op onze site. Meer informatie over "Sauvignac" is te vinden in Rebsortiment, tussen nieuwe druivensoorten.

Bronnen: https://www.rebschule-freytag.de/nl/aktuell.html en lees meer over de eerste ervaringen met Sauvignac van Volker Freytag op: www.rebschule-freytag.de/nl/rebsortiment-details/sauvignac-vb-cal-6-04.htmDe PIWI wijnkeuring 2018   02-11-2018
 

PIWI International, de club die de druivenrassen die beter bestand zijn tegen schimmelziektes bevordert, organiseert elk jaar een keuring van de wijn gemaakt met deze rassen. Onlangs werden deze wijnen gekeurd door een professionele jury. Er waren 367 wijnen van 147 wijnbouwers uit 17 landen ingestuurd. Uit Nederland kregen 5 wijnen een gouden, 8 wijnen een zilveren en 4 wijnen een bronzen medaille. Daarvan gingen 11 medailles naar twee leden van de Brabantse Wijnbouwers.

Uit Vlaanderen kregen 2 wijnen goud , 11 wijnen een zilveren en 1 wijn een bronzen medaille. Hiervan kreeg een lid van de Brabantse Wijnbouwers een keer goud en een keer zilver. Van harte proficiat.

De resultaten:

Rood

94 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Signature - Regent, Cabernet Cortis - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

90 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Barrique - Pinotin, Regent - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

91 Gold

 

BE - Flandern 

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Cuvée rood 2017 - Regent, Pinotin - Belgische wijn

Wit

95 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Blanc de Noir - Pinotin - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

93 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

91 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee - Villaris, Solaris, Johanniter, Souvignier Gris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

90 Gold

 

NL - Gelderland 

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

89 Silber

 

NL - Gelderland 

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

88 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee Barrique - Johanniter, Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

85 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Sauvi - Cabernet Blanc - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

89 Silber

 

BE - Flandern

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Egmont 450 - Johanniter, Helios - Belgische wijn

Schuimwijn

96 Top Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Secco Muscato - Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

91 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2016 Breede Beek Brut - Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

 top
© De Brabantse Wijnbouwers 2018 -=- Cookieverklaring -=- Privacyverklaring -=- Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by