ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Bestuursmededelingen
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/searchNieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen bekend op 1 september a.s.

 Proeverij Wijngaard Veurs

 Topjaar voor West-Friese wijnen: "Het is een zalfje op de tong"

 Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

 Kopergebruik in de wijnbouw

 Leerzame cursus wijn degusteren op professionele wijze voor beginnelingen 2019

 (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2019

 Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017

 BWB-Samenaankoop wijnflessen 2019: Grandioos succes!

 Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019

 Geslaagde BWB-basiscursus wijn maken 2019

 Twee verenigingsberichten

 De PIWI wijnkeuring 2018


Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen bekend op 1 september a.s.   17-08-2019
 

Inmiddels is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden: de Wijnkeuring van de Lage Landen. Ook dit jaar vond hij weer plaats, en deden 242 Nederlandse en Belgische wijnen mee. De wijnen werden in Duitsland door een professioneel panel gekeurd. Op zondag 1 september a.s. wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst onthuld welke wijnen een gouden, zilveren of bronzen medaille ontvangen, en welke wijngaarden met een ereprijs naar huis gaan. De onthulling vindt plaats in het Koetshuis bij Restaurant Bentinck in Amerongen, in aanwezigheid van Nederlandse en Belgische wijnboeren en van vinologen, sommeliers en andere wijnprofessionals. De presentatie in Amerongen is net als vorig jaar in handen van vinoloog, wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma.
De uitreiking biedt de mogelijkheid een aantal wijnen te proeven. Daarmee is het een unieke kans kennis te maken met de wijnen van de jaargang 2018, een jaar dat vanwege de warme zomer vaak genoemd is als een fijn wijnjaar voor Nederlandse wijn. 

Keuring door het Deutsche Weinbauambt
De Wijnkeuring van de Lage Landen wordt uitgevoerd door het Deutsche Weinbauamt, samen met Duitse wijnen. Deze professionele instelling in Neustadt (Rheinland Pfalz) keurt jaarlijks meer dan 16.000 wijnen. Voor Duitsland worden de uitslagen van die keuringen bekend gemaakt in de Landesprämierung. Voor de wijnen van de Wijnkeuring van de Lage Landen hanteert het Deutsche Weinbauamt dezelfde criteria als voor de Duitse wijnen.Proeverij Wijngaard Veurs   09-08-2019

Op 29 juli werden de wijnen geproefd van druiven uit de wijngaard in Veurs die in 2018 werd verzorgd door een werkgroep van de Brabantse Wijnbouwers uit regio 34 (NL Zuid-Limburg en Belgisch Limburg).

De verschillende wijnen van de Muscaris, Acolon, Pinot Gris, Ortega, Sauvignon Blanc en Cabernet Dorsa druiven smaakten goed.

Het was een zeer geslaagde en gezellige middag waarbij veel ervaringen werden uitgewisseld.Topjaar voor West-Friese wijnen: "Het is een zalfje op de tong"   29-07-2019

  

WOGNUM - Reikhalzend keek wijnboer Siem Loos vorig jaar uit naar de wijnen die 2018 zou brengen. Nu de alcoholische druivensap in de flessen zit, blijkt het inderdaad een topjaar te zijn geweest voor Wijngaard Saalhof in Wognum.

Het langdurige droge, warme en stabiele weer zorgde voor een beter jaar dan ooit. Doordat er veel meer druiven konden worden geoogst, was er niet allen meer, maar kon er ook nog kritischer gekeken worden naar de kwaliteit. "Het is fantastisch. Ze zijn nog lekkerder dan ze al waren", aldus Loos.

Het leverde zes verschillende wijnen op, waaronder zelfs eentje van de Rieslingdruif. "Dat is heel bijzonder. Want de Riesling wordt zo noordelijk als we hier zitten bijna niet rijp. Vorig jaar lukte het wel en dus hebben we daar een wijn van gemaakt", aldus de wijnboer.

'Het is een zalfje op de tong'
Ondertussen staan de vaten van Pinot Noir en de Rondo nog te rijpen. "De Pinot Noir kan binnenkort gebotteld worden. De Rondo moet nog wel een half jaar in het vat blijven. Dat is namelijk een stevige rode wijn. Toch is hij nu al heel mooi en rond. Het is gewoon een zalfje op de tong."
De grote vraag is natuurlijk wat dit jaar gaat brengen. Wordt het weer zo'n mooi jaar voor de Nederlandse wijnboeren? "Dat weten we nog niet. Nu is het extreem warm. Maar vorige week was er nog veel regen, dus dat maakt het wel moeilijk. Het zou wel heel bijzonder zijn als we dit jaar weer zo'n mooie wijn kunnen maken", vertelt Loos.

Bron: www.nhnieuws.nl/nieuws/250054/topjaar-voor-west-friese-wijnen-het-is-een-zalfje-op-de-tongWijnkeuring van de Lage Landen 2019   17-07-2019

  De 242 flessen wijn van 66 wijngaardeniers zijn bij het Weinbauamt in Neustadt a/d Weinstrasse aangekomen. Alle zijn ze gecontroleerd aan de hand van het aanmeldformulier op: juiste wijn, etiket komt overeen en analyseformulier (restsuiker, zuur etc etc), dat gebruikt wordt voor de juiste proefvolgorde. De keuring van deze wijnen, tesamen met Duitse wijnen, geschied in de komende weken, daarna krijgen we de resultaten toegezonden.

   

  De onderverdeling in cijfers:

  242 wijnen

  66 wijngaarden

  161 flessen wit, 47 flessen rood en 34 flessen rose

  205 flessen stille wijn, 12 flessen parelwijn en 25 flessen mousserende wijn

  We wachten met spanning af!Kopergebruik in de wijnbouw   03-07-2019
 

De gemiddelde wijndrinker zal niet beseffen hoeveel er komt kijken bij het maken van wijn. Zo wordt met kopersulfaat de strijd tegen bladschimmels en rot in de wijngaard gevoerd. Ook bij biologische wijn, want kopersulfaat is immers een natuurproduct. Waarom wordt kopersulfaat gebruikt? En wat zijn de gevolgen voor de bodem?

Gedurende de negentiende eeuw bereikte een aantal Amerikaanse plantenschimmels het Europese continent. In Amerika hadden de inheemse druivenplanten daar afweer tegen ontwikkeld. Hun soortgenoten in Europa waren echter weerloos. Kort na de introductie van de eerste schimmel (echte meeldauw) in 1845, tierden de schimmels welig op de Europese druivenplanten. Hierdoor viel de Franse wijnoogst in 1854 80 procent lager uit dan gemiddeld en daarmee de kleinste in zestig jaar. In de jaren hierna volgden verschillende andere plagen, waaronder de valse meeldauw.

Wetenschappers ontdekten al snel dat het besproeien van de geïnfecteerde druivenplanten met zwavel preventief werkte. De valse meeldauw werd vanaf 1885 bestreden met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel staat bekend onder de naam bouillie bordelaise, in de volksmond Bordeauxse pap genoemd. Door de aanwezige zwavel werkte dit middel meteen ook tegen echte meeldauw.

Lees verder: www.nu.nl/wetenschap/5948349/kopergebruik-in-de-wijnbouw-wat-zijn-de-gevolgen-voor-de-bodem.htmlLeerzame cursus wijn degusteren op professionele wijze voor beginnelingen 2019   18-05-2019
 

Op vier zaterdagen in april en mei volgden wij met 19 deelnemers in Rijen de cursus wijn degusteren onder leiding van Bernard van Dievoet, docent oenologie. In de cursus kwamen witte-, rosé-, rode- en schuimwijnen uit alle windstreken aan de orde en werden zowel conventionele- als resistente rassen (PiWi’s) behandeld.
De nodige theorie werd gecombineerd met het ruiken en herkennen van specifieke aroma’s, daarna werden telkens blind zes wijnen geproefd en beoordeeld naar zicht (oog), reuk (neus)  en smaak (mond). Door de beoordeling gestructureerd te doen aan de hand van een formulier kregen wij inzicht in de verschillende aspecten van een wijn. Het ging er dan niet om of wij een wijn „lekker“ vonden maar om specifieke aspecten te benoemen, mogelijke fouten te herkennen en
de wijn een quotering te geven. Het bleek een hele uitdaging en bij het ruiken en proeven klonk het vaak “dat komt mij bekend voor, maar ik weet niet wat het is“. Met de degustatie techniek die ons is aangereikt wordt het herkennen en benoemen vergemakkelijkt al blijft het motto: hééél veel oefenen! Het was een leerzame en smakelijke cursus en zeker een aanrader voor iedereen die interesse heeft in wijn.
Namens alle deelnemers dank aan Bernard van Dievoet voor zijn professionele lessen en voor Peterina, Ad en Ramn voor de prima organisatie.(Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2019   11-05-2019
 

De keuringen hebben intussen plaatsgevonden, het Proclamatiefeest was op 14 april en de beoordelingen en de medailles zijn naar de deelnemers verzonden, tijd dus om ook op deze plaats verslag te doen. Dit jaar waren er totaal 338 flessen van 74 deelnemers die totaal 104 medailles behaalden. Daarvan waren van BWB-zijde 48 flessen van 18 wijnmakers met 8 medailles. Vorig jaar was dat respectievelijk 32, 12 en 12. We stijgen dus wel (langzaam) in kwantiteit maar niet in kwaliteit.
Onze 48 flessen werden alsvolgt beoordeeld: Zilver (A): 3 st ; Brons (B+): 5 st ; B (goede wijn, te vergelijken met Keurzegel): 23 st ; B- (mindere wijn): 11 st ; C: 6 st . B- is geen fraai resultaat, maar C mag eigenlijk niet op een keuring komen en duidt op een gebrek of fout als Böckser, Brett, Muis etc. Misschien toch volgend voorjaar eens een cursus wijnmaken inplannen?
Onze hartelijke gelukwensen gaan voor een ZILVEREN medaille naar Eli Smits (droog rosé), Jean Starmans en Hermann Geelen (droog wit). BRONS ontvingen: Bas Kon (droog rosé), Hermann Geelen (droog wit) en Toske Martens, Tom Boots en Wilco Venhuizen (droog rood).
Wij danken alle deelnemers en hopen voor volgend jaar op een hogere deelname èn hogere kwaliteit. Alle deelnemers, hoe hun uitslag ook is, zijn het er over eens dat de beoordelingen zeer leerzaam zijn.Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017   05-05-2019
 

 Pinot Noir wijnen van het Mergelland, daar staat Wijndomein Stokhem uit Zuid-Limburg voor!

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangeplant met alleen Pinot Noir druivenstokken (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden. Ik probeer het nieuws rondom de Nederlandse wijnbouw zo veel mogelijk te volgen en kwam erachter dat dit voor mij onbekend wijndomein een nieuwe eigenaar heeft. Tijd voor een bezoekje, als ik toch in Zuid-Limburg ben! En dus maakte ik een afspraak, op een mistige maandagmorgen bij de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem met Jeroen van der Eng. In mei 2017 heeft Jeroen van der Eng de wijngaard overgenomen. Jeroen had toen al enige ervaring in de wijnbouw. Hij heeft ervaring opgedaan in een proefwijngaard in Nederweert en diverse opleidingen gevolgd in België en Duitsland. Samen met een Belgische oenoloog heeft hij in 2017 de eerste oogst op de markt gebracht. Hij komt deskundig en gepassioneerd over en heeft een duidelijke visie.
Lees het hele verhaal op: www.wijngekken.nl/proefnotities/wijndomein-stokhem-pinot-noir-2017-bga-limburg-nederland/BWB-Samenaankoop wijnflessen 2019: Grandioos succes!   01-04-2019
 

Dit vierde jaar overtrof alle verwachtingen. Op initiatief van Marius in 2016 aarzelend begonnen met 3000 stuks, verdubbelden we dit aantal in 2017 en stegen vervolgens vorig jaar door naar 14.000. Dit jaar dus ruim 25.500 stuks op 19 palletten. Veel meer als een trailer van 26 palletten kunnen we op een dag niet verwerken, dus daar ligt zo’n beetje het maximum.
Zaterdag 30 maart was een zonovergoten lentedag, met lokaal 18 graden, ideaal voor de verdeling tussen de 50 deelnemende leden, afkomstig van Noord-Holland en Groningen in het noorden en de Maasvallei en de Vlaamse Ardennen in het zuiden. Al deze leden ontvingen deze dag ook hun bestellingen van de Viticultuur-samenaankoop 2019 en ook de DC-Managers van de DC’s 32, 16, 30, 10, 14 en 12 ontvingen deze dag alle bestellingen voor hun DC.
Een ploeg van 5 enthousiaste vrijwilligers (Tijn-de heftruckchauffeur, Frank, Ramòn, Suk-Won en Ad) verwerkte tussen 8 en 16 uur een onafgebroken toestroom van deelnemers in een relaxte sfeer. Hulde.
Zo hoort dat in een vereniging!

Ons bindt de vriendschap en de wijn schenkt ons vreugde!Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019   01-04-2019

  

Zaterdag 30 maart 2019, omstreeks 13:30 uur. Nadat Peter Siebrands de certificaten aan de deelnemers van de cursus “Wijnmaken voor gevorderden” had overhandigd, hief een tevreden vergadering het glas – met daarin wijn zonder gebreken!
Want het herkennen van fouten in de wijn liep als een rode draad doorheen de lessen van Ed Montforts, die zich weer eens een begenadigd lesgever heeft getoond.
Zigzaggend doorheen zijn syllabus dwong hij menigeen de papieren te laten voor wat ze zijn en de aandacht te richten op wat hij mondeling te vertellen heeft. Ed reeg zijn lessen logisch aan elkaar. Ja: je moet als lesgever uiteraard volledig zijn. Dus moet je ook die onderwerpen aanraken die je net zo goed in je eentje in de syllabus kunt lezen. Het viel op dat sommige onderwerpen wel heel uitvoerig aan de orde kwamen en vaak meer dan één keer. Dan ging het veelal over het ingrijpen bij de vinificatie ‘als dat nodig is’. En wat dàt betekent weet zowat elke wijnmaker wel. De aandachtige cursist heeft dus zonder twijfel veel geleerd. Het bestuur van BWB mag tevreden zijn.
Hoewel verschillende deelnemers elkaar bij de aanvang niet kenden werd de sfeer snel gemoedelijk. Dat is altijd mooi in een lessenreeks.
Een uitstekende lesgever die de soms weerbarstige stof vol moeilijke chemie met grappen en grollen aanreikt, de vragen van de mensen beantwoordt en klaar staat met praktische hulp en dito raad: dat is een recept voor een succesvolle cursus.
Uit de evaluaties door de deelnemers kwamen dan ook niet echt minpunten voor de dag. Lastig voor de organisatoren, die immers minpunten nodig hebben om te verbeteren. Heel erg gewaardeerd werd het leren ruiken van vieze geuren. Na vier keer oefenen bleek zowat iedereen veel beter in staat te zijn om geurtjes te herkennen. Als je als cursist dan ook nog hulp krijgt om die geuren weg te werken – of de raad je brouwsel maar best meteen de gootsteen in te kieperen en er verder geen tijd en geld aan te verspillen - dan heeft je cursusgeld al meteen gerendeerd.
CC De Boodschap is een prima locatie: goed gelegen en goed toegankelijk, met alvast op een zaterdagvoormiddag ruime parkeergelegenheid. Handig voor wie spullen mee moet zeulen.
Suggesties zijn er altijd wel. Zo kunnen lessen bijvoorbeeld door sheets ondersteund worden. En er zijn altijd nog wel vragen die aan de orde hadden kunnen komen. Maar ook daarvoor heeft de enthousiaste Ed Montforts het antwoord klaar: de mail! En wees maar zeker: zijn antwoord komt.
Zijn vier zaterdagen voldoende? Moet je een bezoek regelen aan een werkende vinificatieruimte of informatie aanleveren hoe je te werk gaat als je professioneel.Geslaagde BWB-basiscursus wijn maken 2019   25-02-2019

 Een internationaal gezelschap van 20 cursisten nam deel aan de basiscursus wijnmaken , georganiseerd door de Brabantse Wijnbouwers. Meerderen hadden al een hele reis achter de rug voor de cursus begon. Het betrof vier zaterdagen in februari.

Het was een boeiende, pittige cursus waarbij enige kennis van scheikunde toch wel handig was. Hoe zat dat ook weer met dat zuurgehalte en die pH en wat gebeurt bij titreren. Ed Montforts, onze enthousiaste docent, legde het ons allemaal prima uit.

En niet te vergeten zijn aandacht voor de vele “kwade “ bacteriën en gisten die op de hoek liggen om toe te slaan.

En wat Ed zo prachtig verwoorde, van gemaakte fouten blijft uiteindelijk het meeste hangen. De anekdote van het tegen het plafond spattende rode vruchtensap ondersteunde het belang van voldoende ruimte in de fles tijdens de gistingsperiode

Het aardige was dat we het wijnproces van het begin tot het eind konden volgen.

Omdat er in februari geen druiven beschikbaar zijn hebben we ons gericht op het maken van appelwijn.

Elk week kwam aan de orde wat op dat moment nodig was. Tegelijk nodigde Ed ons uit om ook thuis aan de slag te gaan.

Het fijne van deze basiscursus was de mix tussen theorie en praktijk. En dat je er achter komt dat nauwkeurig én op het juiste moment meten van groot belang is voor een goede sturing van het wijnproces.

Had je vragen; je kon bij Ed terecht vóór, tijdens en na de lessen, zodat je kon checken of je thuis op de goede weg was.

Op de laatste zaterdag kregen we ter afsluiting vier flessen cursuswijn mee naar huis. Bovendien mochten we als bewijs van de eerste bekwaamheid op het wijnmakerspad een certificaat van de Wijnmakers der Lage landen in ontvangst nemen.

De basis is gelegd!

Ed en Irene, dank voor de interessante cursus en Peterina en Ramòn voor de begeleiding in Rijen. Hopelijk mogen er nog vele cursussen volgen

Een tevreden deelnemer aan de Basiscursus Wijnmaken 2019Twee verenigingsberichten   06-01-2019
 

De volgende twee verenigingsberichten zijn per abuis niet opgenomen in het laatste nummer van Wijnbouw in de Lage Landen. De redactie biedt hiervoor haar verontschuldigingen aan en hoopt dat de berichten alsnog door velen gelezen zullen worden!

Verenigingsberichten

Regio 14, Oost-Brabant en Noord-Limburg

Henk Stiekema

Bijeenkomst regio Noord en Midden-Limburg en Oost Brabant bij Cor van Dijk in wijngaard Het Putsel in Haps.

We praten even bij over de geweldige zomer, de gezondheid van de druiven en de hoge suikers. Bij het horen van de gevolgen van dit gewaardeerde natuurgeweld, zakt Peter door een van de kunststof stoelen maar hij komt er gelukkig goed af. We discussiëren over de vinificatie van druiven met hoge suikers en lage zuren. Er mag worden aangezuurd in most en jonge wijn, dat brengt een eventueel restzoet wat in balans en zorgt voor PH verandering, nuttig voor de werking van sulfiet. Keuze van een gist met een hoge alcohol tolerantie is nu van groot belang om een droge wijn te krijgen, desnoods maar met een champagne gist na behandelen. Cor opent het bal met het proeven met een serie mousserende wijnen, waarna er nog een hele serie andere volgen. Henk heeft een decanter/beluchter mee genomen en daarmee behandelen we in een vergelijking een blanc de blanc gemaakt van Pinot Noir. Deze macro-oxidatie werkt toch heel anders uit dan veroudering door liggen op een vat of ademen door de kurk. De wijn werd er duidelijk anders, maar niet beter van. Een zwaardere rode die we ook nog zo behandelden had er wel duidelijk baat bij. Werd wat ‘ronder’ en minder hard.Van dezelfde Pinot Noir oogst ook een rode, die behoorlijk donker en intens was na ‘entsaftung’ t.b.v. een rosé. We kregen ook blind een buitenlands rood, bleek Zuid-Afrikaans te zijn. Duidelijk een commerciële rode wijn, wel aangenaam maar niet erg spannend in de mond.
Aan het eind van de bijeenkomst worden de boeken gewisseld. Er is weinig belangstelling voor de nieuwe collectie die van een gestopte wijngaard is gekregen, duidelijk gedateerde boeken. Moet maar door naar belangstellenden buiten de regio. Volgende bijeenkomst 19-12-2018 Kapelkeshof Grashoek. Belangstellenden voor deelname aan de regio kunnen zich melden bij Henk Stiekema, Hoeve Roozendael, 077-4741823.

 

Regio 34, Belgisch Limburg

Guido Roumans

Begin 2018 kregen wij de wijngaard van de heer en mevouw De Luyck, gelegen in Veurs, Sint Martens Voeren, met 860 stokken ter beschikking voor één jaar.
Samen met enkele vrijwilligers hebben wij deze wijngaard onderhouden, gesnoeid en de druiven mogen oogsten. Wij hebben er allen samen 178 werkuren aan besteedt en een werkschema opgesteld dat ook individueel kan opgevolgd worden in de eigen wijngaard. Zo hebben wij veel kennis van elkaar opgedaan.
Langs deze weg wil ik hen dan ook bedanken voor het gedane werk.
Dank je wel aan de vrijwilligers Jack Roosen, Paul Hofman, Fon Klaessens, Ine Kloppers en Claudia Dassen.
Op 17 januari 2019 hebben wij verder een mini-cursus (volzet) georganiseerd, onder leiding van Wim Gloerich om bepaalde meettechnieken (labo-analyse) onder de knie te krijgen.
Misschien kan dit leiden tot een bredere samenwerking binnen de regio.
Belangstellenden kunnen zich melden bij Guido Roumans: guido.roumans@live.be

 De PIWI wijnkeuring 2018   02-11-2018
 

PIWI International, de club die de druivenrassen die beter bestand zijn tegen schimmelziektes bevordert, organiseert elk jaar een keuring van de wijn gemaakt met deze rassen. Onlangs werden deze wijnen gekeurd door een professionele jury. Er waren 367 wijnen van 147 wijnbouwers uit 17 landen ingestuurd. Uit Nederland kregen 5 wijnen een gouden, 8 wijnen een zilveren en 4 wijnen een bronzen medaille. Daarvan gingen 11 medailles naar twee leden van de Brabantse Wijnbouwers.

Uit Vlaanderen kregen 2 wijnen goud , 11 wijnen een zilveren en 1 wijn een bronzen medaille. Hiervan kreeg een lid van de Brabantse Wijnbouwers een keer goud en een keer zilver. Van harte proficiat.

De resultaten:

Rood

94 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Signature - Regent, Cabernet Cortis - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

90 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Barrique - Pinotin, Regent - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

91 Gold

 

BE - Flandern 

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Cuvée rood 2017 - Regent, Pinotin - Belgische wijn

Wit

95 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Blanc de Noir - Pinotin - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

93 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

91 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee - Villaris, Solaris, Johanniter, Souvignier Gris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

90 Gold

 

NL - Gelderland 

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

89 Silber

 

NL - Gelderland 

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

88 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee Barrique - Johanniter, Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

85 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Sauvi - Cabernet Blanc - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

89 Silber

 

BE - Flandern

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Egmont 450 - Johanniter, Helios - Belgische wijn

Schuimwijn

96 Top Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Secco Muscato - Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

91 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2016 Breede Beek Brut - Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

 top
© De Brabantse Wijnbouwers 2018 -=- Cookieverklaring -=- Privacyverklaring -=- Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by