Nieuwsbrief 317 – Cursusdag Vinificatie in Meerssen

Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Nieuwsbrief 317 – Cursusdag Vinificatie in Meerssen

UITNODIGING CURSUSDAG VINIFICATIE 30 NOVEMBER 2019

Het bestuur biedt de leden graag de gelegenheid deel te nemen aan de Cursusdag Vinificatie die op 30 november 2019 in Zuid-Limburg wordt gehouden, georganiseerd door leden van Regio 34.

Deze cursus is vooral gericht op de ervaren wijnbouwers en wordt gegeven door Siem Zwaard.

De locatie is de “Proostenkelder” bij de Basiliek in Meerssen.

Het aantal cursusplaatsen is beperkt tot 25 en het minimumaantal inschrijvingen is 15, wil deze cursus doorgang vinden. 

Datum: Zaterdag 30 november 2019.

Tijd: Ontvangst vanaf 9.30 uur, start cursus om 10.00 uur en einde ergens tussen 15.30 en 16.00 uur.
Locatie: Cave Proostenkelder (bij de Basiliek), Markt 21, Meerssen, Nederland.

Parkeren: Betaald parkeren op de Markt in Meerssen. Gratis op parkeerplaats op de Gansbaan (100 meter) of achter de supermarkt Jumbo (200 meter).

De cursusprijs bedraagt € 20,– per deelnemer.
Breng je eigen lunch en ook je ISO-glazen mee.
Koffie, thee en frisdrank worden gratis verstrekt.

Wie het eerst komt, die het eerst maalt; je kunt je aanmelden tot en met maandag 30 september 24.00 uur.
Meld je aan bij
penningmeester@brabantsewijnbouwers.nl en bij secretaris@brabantsewijnbouwers.nl  

Zodra de cursus voltekend is, wordt dit in een nieuwsbrief meegedeeld aan de leden.



PROGRAMMA

De docent wil begrijpelijkerwijs graag weten wat het kennis- en ervaringsniveau is van de deelnemers. Daarom krijgen de deelnemers na hun aanmelding een vragenlijstje toegestuurd met het verzoek dat in te vullen en terug te sturen.  
De docent streeft ernaar de lessen interactief te laten verlopen; hij wil liever geen college geven, maar gesprekken voeren naar aanleiding van de vragen van de cursisten.

 Docent: Siem Zwaard

Siem behandelt de cruciale en meest riskante momenten van de oogst en de vinificatie (van druiven).

Hij gaat dieper in op bijvoorbeeld het belang van rijp en gaaf fruit bij de oogst; op de gevolgen van een verkeerd oogstmoment; op het beheersen van het vergistingsproces om nare geurtjes en smaken te voorkomen. De nadruk komt te liggen op trouble shooting: wat kan je doen als je narigheid ruikt of proeft in je nog jonge wijn?

Je kunt je eigen wijn, ook je nog zeer jonge wijn anno 2019, meebrengen als je twijfelt aan de kwaliteit, maar juist ook als je geen twijfels hebt. Eén fles is voldoende; het zal vooral gaan om ruiken, niet zozeer om proeven.  Dus ISO-glazen meebrengen, dan kunnen alle deelnemers leerzaam kennisnemen van wat er bij collega-hobbyisten gebeurt. 
Vooraf kunnen ook verzoekthema’s en specifieke vragen ingeleverd worden die tijdens de cursusdag behandeld kunnen worden.



Je kunt je op deze les voorbereiden door niet alleen concrete vragen te formuleren naar aanleiding van vooral je eigen ervaringen, maar ook door de vinificatie werkbladen te bestuderen die Siem zal doen rondsturen voorafgaand aan de cursusdag. En tenslotte door een wijnmonster klaar te maken om het mee te nemen naar de cursusdag.

 Het bestuur hoopt met deze cursus een aantal leerbehoeften van wijnbouwhobbyisten te kunnen vervullen.

 Namens de organisatoren van Regio 34,

 Peter Siebrands, secretaris