Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Introductie

Welkom bij de Brabantse Wijnbouwers / Wijnbouwers der Lage Landen

De vereniging Brabantse Wijnbouwers is op 18 november 2006 opgericht met als doelstelling het verzamelen en verspreiden van actuele wijnbouwkennis voor de wijnbouwhobbyist. In 2017 is door de algemene ledenvergadering besloten de naam Wijnbouwers der Lage Landen toe te voegen omdat inmiddels het merendeel van de leden buiten de Nederlandse provincie Noord-Brabant woonde.

Ontwikkeling

De vereniging is lokaal begonnen, in en om het dorp Rijen, maar sindsdien gegroeid naar een omvang van ongeveer 750 leden. Het lokale karakter maakte spoedig plaats voor een meer internationaal karakter. Van de leden woont plm. driekwart in Nederland en plm. een kwart in Vlaanderen. We hebben ook leden in andere Europese landen. Van de Nederlandse leden zijn er heel wat die een wijngaard in het buitenland hebben, van Griekenland in het oosten tot op Madeira in het westen.

Vlaanderen en Nederland hebben samen ruim vijfentwintigmiljoen inwoners en beslaan tezamen een gebied van 55.000 km2. Wij streven ernaar in dit grote gebied allerlei samenwerkingsverbanden te laten ontstaan tussen wijnbouwhobbyisten, overigens met de exclusieve nadruk op druivenwijn. Dit vergt een constante inspanning van onze regionale vrijwilligers.

Kennis

Door het samenbrengen van zoveel wijnbouwers is er in de vereniging potentieel een grote hoeveelheid kennis aanwezig op het gebied van druiventeelt en wijnmaken. Geholpen door de opwarming van het klimaat hopen we met deze verzamelde kennis de wijnbouw in onze streken te bevorderen, met name voor de hobbyist.
Veel kennis is toegankelijk op het openbare gedeelte van de website. Op het ledengedeelte staan daarenboven onder meer samenvattingen en hand-outs van cursussen die in de loop der jaren in de vereniging gegeven zijn.

Cursussen

Onze cursussen worden vaak centraal gegeven, maar we spannen ons er zeer voor in dat cursusdagen ook ‘in de regio’ georganiseerd gaan worden. We bouwen daarvoor al doende een respectabele docentenpool op.

Lidmaatschap

Iedereen die meerderjarig is kan lid worden van onze vereniging. We richten ons niet alleen op de hobbyist, maar ook op personen die professioneel of als vrijwilliger werkzaam zijn in de wijnbouw en op personen die primair kennis hebben op oenologisch gebied of op deelgebieden ervan. Tenslotte ook op mensen die simpelweg geboeid zijn door druiven, wijn en de relaxte sfeer van een goed onderhouden wijngaard.

Het lidmaatschap is individueel; we kennen geen gezins- en groepslidmaatschappen. De contributie bedraagt € 15,- per jaar.
Je kunt je elders op deze website inschrijven als lid. Na controle en akkoord van onze ledenadministratie nemen we contact met je op.

Statistieken

Op onze twaalfde verjaardag, 18 november 2018, bestond onze vereniging uit ruim 750 wijnbouwers, merendeels hobbyisten maar ook een flink aantal professionelen, die in totaal minstens 46 merendeels schimmeltolerante druivenrassen verbouwen. Met ongeveer 560.000 stokken, aangeplant op een oppervlakte van ruim 168 hectaren in negen verschillende landen – Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Hongarije, Bulgarije, Griekenland – is dit goed voor een wijnopbrengst van ruim 1.000.000 flessen, vol toewijding gemaakt!