Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Introductie

Welkom bij de Brabantse Wijnbouwers

De vereniging Brabantse Wijnbouwers is op 18 november 2006 opgericht met als doelstelling het verzamelen en verspreiden van actuele wijnbouwkennis voor de wijnbouwhobbyist.

Ontwikkeling

De vereniging is lokaal begonnen, maar sindsdien gegroeid naar een omvang van zo’n 750 leden. Het lokale karakter heeft al spoedig plaats gemaakt voor een meer internationaal karakter. Van de leden woont plm. driekwart in Nederland en plm. een kwart in Vlaanderen. Ook hebben we een aantal leden in Italië, Spanje en Frankrijk. Van de Nederlandse leden zijn er heel wat die een wijngaard in het buitenland hebben, van Hongarije in het oosten tot op Madeira in het westen.

Vlaanderen en Nederland hebben samen ruim 25 miljoen inwoners en beslaan tezamen een gebied van 55.000 km2. Wij streven ernaar in dit grote gebied allerlei samenwerkings-verbanden te laten ontstaan tussen wijnbouwhobbyisten, overigens met de exclusieve nadruk op druivenwijn. Dit vergt een constante inspanning van onze regionale vrijwilligers.

Kennis

Door het samenbrengen van zoveel wijnbouwers is er in de vereniging potentieel een enorme hoeveelheid kennis aanwezig op het gebied van druiventeelt en wijnmaken. Zo hopen wij – geholpen door de opwarming van het klimaat – in onze streken de wijnbouw te bevorderen, vooral voor de hobbyist.
Veel kennis delen wij op het openbare gedeelte van onze website. Leden van onze vereniging hebben na te hebben ingelogd toegang tot nog meer informatie.

Cursussen

Onze cursussen worden vaak centraal gegeven, maar we spannen ons er zeer voor in dat cursusdagen ook in de regio’s georganiseerd gaan worden. We bouwen daarvoor al doende een respectabele docentenpool op.

Lidmaatschap

Iedereen die meerderjarig is kan lid worden van onze vereniging. We richten ons niet alleen op de hobbyist, maar ook op personen die professioneel of als vrijwilliger werkzaam zijn in de wijnbouw, die op dit gebied of op deelgebieden kennis hebben en op mensen die simpelweg geboeid zijn door druiven, wijn en de relaxte sfeer van een goed onderhouden wijngaard.

Het lidmaatschap is persoonlijk; we kennen geen gezins- en groepslidmaatschappen. De contributie bedraagt € 15,- per jaar.
Je kunt je elders op deze website inschrijven als lid. Na controle en akkoord van onze ledenadministratie nemen we contact met je op.

Statistieken

Op onze twaalfde verjaardag, 18 november 2018, bestond onze vereniging uit ruim 750 wijnbouwers, merendeels hobbyisten maar ook een flink aantal professionelen, die in totaal minstens 46 merendeels schimmel-tolerante druivenrassen verbouwen. Met ongeveer 560.000 stokken, aangeplant op
een oppervlakte van ruim 168 hectare in negen verschillende landen – Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Hongarije, Bulgarije – is dit goed voor een
wijnopbrengst van ruim 1.000.000 flessen, vol toewijding gemaakt!