Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Inleiding

Inleiding alcoholische gisting

De kern van het vinificatieproces is de omzetting van suiker in alcohol. Alle andere omzettingen maken een wijn beter of slechter, smakelijker of ondrinkbaar.

In het menu aan de rechterkant van deze pagina vindt u informatie over:

  • De omzetting van suiker in alcohol (de basis)
  • Hoe deze gisting kan worden opgestart
  • Wat te doen als de gisting op zijn einde loopt
  • Welke problemen u kunt tegenkomen (bij opstart en als de gisting stilvalt)

Deze pagina’s zijn in opbouw. U zult hier geleidelijk meer informatie aantreffen.

 

De vorming van alcohol in gistende druiven is al duizenden jaren bekend. Over de gescheidenis van het wijn maken heeft de Amerikaanse historicus Patrick E. McGovern een aantal boeiende boeken geschreven, zoals Uncorking the Past en vooral The Search for the Origins of Viniculture.

Andere informatie over de geschiedenis van het wijn maken vindt u na wat Google-en. U treft dan onde andere: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_wine of
http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/Auto_Wijnhistorie_geschiedenis_van_wijn.php of
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijn.

 

Revisiedatum: 19 augustus 2014