Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Uvaferm 228

Uvaferm 228

Soort Saccharomyces cerevisiae cerevisiae
Wijn wit
Algemene beschrijving

Gist met veel respect voor de soorteigen aroma’ s van het fruit. Alleen gebruiken bij goed rijp fruit, goed voorklaren. Geeft in goede omstandigheden een klassewijn. Aroma’s met kruidig boeket.

Druivenrassen: Druiven met muskaataroma’ s zoals Müller-Thurgau, Bacchus, Riesling, Silvaner, Optima, Ortega, Gutedel (Chasselas), Weißer Burgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris), Traminer, Morio-Muskat, Phoenix en andere muskaatsoorten.

Van de schimmeltolerante soorten doet Johanniter het prima met deze gistsoort, zo bleek in 2009 uit het gist/druivenras-experiment van onze werkgroep vinificatie.

Killer nee
Temperatuurbereik Startertemperatuur: 35 – 40°C;
Temperatuur: 15 – 18°C (koude gist, maximaal 25°C. Hoe lager de temperatuur, hoe beter de wijn)
Voedingsbehoefte zeer hoog;  

  • gistvoeding per 100L: 600 mg Vit B en 40 gram gistvoeding
  • bij het begin van de stille gisting nogmaals 40 gram gistvoeding per 100 liter most toevoegen.
Alcoholtolerantie tot 14 %.
Eigenschappen
  • snelle opstart van de vergisting,
  • gemiddelde vergistingssnelheid, 
  • geschikt voor vergisting bij lage temperatuur,
  • gemiddelde schuimvorming,
Ongewenste nevenproducten
  • geringe vorming van H2S ( < 60 ppm )
  • geringe vorming van vluchtige zuren
Overige nevenproducten
  • vorming van polysacchariden voor vergroot mondgevoel.
Dosering 20 – 40g / 100L
Bewaren Koel en droog bewaren. Maximaal 1 jaar.

Advies giststarter: Temperatuur van de starter dient 35 – 40 graden te bedragen. 15 minuten laten rehydreren en dan aan de most toevoegen.

Revisiedatum: 28-08-2012   


Via een bevriende wijnbouwer (Weingut Lischer) uit Duitsland ontvingen we de tip om de aanbevolen dosering van deze gist te verdubbelen tot 4g/10L. De reden hiervoor is dat de gist anders de neiging heeft om de wijn niet droog te vergisten, zodat er een restzoet(je) achterblijft.
Ook hij gaf aan dat deze gist geschikt is voor druivensoorten zoals Phoenix en Johanniter.