Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Algemeen

Algemeen

De opwarming van ons klimaat heeft grotere gevolgen dan we ons kunnen voorstellen. Ook op gebied van het wijnmaken zijn er interacties. Door de hogere dan gemiddelde jaartemperaturen zijn er meer m.o. (micro-organismen) in onze Noordelijk gelegen wijnregio’s actief … dit wil zeggen dat er ook meer infectiedruk is in onze wijngaard (vochtigheid/temperatuur) en in onze kelder.
Door een betere rijping worden er meer suikers gevormd, minder zuren en meestal hogere pH’s … een hogere kans op besmettingen is meestal het gevolg.

Reinigen en ontsmetten in het wijnbedrijf zijn daarom werkzaamheden die de potentiële wijnkwaliteit kunnen verzekeren in alle stappen van de vinificatie.
Wijn is een voedingsmiddel en reinigen voorkomt een rechtstreekse, negatieve invloed op de wijnkwaliteit en indien goed uitgevoerd zorgt ze ervoor dat micro-organismen zich ook niet kunnen wegsteken. Ontsmetten dringt op zijn beurt het kiemgetal van micro-organismen terug en doodt ze.

Hoe gaat dit in zijn werk? We gebruiken technieken die aangepast zijn aan de aard van de verontreiniging en aan de omstandigheden (materiaal, toestand).

De T.A.C.T. regel (temperatuur, activiteit, concentratie, tijd) is van toepassing. Later hierover meer.