Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Inleiding

Inleiding hygiëne, reinigen en ontsmetten

De boel schoonmaken en houden, netjes werken, buitensluiten van ongewenste microörganismen. Het klinkt allemaal vertrouwd, maar zo eenvoudig is het niet. Bovendien is er wet- en regelgeving, waar de professionals zich aan moeten houden, en waarvoor geldt dat amateurs er verstandig aan doen om die na te leven.

In 2009 hield lesgever Geert Jespers er een lezing over in het kader van de wintercursus van dat jaar. Geert zegt erover:

"Een motivatie vinden voor het geven van een lezing over hygiëne, reinigen en ontsmetten in het wijnbedrijf is niet zo moeilijk. Wijn is een voedingsmiddel en moet daarom in al de fasen van zijn ontwikkeling met de nodige zorg worden omringd. Toch is een onderwerp als dit behandelen ook niet onmiddellijk voor de hand liggend. Er wordt van de wijnmaker namelijk verwacht al een zekere notie te hebben van een aantal fysische en chemische begrippen. Daarom zal ook hieraan bijzondere aandacht worden geschonken."

Deze en de volgende pagina’s zijn bewerkt door de werkgroep vinificatie en geschikt gemaakt voor publicatie in het openbare gedeelte van onze website.

Revisiedatum juli 2012.