Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Praktijk

Praktijkvoorbeelden

1. GLAS

Wijnflessen

  • Na gebruik met water uitspoelen
  • Indien nog vuil: reinigen/ontsmetten met alkalische reiniger (borstel) OF bij weinig vuil spoelen met trisoda-oplossing
  • Naspoelen met heet water
  • Laten uitlekken op ontsmet droogrek
  • Laten drogen
  • Ondersteboven en droog opbergen
  • Vóór hergebruik spoelen met sulfietoplossing en laten uitdruipen.
     

Mandfles, demijohn, damejeanne

  • Na gebruik met heet water uitspoelen
  • Reinigen/ontsmetten met alkalische reiniger (vullen of met borstel uitschuren) OF bij weinig vuil spoelen met trisoda-oplossing
  • Naspoelen met heet water
  • Laten uitlekken
  • Bewaren: Ondersteboven, droog en niet afgesloten waarbij de opening vrij blijft (voorkomt luchtjes)
    (in het verleden werden mandflessen rechtop bewaard, voorzien van wat water, citroenzuur en KDS en daarna werden afgesloten)
     

2. HOUT

Kurken

  • Vroeger werden vóór het gebruik (bottelen) kurken ondergedompeld in lauw water (< 40 °C) en dit werd herhaald totdat het spoelwater helder bleef; en daarna werden ze ontsmet met sulfietoplossing.
  • Tegenwoordig kunnen kurken zó uit de steriele verpakking het (schoongemaaakte en ontsmette!) kurkapparaat in. De meeste kurken zijn vandaag de dag van een paraffinelaagje voorzien, zodat bevochtigen niet nodig is, en zelfs zinloos (want waterafstotend).

Houten vaten

  • Na gebruik met heet water uitspoelen
  • Indien er afzettingen zijn, zoals van wijnsteenzuur, het vat met scherpe steentjes vullen en heet water of zure reiniger en dan uitschuren
  • Daarna reinigen met zure reiniger (geen azijnzuur!)
  • Uitspoelen met heet water tot het vat zuurvrij is
  • Een zwavelwiek in het vat branden voor ontsmetting (pas op dat geen zwavel druipt in het vat, dat komt later in de wijn)
  • Zonodig uitspoelen met sulfietoplossing voor verwijdering van eventuele zwavelwiekresten.

Grote wijnbedrijven doen het als volgt: Vaten worden zo vol mogelijk bewaard (met wijn of water) tegen uitdrogen. Voor gebruik worden de vaten ontdaan van wijnsteen, als dat nodig is. Daarna wordt grondig ontsmet met stoom, dat in alle naden en poriën doordringt. Het vat wordt vervolgens direct gebruikt, dat wil zeggen gevuld met de wijn die daarin opgevoed moet worden.

3. KUNSTSTOF

Kunststof vat

  • Na gebruik met water uitspoelen (hogedrukreiniger, spuit)
  •  Reinigen/ontsmetten met alkalische reiniger (vat vullen)
  •  Vat ledigen
  • Naspoelen met heet water
  • Laten uitlekken
  • Toevoegen van wat water, citroenzuur en KDS
  • Afsluiten.

In geval van wijnsteenafzettingen de alkalische reiniger vervangen door zure reiniger (inwerktijd steeds zo kort mogelijk houden).

Kunststof kurken: Direct uit de verpakking (steriel) gebruiken. Let erop, dat het kurkapparaat gereinigd en ontsmet is.
 

4. ROESTVAST STAAL (inox, RVS)

  • Na gebruik met water uitspoelen (spuit, hogedrukreiniger)
  • Uitstomen OF reinigen/ontsmetten met alkalische reiniger (vat vullen)
  • Vat ledigen
  • Naspoelen met heet water
  • Laten uitlekken en drogen
  • Afdichten.

In geval van wijnsteenafzettingen de alkalische reiniger vervangen door zure reiniger (inwerktijd steeds zo kort mogelijk houden).
 

5. HEVELS

Hevelslangen zijn net als pompen en koppelstukken grote bronnen van besmettingen. Behandel ze als volgt.

  • Nagebruik zeer goed naspoelen met heet water
  • Vullen met alkalische reiniger OF rondpompen met alkalische reiniger
  • Naspoelen/neutraliseren met citroenzuuroplossing
  • Naspoelen met heet water
  • Zeer goed laten uitlekken, (ophangen) tot ze droog zijn droog
  • Bewaren met aan beide uiteinden een keukenpapier
  • Voor opnieuw gebruiken weer behandelen.

6. GROTE VATEN UIT KUNSTSTOF of ROESTVRIJ STAAL

  • Na gebruik met water uitspoelen
  • Reinigen/ontsmetten met alkalische reiniger d.m.v. een sproeisysteem dat in het vat centraal wordt opgehangen
  •  Leeg laten lopen
  • Naspoelen met heet water via sproeisysteem
  • Laten uitlekken/drogen
  • Afdichten.