Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Inleiding

Inleiding

Malolactische fermentatie (MLF), ofwel Biologische Zuur Afbouw (BZA), is één van de gereedschappen die de keldermeester ter beschikking heeft om de zuurgraad van de wijn te verlagen. Bij een MLF wordt het in de wijn aanwezige, scherp smakende, appelzuur door de Malolactische Bacteriën (MLB) omgezet in het zachter smakende melkzuur. Daarnaast kan een MLF gewenst zijn voor de vorming van aanvullende aroma’s en een microbiologische stabiliteit.

De artikelen onder het menu "Malolactische gisting" beschrijven de condities waaronder MLF kan plaatsvinden, de invloed die MLF heeft op de aroma’s van wijn en mogelijke optimalisering van de toepassing van MLF.

Op het ledengedeelte van de website is meer informatie te vinden over de malolactische fermentatie.


Vertaling:

BvH, de Brabantse Wijnbouwers


Nb. in de tekst wordt geregeld verwezen naar het geraadpleegde bronmateriaal. Dit wordt aangegeven d.m.v. een verwijzing (bijv. [1]) naar het betreffende artikel onder de paragraaf Bronnen.