Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

MLB culturen

Beschikbare MLB culturen

Een spontane MLF kan leiden tot negatieve aroma’s, vluchtige zuren, verhoogde concentraties ethylcarbamaat (kankerverwekkend) en de productie van biogene aminen (die allergische reacties en hoofdpijn kunnen veroorzaken). Omdat commerciële MLB-culturen worden geselecteerd op maximalisatie van de positieve en minimalisatie van de negatieve eigenschappen, wordt aangeraden om de MLF te induceren met een commerciële MLB-cultuur.

Voor de commerciële wijnbouwer staat een scala aan MLB-culturen ter beschikking, zoals Viniflora oenos, Viniflora CH 35, Viniflora CH 16, Bitec D, Bitec Vino, EQ 54, Lalvin 31, Lalvin 41, Enoferm Alpha, Provino and Enodoc ML. De geschiktheid van een MLB-cultuur is afhankelijk van de parameters genoemd in paragraaf “Optimale condities voor MLF”.

In Nederland en België (via Brouwland) te verkrijgen culturen zijn:

  • Malocid (Vinoferm),
    een cultuur bestaande uit Leuconostic oenos bacteriën. Toe te voegen juist na de alcoholische gisting. Totaal SO2 = max. 30 mg/liter, vrij SO2 = max. 10 mg/liter, restsuiker = < 4 gr/ liter, pH-waarde: > 3.1 pH, alcoholpercentage < 13% en temperatuur > 17°C.
  • BioStart® Vitale SK11 (Erbslöh),
    een hooggeconcentreerde gevriesdroogde cultuur voor malolactische vergisting. Deze kultuur van de laatste generatie heeft een snellere opstart en een uiterst groot doorzettingsvermogen. Zeer tolerant voor lagere temperaturen en pH-waarden alsook voor hogere alcohol-waarden. Geschikt voor zowel rode als witte wijnen. Toe te voegen juist na de alcoholische gisting. Totaal SO2 = max. 30 mg/liter, vrij SO2 = max. 10 mg/liter, restsuiker = < 4 gr/ liter, pH-waarde: > 3.0 pH, temperatuur > 15°C.
  • 4007 Malolactic Wine Culture (Wyeast),
    een malolactische cultuur met de Leuconostoc oenos ER1A en EY2D stammen. Zorgt voor een snelle en complete omzetting van het harde appelzuur in het zachtere en minder zure melkzuur. Wordt toegevoegd vóór het einde van de eerste vergisting (densiteit <1.020) en werkt vanaf pH 2.9 en vanaf 12°C.