Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Voorkomen MLF

Voorkomen van een MLF

In sommige situaties is een MLF ongewenst. Voldoende sulfitering of toevoeging van lysozymen kunnen de ontwikkeling van bacteriën, en malolactische bacteriën in het byzonder, voldoende onderdrukken.

De wijnmaker die de appelzuren wenst te behouden, blokkeert deze tweede gisting door koeling (een tijdelijke maatregel), toevoeging van KDS en soms ook gevolgd door een ingrijpende sterielfiltering om de malo-bacteriën eruit te halen. Deze laatste ingreep kan ook later gedaan worden, als de malolactische gisting voor 5, 10 of 50% doorgevoerd is. De frisheid en de zachtheid kan de wijnmaker op deze manier naar wens afstemmen. Een andere wijze om de malolactische gisting te voorkomen, die ook beschikaar is voor amateur wijnmakers, is door gebruik te maken van bepaalde enzymenpreparaten, zoals lysozym.

Informatie over lysozym vindt u onder Vinificatie, enzymen.

Waarschuwing: In het verleden werd voor het voorkomen of stoppen ook wel Malostop gebruikt. Deze stof bevat naast lysozym en wat sulfiet echter ook kaliumsorbaat. Zie Overige Hulpstoffen.
Maar kaliumsorbaat gebruiken we tegenwoordig liever niet bij het wijn maken, aangezien melkzuurbacteriën daarvan stoffen maken met geraniumgeur.
Informatie over kaliumsorbaat: klik hier.

Laatste aanpassing door Werkgroep Vinificatie: 4 juni 2012.