Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Sorbitol

Sorbitol

Benaming Sorbietsuiker, sorbitol (E420)
Samenstelling – Witte vaste kristallijne stof, zoet smakend
– Oplossing, bijvoorbeeld sorbitol 70% en water 30%
Vorm

Kleurloze, heldere, dikvloeibare zoete vloeistof, die in de winter kan uitkristalliseren.
Van nature komt sorbitol in druiven niet voor, maar wel in wilde lijsterbessen, pruimen, kersen, peren en appels. De aanwezigheid van sorbitol in wijn is daarom een indicatie dat er vruchten (of het sap daarvan) aan de wijn zijn toegevoegd.
Sorbitol is een alcohol die niet meer (verder) kan vergisten. Het werd daarom wel gebruikt om wijn aan te zoeten zonder dat een spontane nagisting op gang kwam.

Eerste Hulp Bij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen
Bij contact met de huid: geen
Etiketten
(gevaarlijke producten)
geen
Bewaren Kamertemperatuur, tegen vorst beschermen.
Houdbaar Onbeperkt, uitgekristalliseerde oplossing ten gevolge van koude kan door opwarmen terug homogeen gemaakt worden.
Vernietigen In riool
Wettelijk EU-verordening 606 (2009) staat het gebruik van sorbitol als additief niet toe voor wijn die in het maatschappelijk verkeer wordt gebracht.
Voor de amateur, die wijn uitsluitend maakt voor eigen gebruik, geldt deze regel niet.
Gebruik

Overmatig gebruik kan diarrhee veroorzaken: Een belangrijk deel ervan wordt bovendien omgezet in koolzuurgas, dat in de mag een opgezet gevoel geeft.

Sorbitol hoort niet thuis in serieuze wijn.

Wie het toch wil gebruiken, voegt niet meer toe dan 5 ml sorbitol (uitgaande van een oplossing van 70% in water) per liter wijn

Revisiedatum: 9 januari 2012