Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Tannine

Tannine

BenamingLooistof, Tannovin, galnotentannine
Vorm

Tannovin: bruin poeder, doorgaans gewonnen uit kanstanje
Galnotentannine: lichtbruin poedergewonnen uit galnoten

Bekende verkrijgbare tannines:
Vinoferm Tannorouge (uit kastanje); dosering 1 – 3 gram per 10 liter
Tannivin Superb (uit eikenhout); dosering naar smaak. Verhoogt niet de bitterheid, waardoor gvrotere hoeveelheden mogelijk zijn dan met Tannorouge
 

Werking

Tannines binden zuurstof en werken daarom anti-oxiderend. Ook kunnen ze een reactie aangaan met sulfiet en met eiwitten.

In de mond is werkt tannine adstringerend: het geeft een stroef gevoel aan het tandvlees. De tanninemoleculen binden aan de eiwitten in het mondslijmvlies, dat daardoor zijn "smerende" werking verliest.

Over tannines is in 2011 veel gepubliceerd. De werking van tannines uit pitten en schillen is anders dan voorheen gedacht en binnenkort wordt daarvan een samenvatting op deze website gegeven.

WettelijkToevoeging van tannine als klaringsmiddel is door de EU toegestaan
GevaarGeen
Eerste HulpBij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen
Bij contact met de huid: geen
Etiketten
(gevaarlijke producten)
geen
BewarenKamertemperatuur, in goed gesloten potje
HoudbaarOnbeperkt
VernietigenKleine hoeveelheden in vuilbak
GebruikHoudbaarheid van witte en rode wijn, kleur van rode wijn
Tannine eerst oplossen in wat warme wijn
– in witte wijn tot 0,5 g max. per liter
– in rode wijn tot 1 g max. per liter
– in rabarberwijn tot 2 g max. per liter
Bronnen
EU-verordening 606 (2009)
Nadere info
Binnenkort op deze website

Rivisiedatum 9 januari 2012