Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Regelgeving

Regelgeving rond sulfiet

De maximaal toegestane hoeveelheden sulfiet zijn geregeld in de Europese Uitvoeringsverordening 606/2009 (oenologische procedés voor gangbare wijn) en 203/2012 (biologische wijn).

De hoeveelheden die genoemd worden in deze verordeningen betreffen het totaal sulfiet (= vrij sulfiet + los gebonden sulfiet + vast gebonden sulfiet). De hoeveelheden voor stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn komen neer op de volgende maximale hoeveelheden in mg/L totaal sulfiet.

SuikergehalteGangbaarBiologisch
Rood< 2 g/L100
Rood≤ 5 g/L150
Rood2-5 g/L120
Rood> 5 g/L200170
Wit< 2 g/L100
Wit≤ 5 g/L200
Wit2-5 g/L120
Wit> 5 g/L250170

 

 

 

 

 

 

 

Zoals te zien gelden voor biologische wijnen aanzienlijk strengere regels dan voor gangbare wijnen. Met name kunnen de toegestane maxima gaan knellen bij biologische rode wijn. Daarover schreef Ed Montforts een bijdrage die u in het rechtermenu vindt onder Biologische wijn.

 

Werkgroep Vinificatie [SZ]

Laatste revisie 5 december 2014