Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Regelgeving

Regelgeving rond sulfiet

De maximaal toegestane hoeveelheden sulfiet zijn geregeld in de Europese Uitvoeringsverordening 606/2009 (oenologische procedés voor gangbare wijn) en 203/2012 (biologische wijn).

De hoeveelheden die genoemd worden in deze verordeningen betreffen het totaal sulfiet (= vrij sulfiet + los gebonden sulfiet + vast gebonden sulfiet). De hoeveelheden voor stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn komen neer op de volgende maximale hoeveelheden in mg/L totaal sulfiet.

  Suikergehalte Gangbaar

Biologisch

Rood < 2 g/L   100
Rood ≤ 5 g/L 150  
Rood 2-5 g/L   120
Rood > 5 g/L 200 170
Wit < 2 g/L   100
Wit ≤ 5 g/L 200  
Wit 2-5 g/L   120
Wit > 5 g/L 250 170

 

 

 

 

 

 

 

Zoals te zien gelden voor biologische wijnen aanzienlijk strengere regels dan voor gangbare wijnen. Met name kunnen de toegestane maxima gaan knellen bij biologische rode wijn. Daarover schreef Ed Montforts een bijdrage die u in het rechtermenu vindt onder Biologische wijn.

Voor andere wijnen zoals likeurwijnen (o.a. sherry en port), mousserende wijn en diverse uitzonderingen:
Zie http://wijn.nl/site/WETGEVINGEUENNATIONAAL/maximumgehalte_sulfiet_zwaveldioxide.php.

 

Werkgroep Vinificatie [SZ]

Laatste revisie 5 december 2014