Ons bindt de vriendschap en de wijn brengt ons vreugde

Vooraf

Vooraf

Op dit gedeelte van onze website treft u informatie aan over de omzettingen die nodig zijn om van oogstgoed (druiven) wijn te maken.

Het meeste van wat we daarover kwijt willen, vindt u in dit openbare deel. Voor leden van de Brabantse wijnbouwers is er ook nog wat te vinden op het ledendeel, dat na inloggen te bereiken is.

Bij alle informatie die hier gegeven wordt, gaan we uit van de processtappen zoals die weergegeven zijn in onze werkbladen voor de vinificatie van witte en rode wijn, omdat deze werkbladen voor steeds meer wijnmakers een bruikbaar houvast zijn gebleken. Het proces is voortaan leidend.

Als u bepaalde informatie zoekt, kunt u deze op een aantal manieren zoeken.

  • U kunt kijken in de menu’s: aan de linkerzijde de hoofdonderwerpen, aan de rechterzijde nadere in formatie
  • In de Artikelen vinificatie of onder Diversen is ook het één en ander te vinden. Let wel: De vereniging van Brabantse wijnbouwers is het niet eens met alles wat er in de artikelen staat. Maar we vinden het toch de moeite waard om u vanafwijkende of achterhaalde opvattingen in kennis te stellen.
  • Niet gevonden wat u zoekt? Gebruik dan onze zoekmachine Site Search (linker menu, Sitemap/Search)
  • Of kijk in het ledendeel van onze website. Daar staat onder Wijnbereiding en Metingen informatie, waarvan met de auteurs is afgesproken, dat die alleen voor onze leden beschikbaar is.
  • En tenslotte is het natuurlijk mogelijk, dat de door u gezochte informatie (nog) niet op onze website staat. De meeste onderwerpen onder Vinificatie hebben een inleidende pagina, waarop staat wat er nog in de pijplijn zit.

Het gedeelte Vinificatie wordt regelmatig geactualiseerd. Over de hele wereld vindt veel onderzoek plaats en dat leidt tot nieuwe inzichten. Dat betekent niet, dat u elk jaar uw manier van wijn maken moet wijzigen, maar wel dat u zich dient te realiseren, dat wat u gewend bent te doen, en wat u weet, misschien niet meer klopt.

Werkgroep vinificatie, december 2012.